"Ab, Bulgaristan Sınır Kapılarında Yaşanan Soruna El Koymalı"

"Ab, Bulgaristan Sınır Kapılarında Yaşanan Soruna El Koymalı"

UND İcra Kurulu Başkanı Şener:

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Bulgaristan sınır kapılarında yaşanan soruna ilişkin "Kapıkule'nin karşı tarafı bizim için AB kapısıdır. Türkiye ve AB arasında ticaret olsun isteniyorsa, AB konuya el koymalıdır" değerlendirmesini yaptı.

UND açıklamasına göre, Bulgaristan sınır kapılarında yaşanan sorunlar nedeniyle son üç aylık hafta sonu çıkış sayılarında geçen yıla kıyasla Kapıkule'de yüzde 15, Hamzabeyli'de ise yüzde 33 kapasite kaybı yaşandı. 

Son üç ay içinde sadece iki kapıdan gerçekleştirilemeyen taşımaların sektöre olan maliyeti ise 29 milyon 130 bin avroyu geçti. Bunun üzerine UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ile İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Evren Bingöl ve AB Danışmanı Can Baydarol, Brüksel'de Avrupa Birliği Taşımacılık Genel Müdürlüğü (DG Move) İhlaller ve Hukuki Konular Bölüm Başkanı Eddy Liegeois'la bir araya geldi.

Ziyaret sırasında UND heyeti, AB ve Türk ekonomilerinin Bulgar gümrüğünde zarar gördüğüne dikkati çekerek, söz konusu problemin çözümünü talep etti. AB yetkilileri ise benzer şikayetlerin AB üyesi ülke taşımacılarından da geldiğini teyit ederek, konuyu inceleyeceklerini dile getirdi.

Şener, ziyaret esnasında yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Kapıkule'nin karşı tarafı bizim için AB kapısıdır. Türkiye ve AB arasında ticaret olsun isteniyorsa, AB konuya el koymalıdır. Türkiye'nin dış ticareti gümrük beklemelerine feda edilemez. Bu kapı her iki yönde de çile kapısına dönüşmüştür. Kapı sizin kapınız. Gelin sahip çıkın. Avrupa'dan gelen mallar da aynı şekilde Türkiye'ye girmek için günlerce bekliyor. Buna bir son vermek zorundayız. Brüksel'e Avrupa Birliğini çözüm için göreve davet etmeye geldik. Bir an önce uzmanlar tarafından beklemelerin nedenleri analiz edilmeli, AB liderliğinde bir çözüm bulunmalıdır."

Kaynak:Haber Kaynağı