AB Komisyonuna enerji anlaşmaları yetkisi

AB Komisyonuna enerji anlaşmaları yetkisi

Avrupa Birliği üyesi ülkeler, enerji anlaşmalarını AB Komisyonu onayının ardından imzalama konusunda uzlaşma sağladı

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği üyeleri, üçüncü ülkelerle yapacakları doğalgaz ve petrol anlaşmalarını AB Komisyonu denetiminden geçirme konusunda uzlaştı.

AB Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi arasında, üye ülkelerin enerji alanında üçüncü ülkelerle gerçekleştirecekleri hükümetler arası anlaşmaların, imzalanmadan önce komisyon tarafından değerlendirilmesi konusunda uzlaşma sağlandı.

Yeni düzenlemeyle, AB üyesi ülkeler, doğalgaz ve petrol gibi enerji alanındaki hükümetler arası anlaşmaları tamamlamadan önce, taslak halini Avrupa Birliği Komisyonuna gönderecek. Anlaşmalar, AB Komisyonu görüşünü vermeden imzalanamayacak.

AB Komisyonu, enerji arz güvenliğinin ve doğalgaz piyasaları şeffaflığının artırılması amacıyla bu yetkiyi almayı talep ediyor.

Avrupa Birliği'nde mevcut kurallara göre, üye ülkeler, enerji alanında yaptıkları anlaşmaları tamamladıktan ve onaylandıktan sonra AB Komisyonuna bildiriyor.

Öte yandan, AB üyelerinin, üçüncü ülkelerle yaptığı enerji anlaşmalarının yaklaşık üçte biri AB hukukuna aykırı bulunuyor. Bu anlaşmaların yeniden müzakere edilebilmesi ise mümkün olmuyor.

Konuyla ilgili sağlanan siyasi anlaşma, AP ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından gerekli onaylar alındıktan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :