AB Bakanı Çelik, Brüksel'de

AB Bakanı Çelik, Brüksel'de

AB Bakanı Çelik, Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Reynders ile görüştü - Çelik: "Destek mesajlarının ötesine geçmezsek ve teröre karşı güçlü bir şekilde ortak tavırları ele almayı başaramazsak maalesef bu saldırılar devam edecek"- Reynders:

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, terörle mücadelede ortak eylem planları üretilmesi gerektiğini belirterek, "Destek mesajlarının ötesine geçmezsek ve teröre karşı güçlü bir şekilde ortak tavırları ele almayı başaramazsak maalesef bu saldırılar devam edecek." dedi.

AB Bakanı Çelik, Brüksel temasları kapsamında Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders ile bir görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından bakanlar gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Göreve gelmesinin ardından Bakan Reynders'le ilk görüşmesini gerçekleştirdiğini kaydeden Çelik, "İstanbul'daki terörist saldırısından sonra bizimle gösterdiği dayanışma için teşekkür ediyorum. Daha önce Brüksel'de terörist bir saldırı meydana geldiği zaman biz aynen şu açıklamayı yapmıştık, 'Kayıtsız şartsız Belçika halkının ve Belçika hükümetinin yanındayız' demiştik. Ayrıca, Brüksel'de meydana gelen terörist saldırının Brüksel'in Avrupa Birliği kurumlarını barındıran bir yer olmasından dolayı Avrupa değerlerinin kalbine yapılmış bir saldırı olduğunu söylemiştik." diye konuştu.

Çelik, tüm terör örgütlerinin saldırıları karşısında beraber durulması gerektiğine dikkati çekerek, "Bugün İstanbul'da Brüksel'de, Londra'da, Berlin'de hiç fark etmez, hangi terör örgütü olursa olsun bunların yaptığı saldırılar karşısında bir ve beraber durmalıyız. Teröre karşı insanlığın ortak dayanışmasını göstermeliyiz." ifadesini kullandı.

Bakan Reynders ve Avrupa Birliği kurumlarının İstanbul'daki "lanetli" saldırıdan sonra Türkiye'yle gösterdikleri dayanışma için teşekkür eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dayanışma konusunda artık ortak eylem planları üretmeye geçmeliyiz. Eylem planları üreterek bu teröristlerle ortak bir şekilde mücadele edeceğimiz zeminleri inşa etmeliyiz. Çünkü, destek mesajlarının ötesine geçmezsek ve teröre karşı güçlü bir şekilde ortak tavırları ele almayı başaramazsak maalesef bu saldırılar devam edecek. Dolayısıyla herhangi bir yerde yapılan saldırı bütün insanlığa karşı, hepimize karşı yapılmış bir saldırıdır. Bunun karşısında hep beraber duracağız."

Bakan Çelik, görüşmede, Türkiye'nin Avrupa Birliği dosyası kapsamındaki konuları, bölgedeki göç krizini, Libya'yı, Irak'ı ve o bölgelerden kaynaklanacak krizlerle ilgili konuları ele aldıklarını belirterek, bölgedeki gelişmeleri geniş bir şekilde değerlendirdiklerini ifade etti.

Türkiye’nin AB katılım müzakerelerinde yarın 33 numaralı Mali ve Bütçesel Hükümler faslının müzakerelere açılacağını hatırlatan Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla beraber AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'la görüşeceklerini kaydetti.

Bakan Çelik, bugünkü temasları kapsamında iyi bir tablonun ortaya çıktığını, güçlü dayanışma ve işbirliği zeminlerinin ortada olduğunu gördüğünü söyledi.

- "Terör örgütlerine karşı hep beraber mücadele edeceğiz"

Reynders ise İstanbul'daki terör saldırısından dolayı başsağlığı temennilerini yinelemek istediğini kaydederek, "Çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Türk halkının yanındayız. Türk yetkililerle olan dayanışmamızı ifade ediyoruz. Terör örgütlerine karşı hep beraber mücadele edeceğiz." dedi.

22 Mart'ta Brüksel'in de terör saldırılarına hedef olduğunu hatırlatan Reynders, "Belçika halkı, İstanbul'daki saldırıları Brüksel saldırıları gibi gördü. Biz de aynı trajediyi yaşadık. Terör saldırıları düzenlemek isteyenlere karşı ortak mücadele yolu bulacağız." diye konuştu.

Yarın Türkiye'nin AB müzakerelerinde yeni bir faslın açılacağına dikkat çeken Belçikalı Bakan, görüşmede sadece Belçika ve Türkiye'deki konuları değil aynı zamanda Irak, Suriye ve Libya'daki gelişmeleri de ele aldıklarını, buralarda sorunlara siyasi çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Reynders, Çelik'le gerçekleştirdiği ilk görüşmenin İstanbul'daki terör saldırısının hemen arkasında gerçekleşmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, terör saldırıları düzenlemek isteyenlere karşı direnmeyi sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Bakan Çelik yarın da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ile 33 No'lu "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı faslın açılacağı Hükümetler Arası Katılım Konferansı'na katılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :