AB İklim Eylem Haftası

AB İklim Eylem Haftası

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Ceylan:- "2020'de yürürlüğe girecek, yıllık 100 milyar dolarlık 'Yeşil İklim Fonu'ndan Türkiye'nin de yararlandırılmasını beklemekte ve talep etmekteyiz"

ANKARA (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, 2020'de yürürlüğe girecek, yıllık 100 milyar dolarlık "Yeşil İklim Fonu"ndan Türkiye'nin de yararlandırılmasını istediklerini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) İklim Eylem Haftası etkinlikleri kapsamında, iklim değişikliğiyle mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan sergi Bakanlık binasında, Mehmet Ceylan, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo'nun katılımıyla açıldı.

Ceylan, açılışta yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin dünyanın en büyük tehlikelerinden biri olduğunu, halkı bu konuda bilinçlendirmek için AB İklim Eylem Haftası kapsamında etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

İklim değişikliğinin küresel ölçekte mücadele edilmesi gereken bir konu olduğuna dikkati çeken Ceylan, bu çerçevede Birleşmiş Milletler öncülüğünde ülkelerin büyük mücadele gösterdiğini dile getirdi.

Ceylan, uluslararası yayınlara göre son 150 yılda atmosferdeki karbondioksit oranının yüzde 42 ve dünya yüzey sıcaklığının 1 derece arttığını vurgulayarak, "Bu yüzey sıcaklığının artışını dünya ülkeleri 2 derecede tutmanın gayreti içindeler. Eğer 3 veya 4 derece olursa, kıyamet anlamında insanlığı büyük bir tehlike beklemektedir." diye konuştu.

- "Pari̇s İklim Anlaşması'nın onay süreci̇ devam etmektedir"

İklim değişikliğiyle mücadele konusunda Türkiye'nin kapasitesinin üzerinde bir sorumluluk ve görev aldığını dile getiren Ceylan, bu çerçevede Türkiye'nin bu zamana kadar Kyoto Anlaşması başta olmak üzere birçok uluslararası anlaşmaya cesaretle imza attığını vurguladı.

Ceylan, Türkiye'nin geçen yıl imzaladığı Pari̇s İklim Anlaşması'nın onay sürecinin, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) devam ettiğini söyledi. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Türkiye'nin bazı talep ve isteklerinin olduğunu dile getiren Ceylan, "2020'de yürürlüğe girecek, yıllık 100 milyar dolarlık 'Yeşil İklim Fonu'ndan Türkiye'nin de yararlandırılmasını beklemekte ve talep etmekteyiz." dedi.

Türkiye'nin çevrenin korunmasını önemsediğini ve çevreyi gelecek nesillere aktarılması gereken bir değer olarak gördüğünü ifade eden Ceylan, "Her şeyden önce sorumluluk bilincimizle, insanımızın ve gelecek nesillerimizin sağlığını düşünerek iklimle mücadele ve çevrenin korunması konusundaki kararlılığımızı sürdürecek ve başlattığımız projelere kararlılıkla devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Berger de Türkiye ve AB'nin aynı kıtayı, aynı suyu ve havayı paylaştığını belirterek, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda birlikte hareket etmelerinin büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Paris İklim Anlaşması'nın Türkiye tarafından imzalanmasından memnuniyet duyduklarını söyleyen Berger, uluslararası camianın çevrenin korunmasıyla ilgili kararlılığının önemli olduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :