AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu Antalya'da:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu Antalya'da:

"Dostlar birbirini can kulağı ile dinlemeli. Böyle telekulak ile dinlememeli"

ANTALYA (AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiasına ilişkin, "Dostlar birbirini can kulağı ile dinlemeli. Böyle telekulak ile dinlememeli" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Er ile Payallar ve Oba belde belediye hizmet binalarının kullanımıyla ilgili bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen toplantının ardından Çavuşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Alanya'daki hizmet binalarının nasıl kullanacağı yönünde son zamanlarda meydana gelen bazı tartışma ya da talepleri görüştüklerini söyledi.

Büyükşehir Yasası çerçevesinde birçok belde belediye mülklerinin ya büyükşehir belediyesine ya ilçe belediyesine ya da Hazine'ye devredildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, Alanya'da bazı belde belediye binalarının çok amaçlı kullanımı için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verildiğini kaydetti.

Bunlardan bazılarının Alanya Belediyesine gerekli olduğunun ortaya çıktığına değinen Çavuşoğlu, "Daha önceki görüşmelerimizde iki belde belediyesine ait binaların Alanya Belediyesine verilmesi rica edildi" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Payallar ve Oba belediyelerine ait hizmet binalarının Alanya Belediyesi tarafından kullanılacağını, karşılığında da 2 adet 24 derslikli okul yaptırılacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Amacımız kısacası üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Bu anlamda da kendilerinden bir çalışma yapılmasını rica etmiştik. Bu çalışmalar neticesinde de yarın İl Mili Eğitim Müdürlüğü'nün de katılımıyla bir protokol yapılacak. Alanya Belediyesi önderliğinde iki tane 24 derslikli okul yapılacak. Bunlardan biri Payallar'da 5 dönüm arazi üzerinde bir lise olacak. Diğeri de Oba'da ihtiyaç olmadığı için Kestel, Mahmutlar bölgesinde anadolu lisesi olacak. Böylece gündemde olan bir sorunu da çözmüş olduk. Bu çalışmada çaba gösterenlere teşekkür ediyorum."

- "Alanya ilklerin ilçesi"

Alanya'yı "ilklerin ilçesi" diye nitelendiren Çavuşoğlu, ilçeler arasındaki ilk fen lisesi ve üniversitenin Alanya'da kurulduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, Alanya'ya devlet üniversitesi de kazandıracaklarını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun yanında çok sayıda lise de kazandırıyoruz. Spor lisesi, sosyal bilimler lisesi, sanat lisesi, İmam Hatip lisesi var. Bugün iki hayırseverin bir takas işlemini de yine görüştük ve kısacası Alanya'nın hayırseverlerin yaptırdığı okul sayısı bakımından Türkiye birincisi olduğunu övünerek söylüyoruz."

- Dinleme iddiaları

Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği iddiasının "vahim" bir olay olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı tarafından gereken açıklamaların yapıldığına işaret eden Çavuşoğlu, "Dostlar birbirini can kulağı ile dinlemeli. Böyle telekulak ile dinlememeli" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Suriye ve Irak politikası dahil tüm dış politikasının şeffaf olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, yıllar sonra Irak'ta Türkiye'nin dediği noktaya gelindiğine dikkati çekti.

Mezhebe dayalı bir sistemin kaosa götüreceğini söyleyip durduklarını anımsatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Suriye'deki bugünkü gelişmeleri, buradaki terör örgütlerinin güçlenmesini her ortamda Obama dahil, Washington'a yaptığımız ziyaretlerde söylüyoruz. Gizlimiz saklımız yok. Zaten Başbakanımız, yeni Cumhurbaşkanımız da çok açık sözlü, hatta kimilerine göre fazla açık sözlü. Yine de bizler, sistemimizle, pozitif ve negatif düşüncelerimizle her şeyi açık açık konuşuyoruz. Ama bir devletin, bir devleti, o devletin yetkililerini dinlemesi, yakışan bir şey değil. Hele dostluğumuza, müttefikliğimize hiç yakışmaz. Kaldı ki Amerika'nın Almanya'yı dinlediği ortaya çıkınca, o zaman Almanya'nın verdiği tepkiyi hepimiz hatırlıyoruz. Sıcağı sıcağına hatırlıyoruz. O sebeple bu, dostluğa ve müttefikliğe yakışmayan şeyler. Ben hep temenni ettim, inşallah doğru değildir. Ama şu ana kadar Almanya'dan da bunun tersini söyleyecek bir açıklama gelmediği gibi, teyit eden şeyler, ona benzer şeyler ya da geçiştirmeli şeyler geldi. Ama ciddi bir şekilde izahat vermeleri gerekiyor."

Çavuşoğlu, bu ve benzeri diğer konuların tüm ilişkileri veya turizmi etkileyeceği gibi söylemlerin ise "felaket tellallığı" olduğunu dile getirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı