AB Bakanı Çelik Atina'da

AB Bakanı Çelik Atina'da

Çelik:- "Türkiye 3 milyon kişiyi misafir ediyor ve bu önemli durum karşısında AB ülkeleri tarafından Türkiye yeterince desteklenmemiştir. Türkiye ve Yunanistan yalnız bırakılmıştır"- "Türkiye'yi tanıma konusunda birçok ülke yetersiz. O sebeple yanlış açık

ATİNA (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Türkiye 3 milyon kişiyi misafir ediyor ve bu önemli durum karşısında AB ülkeleri tarafından Türkiye yeterince desteklenmemiştir. Türkiye ve Yunanistan yalnız bırakılmıştır." dedi.

Çelik, Yunanistan'ın başkenti Atina'ya yaptığı ziyaret kapsamında AB'den sorumlu Dışişleri Bakanı Vekili Nikos Ksidakis ile görüşmesinin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Avrupa'da yükselen yabancı düşmanlığı ve ırkçılık konularında birlikte çalışılması gerektiğini vurgulayan Çelik, "Türkiye'yi tanıma konusunda birçok ülke yetersiz. O sebeple yanlış açıklama yapıyorlar. Türkler ve Yunanlar, birbirlerini en iyi tanıyan iki millettir. Bu konuda da dayanışma göstermemiz gerekiyor." diye konuştu.

Çelik, görüşmede göç probleminin de ele alındığını belirterek "Türkiye 3 milyon kişiyi misafir ediyor ve bu önemli durum karşısında AB ülkeleri tarafından Türkiye yeterince desteklenmemiştir. Türkiye ve Yunanistan yalnız bırakılmıştır. Buradan bir kez daha AB kurumlarına sorumluluklarını yerine getirmeleri için çağrı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu büyük sorunun bütün küresel sistem tarafından üstlenilmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, "Bu konuda gerek mekanizmalar gerekse mali destekler konusunda AB kurumları çok geç kalmakta, çok yavaş davranmaktadır. Bu da önümüzdeki insani dramın daha da büyümesine yol açmaktadır." dedi.

Çelik, Türkiye ve Yunanistan arasındaki iş birliği ve dostluğun artacağını belirterek "Daha çok iş birliği yapacağız. En güzel Türk ve Yunan yemeklerinin isimleri ortak. Geleceğimizde ortak bir şekilde ilerleyecek." diye konuştu.

- "Türkiye'yi anlamakta zorlanıyorlar"

Ksidakis de artan yabancı düşmanlığının ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine engel olduğunu vurgulayarak "Asırlardır bu kadar yakın ve iç içe yaşayan bir halk olarak kendilerini Avrupa'ya daha iyi açıklamaları için yardımcı olabilecek konumdayız. Maalesef bazıları şu anda Türkiye'yi anlamakta zorlanıyorlar." ifadelerini kullandı.

Türkiye ve AB arasındaki mutabakat çerçevesinde göçmen krizi konusunu ele aldıklarını söyleyen Ksidakis, "Türkiye ve Yunanistan'ın çabalarıyla bu anlaşma iyi bir şekilde yürüyor. Uygulamaya yönelik sorunların hepsi teknik meseleler." dedi.

Ksidakis, mutabakat kapsamında Türkiye'ye AB ülkelerinde vize serbestisi konusuna işaret ederek "Yunanistan, Türk vatandaşlarına vize serbestisini destekliyor. Aynı zamanda Doğu Ege adalarında başlatmış olduğumuz Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanması programı da başarıyla devam ediyor. Bunun, Avrupa'ya bir işaret olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :