AB Komisyonu'nda "kadın üye sıkıntısı"

AB Komisyonu'nda "kadın üye sıkıntısı"

Yeni AB Komisyonu Başkanı Juncker, birlikte çalışacağı Komisyon üyeleri için önerilen adaylar arasında yeterince kadın olmamasının sıkıntısını yaşıyor

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği’nin (AB) tepe yöneticilerinin belirleneceği 30 Ağustos’taki zirveye üç gün kala, kasım ayında göreve başlayacak yeni AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, birlikte çalışacağı Komisyon üyeleri için üye ülkeler tarafından aday gösterilen isimler arasında yeterince kadın olmamasının sıkıntısını yaşıyor.

Jose Manuel Barroso başkanlığındaki AB Komisyonu’nda dokuz kadın üye görev yapıyor. Juncker’in ekibi için kadın aday gösteren ülke sayısı ise beşte kaldı. Bu ülkeler İtalya, Slovenya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti ve İsveç oldu.

AB yetkilileri, bu sayının henüz resmi aday göstermeyen ülkelerin kadın aday göstermesi halinde sekize yükselme ihtimali bulunduğunu belirtiyor.

Juncker’in kadın üye sayısı üzerinde önemle durmasının ardında AB Komisyonu’nun üyelerine onay verecek Avrupa Parlamentosu’nun (AP) kadın sayısının en az şimdiki düzeyde olması konusundaki ısrarı yatıyor.

AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, şu ana kadar önerilen kadın üye sayısını eleştirerek “Liberaller olarak bu kadar az sayıda kadının bulunduğu bir komisyonu destekleyemeyiz” dedi.

Benzer nitelikli bir eleştiri AP’nin ikinci büyük grubu olan Sosyalistler ve Demokratlar'ın (S&D) Başkanı Gianni Pittella’dan geldi. AB Komisyonu’ndaki kadın üye sayısının Barroso döneminden daha düşük olması halinde destek vermeyeceklerini belirten Pittella, durumu “kabul edilemez” olarak niteledi.

AB liderleri 30 Ağustos’ta yapılacak zirvede, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın yerine geçecek isimleri de belirleyecek.

Bu iki isim konusunda da henüz tam bir uzlaşı sinyali gelmiyor. Ashton’ın yerine geçmesi muhtemel isimler arasında yer alan İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini’nin ismi yeniden güçlenirken AB Konseyi Başkanı olarak Polonya Başbakanı Donald Tusk, eski Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, İrlanda Başbakanı Enda Kenny ve eski Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen’in ismi geçmeye devam ediyor.

 

Kaynak:Haber Kaynağı