AB Komisyonu Üyesi Hahn Makedonya'da:

AB Komisyonu Üyesi Hahn Makedonya'da:

Hahn: "Aralık ayındaki erken genel seçim, Makedonya'yı Avrupa-Atlantik yoluna geri döndürmek adına çok önemli"

ÜSKÜP (AA) - AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Makedonya'da aralık ayında yapılacak erken genel seçimin, ülkeyi Avrupa-Atlantik yoluna geri döndürmek adına çok önemli olduğunu ifade etti.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında Başbakan Emil Dimitriev, Özel Yetkili Savcılık birimleri ve en büyük dört siyasi partinin liderleri ile görüşen Hahn, daha sonra basın toplantısı düzenledi.

Ülkenin içinde bulunduğu siyasi krizden kurtulmak adına dört büyük siyasi parti tarafından imzalanan Prjino Anlaşması'nın getirdiği yükümlülüklerin uygulanması için hazırlanan raporun hayata geçirilmesinin önemine işaret eden Hahn, erken genel seçim hazırlıklarının ve seçimin yapılmasının da önemli olduğunu kaydetti.

Hahn, Prjino Anlaşması gereği kurulan Özel Yetkili Savcılık'ın desteklenmesi ve işini yerine getirmesi için gereken koşulların sağlanması çağrısında da bulundu.

Ülke medyasının tutumunu da değerlendiren Hahn, medyada eskiye oranla daha büyük bir tarafsızlığın sergileniyor olduğunu duymaktan memnun kaldığını dile getirdi.

Medyanın bağımsız ve profesyonel bir şekilde faaliyet göstermesi gerektiğine dikkati çeken Hahn, Devlet Seçim Komisyonunun da geçmişte olduğu gibi işini profesyonel bir şekilde yapması gerektiğini vurguladı.

Hahn, ülkede iki yıldır süren siyasi istikrarsızlığa dikkati çekerek, "Bu Makedonya adına hiç iyi değil, çünkü etkilerini ekonomik düzeyde de gösterdi." dedi.

- "Liderlerle görüşme ortamı farklıydı"

Sorunlu seçmen listelerinin temizlenmesi meselesinin çözümü konusunda siyasi liderleri teşvik ettiğini kaydeden Hahn, bunu erken genel seçimin provoke edilmemesi ve eleştirilmemesi için yaptığını vurguladı.

Hahn, siyasi liderlerle bugün yaptığı görüşmelerdeki ortamın öncekilerden farklı olduğunu belirterek, "Bu sefer daha yapıcı bir atmosfer vardı." dedi.

Seçim kampanyalarının önemine de değinen Hahn, etnik gruplar arasındaki tansiyonun yükselmemesi çağrısında bulundu.

Hahn, seçimin ardından da insanların birliktelik içinde çalışmaları gerektiğini vurgulayarak, "Bu, sadece hükümet içinde birlikte çalışmak anlamına gelmiyor. Meclisin de birliktelik içinde çalışması gerekiyor." dedi.

Johannes Hahn, "Aralık ayındaki erken genel seçim, Makedonya'yı Avrupa-Atlantik yoluna geri döndürmek adına çok önemli." ifadelerini kullandı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :