AB İçişleri Komiseri Malmström'den üye ülkelere tepki

AB İçişleri Komiseri Malmström'den üye ülkelere tepki

Malmström:

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği'nin İçişlerinden Sorumlu Komiseri Cecilia Malmström, üye ülkelerin iltica ve göçmen politikasını sert sözlerle eleştirdi.

İtalya'nın Lampedusa adası açıklarında göçmen teknesinin batmasıyla 360 kişinin hayatını kaybettiği facianın yıldönümünde yazılı açıklama yapan Malmström, "Bugün Avrupa'ya meşru ve güvenli şekilde gelmek adeta imkansız. Göçmenler hayatlarını, kendilerinin çaresizliği ve sefaletinden devasa karlar elde eden insan kaçakçılarının ellerine bırakmak zorunda kalıyor. Bu ölüm tacirlerinin korkusu ve mermaheti yok. Sadece enkaz olarak nitelendirilebilecek teknelerde kadınların, erkeklerin ve çocukların hayatlarını riske atıyorlar" ifadesini kullandı.

Malmström, birkaç hafta önce Libya açıklarında insan kaçakçılarının bilinçli olarak batırdığı teknede yüzlerce göçmenin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

AB üyelerini ilticacıları kabul etmekte dayanışma göstermemekle suçlayan Malmström, "Bazı üye ülkeler sorumluluk alırken, binlerce ilticacıyı kabul ederken, bazıları adeta hiçkimseyi kabul etmiyor. Bazı ülkelerde yıllık ilticacı sayısı birkaç elin parmağını zor geçiyor" eleştirisinde bulundu.

Cecilia Malmstöm, "Etrafımız ateş çemberiyken, bazı AB üyeleri, BM sistemi vasıtasıyla yeniden yerleştirilen mültecileri kabul ederek gerçeklerle kolayca yüzleşebilir. Fakat ısrarlı taleplerimize rağmen bunu çoğunlukla reddediyorlar. Bu durum rezaletten başka birşey değil" ifadesine yer verdi.

Uluslararası Af Örgütü 30 Eylül'de yayımladığı "Akıntıya kapılmış hayatlar: Orta Akdeniz’de tehlikedeki mülteciler ve göçmenler" raporunda, AB'yi etrafına duvar örmekle suçlamış ve Akdeniz güzergahından başka çaresi kalmayan göçmenlerin artan ölümlerinde AB ve üye ülkelerin sorumluluğu bulunduğunu belirtmişti.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı