AB Bakanı Bozkır Strasbourg'da

AB Bakanı Bozkır Strasbourg'da

Bakan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'ndaki Srebrenitsa soykırımı kurbanlarını anma törenine katıldı- Bozkır : "Yabancı düşmanlığı, ırkçı ve dini nefret ile aşırı milliyetçiliğe kayıtsız kalmak bizi utandıracak daha büyük trajedilerin tekrarlanmasına neden ol

STRASBOURG (AA) - AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen Srebrenitsa soykırımı anma törenine katıldı.

Törende konuşan Bozkır, Türkiye'nin Srebrenitsa soykırımın kurbanları ile sarsılmaz bir dayanışma içerisinde olduğunu söyledi.

Srebrenitsa'da 1995 yılında meydana gelen trajedinin sanki bugün olmuş gibi hatırlandığına işaret eden Bozkır, "Yabancı düşmanlığı, ırkçı ve dini nefret ile aşırı milliyetçiliğe kayıtsız kalmak bizi utandıracak daha büyük trajedilerin tekrarlanmasına neden olacaktır" dedi.

Tarihin, uyarıları önemsememenin, olaylara kayıtsız kalmanın ve küçük politik kazanımlar için nefret alevlerini körüklemenin yıkıcı sonuçları olduğunu gösterdiğini ifade eden Bozkır, tarihin aynı zamanda Balkanlarda istikrarın sağlanmasının önemini de ortaya koyduğunu kaydetti.

Bozkır, "Bosna Hersek'in bugün ihtiyaç duyduğu şey, barıştır" ifadelerini kullandı. 

Balkanlarda barış, istikrar, güvenlik ve refahı inşa etmenin yolunun, Avrupa şemsiyesi ve Avrupa-Atlantik entegrasyonu gibi ortak değerlere dayalı köprüler inşa etmekten geçtiğini vurgulayan Bozkır, bu çerçevede son 20 yılda Bosna Hersek ve Balkanların tümünde çok önemli başarılar elde edildiğini ifade etti.

Türkiye'nin her zaman Bosna Hersek halkının yanında olduğunu dile getiren Bozkır, Bosna Hersek'in etnik, kültürel ve dini çeşitliliğiyle, Avrupa'nın kalbinde model bir ülke olacağını belirtti. 

Törene, Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ile bazı ülkelerin bakanları, bazı AK Parti milletvekilleri ve AP yetkilileri de katıldı.

Diğer taraftan Bakan Bozkır, Katar Dışişleri Bakanı Atiyye ile tören öncesinde ikili görüşme de yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı