AA, saldırı altındaki Halep'i görüntüledi

AA, saldırı altındaki Halep'i görüntüledi

Anadolu Ajansı ekiplerinin görüntülediği Halep'in doğusu harabeye dönmüş durumda

HALEP (AA) - HALİT SÜLEYMAN - Suriye'nin kuzeyinde 15 Kasım'dan bu yana ağır bombardıman altında olan Halep'in doğusundaki yıkım, AA tarafından görüntülendi.

Anadolu Ajansı ekiplerinin kaydettiği görüntüler, bir zamanlar Suriye'de ticaretin başkenti olan kentteki yıkım ve dehşeti ortaya koydu.

Şear, Ensari, Tarık el-Bab, Muyesir, Sukkeri semtlerinde yapılan çekimlerde, rejim ve ortaklarının 22 Temmuz 2012'den bu yana düzenlediği ağır saldırılar nedeniyle Halep'in doğusunun enkaza dönüştüğü gözler önüne serildi.

Esed güçlerinin 4 yıldan uzun süredir, Rusya'nın ise bir yılı aşkındır yoğun şekilde bombaladığı Halep'in doğu kesimleri, 4 Eylülden bu yana rejim ve ortaklarının ablukası altında.

Görüntülerde, 15 Kasım'dan bu yana yoğun hava saldırılarına maruz kalan doğu Halep'teki caddelerde yıkılmış evlere, harabeye dönmüş cami ve okullara rastlanıyor.

AA muhabirinin kamerası kayıttayken Halep'in Şear semtinde yerleşim yerleri bombardımana maruz kaldı. Bombardımandan kaçarak bir dükkana sığınan muhabir, patlama sesleri kesildiğinde kaskına taktığı kamerasıyla yoluna devam etti.

Muhalif semtlerdeki cadde ve sokaklarda az sayıda insana rastlanırken, Sukkeri semtinin neredeyse tamamen yıkıldığı görüldü.

Bazı semtlerde ise halk, güvenlik nedeniyle görüntü alınmasına izin vermedi.

- "Bahçe ve parklar artık kentin en soğuk yerleri"

Yolların bomba çukurlarıyla dolu olduğu kentte çekimleri yapan AA muhabiri Halepli Ebu Cemal, çekimler esnasında küçük bir kaza geçirdiğini belirtti.

Kazanın ardından görüntü almaya devam eden Ebu Cemal, şunları söyledi:

"Bir zamanlar çocukların oynadığı bahçe ve parklar artık kentin en soğuk yerleri. Bizi bahçelerdeki boynu bükük palmiye ağaçları ile telleri kopmuş elektrik direkleri karşıladı. Tüm olumsuzluklara rağmen çekimleri tamamladık."

Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin, Halep'in doğusuna 14 gündür düzenlediği saldırılarda 650'nin üzerinde sivil yaşamını yitirdi.

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırındaki Halep ili, başkent Şam'dan sonra ülkenin ikinci büyük kenti konumunda. Kent merkezinin Türkiye sınırına uzaklığı 40 kilometre. Merkezin batısını rejim, doğusunu muhalifler kontrol ediyor.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, rejim kuşatması altındaki 300 bin sivil, 95 gündür temel insani ihtiyaçlarını gideremiyor. Son iki hafta içinde kentin doğusundaki tüm hastane ve sağlık merkezleri rejim saldırıları sonucu hizmet dışı kaldı. Hizmet veren yalnızca 3 fırının bulunduğu Halep'in doğusundaki okulların tümü kapalı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :