AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi

AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi

Brüksel’de düzenlenen 5'inci Doğu Ortaklık Zirvesi tamamlandı- AB Konsey Başkanı Tusk:- "AB olarak Rusya'nın saldırganlığını kınıyoruz. Kırım'ın yasa dışı ilhakını asla tanımayacağız" - AB Komisyonu Başkanı Juncker:- "İlk defa bir Doğu Ortaklık Zirvesi'nd

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Donald Tusk, "AB olarak Rusya'nın saldırganlığını kınıyoruz. Kırım'ın yasa dışı ilhakını asla tanımayacağız." dedi.

Eski Sovyet ülkeleri ile AB arasında siyasi ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Brüksel'de düzenlenen 5'inci Doğu Ortaklık Zirvesi'nin tamamlanmasının ardından Tusk, AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dönem Başkanı Estonya'nın Başbakanı Jüri Ratas ortak basın toplantısı düzenledi.

Tusk, doğu ortaklığının 8 yıl önce Prag’da başlatıldığını anımsatarak, "Doğu ortaklığını komşularımızı AB’ye daha fazla yakınlaşmak amacıyla başlattık." diye konuştu.

Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile AB’nin ticaretten vize serbestisine kadar çeşitli alanları içeren ortaklık anlaşmaları bulunduğunu anımsatan Tusk, "Bunun sonucunda halklar, ticari işletmeler ve ülkeler daha somut bir şekilde birbirine yakınlaşıyor. Adım adım Avrupa'yı yeniden birleştiriyoruz." ifadesini kullandı.

Tusk, bugün, Ermenistan ile yeni ve kapsamlı bir güçlendirilmiş ortaklık anlaşması imzalandığını, Azerbaycan ile yeni bir anlaşma müzakerelerinin devam ettiğini, Belarus'la da ilişkilerin geliştirildiğini anlattı.

Doğu ortaklık ülkelerinde silahlı çatışma ortamının devam ettiğini anımsatan Tusk, "Ukraynalı 5 askerin dün yaşamını kaybetmesi, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığının trajik sonuçlarının en sonuncusu. AB olarak Rusya'nın saldırganlığını kınıyoruz. Kırım'ın yasa dışı ilhakını asla tanımayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

- "Rusya ile AB arasında jeopolitik bir güzellik yarışması yapılmıyor"

Doğu ortaklığının Rusya’ya yönelik olmadığını dile getiren Tusk, "Burada, Rusya ile AB arasında jeopolitik bir güzellik yarışması yapılmıyor." şeklinde konuştu.

Tusk zirvede, ortak bir deklarasyon kabul ettiklerini ve sonuçlardan memnun olduğunu söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Juncker de "İlk defa bir Doğu Ortaklık Zirvesi'nde liderlerin açık ve samimiyetle konuştuklarını gördüm ve bundan mutluluk duyuyorum." dedi.

Doğu ortaklığının insanları ve toplumları birbirine yakınlaştırmak amacıyla düzenlendiğini belirten Juncker, söz konusu ülkelerle AB arasında yakın ekonomik ve siyasi ilişkiler olduğunu ve bunların her geçen gün geliştiğini hatırlattı.

Juncker, zirvenin AB’nin genişlemesi veya üyelikle ilgili olmadığını bildirdi.

Ukrayna'nın AB'den makro finansal destek almak için gerekli reformları yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Juncker, bu ülkenin AB ile dijital, enerji ve gümrük alanlarında daha yakınlaşmak istediğini bu konuda çalışma yapacaklarını söyledi.

AB Dönem Başkanı Ratas da zirve sonuçlarından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Doğu ortakları Avrupa'nın bir parçası. Komşular, Avrupa ailesine daha fazla yakınlaşıyor." diye konuştu.

Güçlü ve istikrarlı komşuların AB’nin çıkarına olduğunu anlatan Ratas ,zirvede, açık ve olumlu bir biçimde fikir alışverişinde bulunulduğunu ve ortak hedefler belirlendiğini söyledi.

- Ortak deklarasyon

Zirve bitiminde, AB ve doğu ortaklık ülkeleri ortak bir deklarasyon yayınladı.

Deklarasyonda, katılımcıların doğu ortaklığına verdikleri önem vurgulandı.

Ortak değerler, karşılıklı çıkarlar, anlayış, sorumluluk temelinde tarafların doğu ortaklığına taahhütlerini yinelediği deklarasyonda, reformların sürdürülmesinin önemi vurgulandı.

Deklarasyonda, katılımcılar, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlükler, uluslararası hukuk ilkelerini güçlendirmeye olan taahhütlerini yineledi.

Avrupa Birliği’nin, tüm ortaklarının toprak bütünlüğüne, bağımsızlığına ve egemenliğine desteği konusunda kararlı olduğunun altı çizilen deklarasyonda, önceki zirvelerdeki kararlara ve yapılan ikili anlaşmalara uygun davranılacağı teyit edildi.

Deklarasyonda, iş birliğinin ortak sorunların çözümüne yardımcı olacağına işaret edilerek, kapsamlı siyasi diyaloğun sürdürülmesinin hedeflendiği belirtildi.

Zirve katılımcılarının bölgedeki birçok yerde uluslararası hukuk ilkelerinin ihlal edilmesinden derin endişe duymaya devam ettikleri kaydedilen deklarasyonda, yaşanan çatışmaların uluslararası hukuka uygun ve barışçıl biçimde çözülmesi çağrısı yapıldı.

Deklarasyonda, zirvede AB ile Ermenistan arasında kapsamlı ve gelişmiş ortaklık anlaşması imzalanmasının memnuniyetle karşılandığı bildirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :