AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır:

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır:

"36 yıldır Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hak etmediği uygulama sona erecek ve bütün pasaport sahibi vatandaşlarımız AB ülkelerine, Schengen bölgesine girme imkanına kavuşacaklar"- "AB ile 8 aydır kurduğumuz bu yeni enerji dolu sistemde iki taraf da

TBMM (AA) - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "36 yıldır Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hak etmediği uygulama sona erecek ve bütün pasaport sahibi vatandaşlarımız AB ülkelerine, Schengen bölgesine girme imkanına kavuşacaklar." dedi.

Bozkır, Mecliste gazetecilere, AB Komisyonu'nun Türkiye için vize serbestisi getirilmesini önermesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde çok önemli bir günün yaşandığına işaret eden Bozkır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 ay önce Brüksel'e yaptığı ziyaretle başlayan sürecin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı üç AB zirvesinde geliştirildiğini ve AB Komisyonunun kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik vize uygulamasının kaldırılmasında çok önemli bir adım atıldığını söyledi.

AB Komisyonu'nun, Türkiye'nin 72 beklentiyi karşıladığını ve bundan sonraki süreç için vizenin kaldırılması yasal sürecinin başlayabileceği konusunda olumlu mütalaa verdiğini anımsatan Bozkır, "Bundan sonraki aşamada Avrupa Parlamentosuna konu gidiyor. Orada Genel Kurulda salt çoğunlukla oylama yapılacak, daha sonra AB Konseyi'ne gelecek. Konsey'de nitelikli oyla karar verilecek. Schengen'e üye olmayan AB ülkeleri bu oylamada yer almayacaklar." diye konuştu.

Bozkır, gelecek hafta Strasbourg'da yoğun temaslar içinde olacağını, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz başta olmak üzere grup başkanlarıyla görüşeceğini anlatarak, Brüksel'de de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte Siyasi Diyalog Toplantısına katılacaklarını bildirdi.

Bakan Bozkır, "Önümüzdeki dönemde 36 yıldır Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hak etmediği uygulama sona erecek ve bütün pasaport sahibi vatandaşlarımız AB ülkelerine, Schengen bölgesine girme imkanına kavuşacaklar. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum ülkemiz için." dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, hayata geçirilmeyen bazı kriterlerin süreci nasıl etkileyeceğine ilişkin soru üzerine de "Hiç yerine getirilmemiş şartlar değil. Türkiye, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nu çıkarttı. Bu yasa kişisel verilerin korunması açısından hem bağımsızlığı haiz kurum hem de bütün şartları yerine getirmiş durumda. Bununla ilgili görüş teatisini sürdüreceğiz. Komisyonla uzun zamandır ortak çalışma içerisindeyiz. İki tarafın görüşlerinin meczedilmesi, ortak noktada buluşulması önemli. Bunu da yapacağız." diye konuştu.

EUROPOL ile ilişkili hususun da Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile bağlantılı olduğunu vurgulayan Bozkır, şöyle devam etti:

"Terörle mücadele ettiğimiz ve düzensiz göçle karşı karşıya olduğumuz bir ortamda EUROPOL ile veri ilişkisinin çoktan kurulmuş olması gerekiyordu. Bunun çerçeve anlaşması yakında mutabakat sağlanarak ilerleyecek. Adli yardımlaşmanın tüm ülkelere yayılması konusunda formüller geliştiriyoruz. Terörle mücadele konusunda getirmek istedikleri uygulama, bizim terörle mücadelemizi etkileyecek noktada değil.

Vizelerin kalkmasından sonra siyasi iltica talebinde bulunması söz konusu olabilecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının böyle bir yola başvurmamasını düşünerek böyle bir teklifte bulundular. Bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu ortamda, terörle mücadelede yoğun bir operasyon içindeyken, şehitler vermişken Terörle Mücadele Kanunu'ndaki böyle bir değişikliğin siyaseten, vicdanen mümkün olmadığını uzun süredir ifade ediyoruz."

Volkan Bozkır, açıklanan metnin birkaç gün önce hazırlanıp, bugün yayınlanmış bir metin olmadığını vurgulayarak, son ana kadar Başbakan Ahmet Davutoğlu ve kendisinin, muhataplarıyla gece geç saatlere kadar görüş teatisinde bulunduklarını ve metnin ortaya çıktığını söyledi.

Bozkır, "AB ile 8 aydır kurduğumuz bu yeni enerji dolu sistemde iki taraf da üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiştir, sorumluluklar almıştır. Karşılıklı bir güven oluşmuştur. Bu atmosfer içinde önümüzdeki dönemde bütün beklentilerin yerine getirileceğini düşünüyoruz. Bu 72 beklenti bir matematik denklemi değildir. Bazen bir kanunla 9 kriter yerine gelmiştir, bazen 4 kanunla tek bir kriter yerine gelmiştir." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin bir mucize gerçekleştirerek kısa zamanda 15 civarında kanun, çok sayıda yönetmelik, tüzük değişikliği ve operasyonel adımları hayata geçirdiğini vurgulayan Bozkır, "Bütün kurumlarımıza, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan dahil olmak üzere bakanlarımıza teşekkür borçluyuz. Meclisimiz bütün yasaları zamanında, uluslararası sözleşmelerin onayını zamanında yerine getirmiştir. Bundan sonraki süreç daha da kolay bir dönem olacaktır. Komisyon kararından sonra Parlamento ve Konsey süreçlerini de aşabileceğimizi ümit ediyorum." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :