AB büyükelçileri TOBB’da bir araya geldi

AB büyükelçileri TOBB’da bir araya geldi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ticaret yapmayı kolaylaştıracak ortam istiyoruz. Hem Avrupa hem de Türk iş dünyası...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Ticaret yapmayı kolaylaştıracak ortam istiyoruz. Hem Avrupa hem de Türk iş dünyası adına konuşuyorum. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği artık güncellenmelidir. 1990'ların şartlarında hazırlanmış bir Gümrük Birliği artık yetersiz kalıyor" dedi.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Türkiye büyükelçileri ile çalışma yemeği TOBB, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) ve AB Türkiye Delegasyonu işbirliğinde TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleşti. Çalışma yemeğinin açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB ilişkileri hakkında sohbet etmek istediklerini belirterek, "İş dünyası, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecini destekliyor. 50 yılı aşkın tarihine baktığımız zaman Avrupa Birliği'nin en büyük başarısı bizce "genişleme" sürecidir. Genişleme süreci, Avrupa Kıtası'na demokrasi, istikrar, güvenlik ve refahı yaygınlaştırmıştır. Dolayısıyla, "genişleme" sadece birliğe katılan ülkeler için değil, Avrupa Birliği içinde olan ülkeler için de kazanım sağlamaktadır. Biz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, iş dünyası olarak, Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım sürecini bu nedenle destekliyoruz. Sürecin yeniden canlandırılmasının Türkiye için de, Avrupa Birliği için de önemli olduğunu düşünüyoruz. 2018 yılı Ekim ayı itibariyle baktığımızda Türkiye-AB ilişkilerinin kapsamının daraldığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, 29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen Türkiye-AB liderler toplantısından sonraki ortak açıklamada Türkiye-AB ortak gündeminin katılım müzakerelerinin hızlandırılması, yeni fasılların müzakereye açılması, Gümrük Birliği modernizasyonu, vize serbestisi, Türkiye-AB yüksek düzeyli ekonomik diyalog, terörizmle mücadele, Türkiye-AB Zirveleri - yıllık iki zirve, göç ve Suriyeli mülteciler, yüksek düzeyli enerji diyaloğu, yüksek düzeyli siyasi diyalog gibi konulardan oluştuğunu aktararak, bu ve benzeri Türkiye'yi AB üyeliğine yaklaştıracak çok sayıda konunun o dönemde gündemde olduğunu hatırlattı.

"Türkiye ile AB iktisadi olarak birbirlerinin ortağıdır"

Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"26 Mart 2018 tarihindeki Varna Zirvesi'nde ortak konu listesi maalesef son derece daralmıştır. Listede mülteciler/göçmenler, terörizmle mücadele, Türkiye'de hukukun üstünlüğü, Doğu Akdeniz ve Ege Denizi ile Suriye ele alınmıştır. Bu durum iş dünyası için son derece üzücüdür. Oysa Türkiye ile AB iktisadi olarak birbirlerinin ortağıdır. Avrupa Birliği Türkiye'nin en önemli ticaret ortağıdır. 2017 yılında Türkiye, ihracatının yüzde 45'ini, ithalatının da yüzde 38'ini AB'den yapmıştır. Türkiye-Avrupa Birliği arasındaki mal ticareti 150 milyar avro civarındadır. Türkiye Avrupa Birliği'nin beşinci büyük ticaret ortağıdır. Türkiye'deki doğrudan yabancı yatırımların yaklaşık yüzde 70'i Avrupa Birliği üyesi ülkelerden gelmektedir. Turizmde büyük başarı yakalayan Türkiye'nin en önemli müşterileri yine Avrupa Birliği üyesi ülkelerdir. Türkiye, Gümrük Birliği sayesinde Avrupa Birliği ile ekonomik olarak ileri düzeyde bir bütünleşme sağlamıştır. Bugün AB, en çok otomobili nereden ithal ediyor biliyor musunuz? Türkiye'den. Japonya bizim arkamızdan ikinci sırada, Kore üçüncü, ABD ise beşinci. Öte taraftan, AB'nin en çok oto ihraç ettiği ülkeler içinde Türkiye, ABD ve Çin'den sonra üçüncü sırada. Yani gerçekten birbirimizin ortağı durumundayız, birbirimize destek olup birlikte kazanmalıyız."

"Ticaret yapmayı kolaylaştıracak ortam istiyoruz"

"Ben iş dünyasını Avrupa'da EUROCHAMBRES şemsiyesi altında temsil ediyorum" diyen Hisarcıklıoğlu, "EUROCHAMBRES Başkan Yardımcısı sıfatıyla da Avrupa iş dünyasını dünyanın her yerinde temsil ediyorum. Bana bu sorumluluğu, bu onuru Türk iş dünyası ve Avrupa ülkeleri iş dünyaları vermiştir. Biz, iş dünyası olarak serbest ticaretten yanayız. Hükümetlerimizden daha adil, kurum ve kurallara bağlanmış serbest ticaret ortamı istiyoruz. Ticaret yapmayı kolaylaştıracak ortam istiyoruz. Hem Avrupa hem de Türk iş dünyası adına konuşuyorum. Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği artık güncellenmelidir. 1990'ların şartlarında hazırlanmış bir Gümrük Birliği artık yetersiz kalıyor. Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin de, AB üyesi ülkelerdeki şirketlerin de şikayetleri var. Bu konuda sizlerden destek istiyoruz. Bu destek talebimi hem Türk iş dünyası adına yapıyorum, hem de Avrupa iş dünyası adına yapıyorum. Diğer taraftan vize konusunda şirketlerimizin sorunları var. Bu açıdan Türkiye-AB Vize müzakerelerinin tamamlanmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

"Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım sürecinin canlı tutulmasına gayret ediyoruz"

Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Biz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, Türkiye'nin Avrupa Birliği katılım sürecinin canlı tutulmasına gayret ediyoruz. Bilgilendirme ve farkındalık artıracak projelere ağırlık veriyoruz. Bu süreçte Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ile de yakın çalışıyoruz. Halen yürütmekte olduğumuz Avrupa Birliği Bilgi Merkezleri Projesi'yle AB konusundaki bilgilendirme ve farkındalığın Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlıyoruz. Yine, EUROCHAMBRES ile başlattığımız Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi ile de iş dünyamızı AB katılım sürecine hazırlıyoruz. Aynı zamanda iş diyalog platformu ve köprü işlevini yerine getiriyoruz. Suriyeli mülteciler, maalesef daralan Türkiye-Avrupa Birliği işbirliği kapsamının başarıyla işleyen alanıdır. Biz, bu alanda da uyguladığımız proje ile Türkiye'deki Suriyelileri ekonomiye ve toplumsal hayata entegre etmeye katkı sağlıyoruz. Bahsettiğim üç konudaki proje, kuşkusuz Avrupa Birliği'nin sağlamış olduğu toplam 22 milyon avro tutarındaki kaynakla yürütülmektedir. Sayın Büyükelçiye ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna bu destek için teşekkür ediyorum."

Programa Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve AB üyesi ülkelerin büyükelçileri katıldı. AB ve Türkiye ilişkilerindeki gelişmelerin ele alınacağı toplantı açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.

Kaynak:Haber Kaynağı