AA Halep muhabiri Leyla'nın hayatını kaybetmesi

AA Halep muhabiri Leyla'nın hayatını kaybetmesi

Çeşitli kurum ve kuruluşlar, AA Halep muhabiri Salih Mahmud Leyla'nın bombalı saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından AA'ya taziye mesajı gönderdi

Aralarında Birleşmiş Milletler, Medya-İş ve TRT'nin de olduğu çeşitli kurum ve kuruluşlar, Anadolu Ajansı (AA) Halep muhabiri Salih Mahmud Leyla'nın bomba yüklü araçla düzenlenen DAEŞ saldırısında hayatını kaybetmesi dolayısıyla AA'ya taziye mesajı gönderdi.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, AA Halep muhabiri Leyla'nın bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda öldürülmesini kınadı.

Sözcü Haq, Leyla'nın öldürülmesine ilişkin açıklamasında, BM'nin, gazetecilerin mesleklerinin taciz korkusu olmadan icra etme hakkını savunduğunu vurgulayarak "Sivillere yönelik tüm saldırıları ve gazetecilerin öldürülmesini kınıyoruz" dedi.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) tarafından yayımlanan taziye mesajında ise Leyla'nın Suriye'de zor şartlarda görev yapan az sayıdaki gazeteciden biri olduğunu belirtilerek, "Anadolu Ajansının deneyimli muhabiri Salih Mahmud Leyla'nın Halep'te bir saldırıda hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Daha önce görev esnasında yaralanan ve Türkiye'deki tedavisinin ardından ülkesine dönüp Suriye'de yaşanan insanlık dramını dünya kamuoyuna aktarmayı sürdüren bu cesur, vatansever muhabire Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine, tüm Anadolu Ajansı çalışanlarına sabır ve başsağlığı diliyoruz" ifadelerini kullanıldı.

Medya İşçileri Sendikası (Medya-İş) Genel Başkanı Gürsel Eser de mesajında, Leyla'nın daha önce de saldırıya uğramasına rağmen yılmadan mesleğini yapmayı sürdürdüğünü hatırlatarak, Leyla'nın ailesi, yakınları, meslektaşları ve AA'ya başsağlığı diledi.

"Esed rejiminin katliamlarına karşı mazlumların sesi olmaya çalışmış, çektiği fotoğraf ve yazdığı haberlerle, masumların sesini dünyaya duyurmuştu. Birçok yabancı gazetecinin terk ettiği bölgede, Esed'in sivillere yönelik terör eylemlerini duyurmak için cesaretle görevini sürdüren Salih Mahmud Leyla, bir başka terör örgütünün saldırısında şehit olmuştur" ifadesini kullanan Eser, şunları kaydetti:

 "Terörün her türlüsünü lanetliyor, görevleri sadece kamuoyunu bilgilendirmek olan gazetecilere yönelik saldırıları kınıyoruz. Dünyadaki egemen güçleri ve meslek örgütlerini, çıkarlarını bir kenara bırakarak, vicdanlarının sesini duymaya, Suriye'deki devlet terörüne karşı harekete geçmeye çağırıyoruz."  

Kuveyt Türk Katılım Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Hasan Yılmaz, Leyla'nın DAEŞ saldırısında hayatını kaybetmesi dolayısıyla AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı'ya taziye mesajı gönderdi. Yılmaz, mesajında, "Ekip arkadaşınız Mahmut Salih Leyla'ya Yüce Allah'tan rahmet, ailesi, dostları ve tüm yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ederim. Anadolu Ajansı ve onun değerli tüm çalışanlarına başsağlığı dilerim" ifadesine yer verdi. 

Siirt Gazeteciler Derneği (SGD) Başkanı Atilla Durak da, yaptığı açıklamada Suriye'deki insanlık dışı dramı dünyaya duyuran Leyla'nın bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduklarını söyledi.

Leyla'nın tek amacının basın görevini yerine getirmek olduğunu ifade eden Durak, "Bu görevi yerine getirirken terör örgütü DAEŞ'in bomba yüklü araç saldırısında değerli meslektaşımızın hayatını kaybetmesi, biz basın camiasını üzdü. Leyla, bölgede yaptığı görev süresince yaptığı çalışmalarla orada yaşananları en etkin bir şekilde belgeleyen cesur bir gazeteciydi. Meslektaşımıza Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Anadolu Ajansı'na ve basın camiasına başsağlığı diliyorum" diye konuştu.

Azerbaycan'ın resmi haber ajansı AzerTac Genel Müdürü Aslan Aslanov da Leyla'nın vefatı nedeniyle AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kazancı'ya bir taziye mesajı gönderdi.

Aslanov, taziye mesajında Mahmud Leyla'nın terör saldırısında hayatını kaybetmesinden dolayı son derece üzgün olduklarını belirterek "Meslektaşımız Salih Mahmud Leyla'nın, saldırı sonucunda hayatını kaybetmiş olmasının kederini yaşıyor, bu acı gününüzde yanınızda olduğumuzu bildiriyoruz. Kendim ve AzerTac çalışanları adına size ve ajansınızın tüm çalışanlarına başsağlığı veriyor, merhum kardeşimize Yüce Allah'tan rahmet diliyoruz. Başınız sağ olsun" ifadesini kullandı.

Kilis Valisi Süleyman Tapsız da Leyla'nın ailesine taziye ziyaretinde bulunarak başsağlığı diledi. Vali Tapsız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Leyla'nın Halep'te düzenlenen saldırıda vefat ettiği haberini derin bir üzüntüyle öğrendiğini belirtti.

Suriye'deki iç savaşın dünyanın ortak sorunu haline geldiğini dile getiren Tapsız, Türkiye Cumhuriyeti olarak 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' düsturuyla hareket ettiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Leyla'nın vefatına sebep olan terör saldırısını lanetliyor, kendisine Allah'tan rahmet, ailesi, yakınları ve tüm basın camiasına başsağlığı diliyorum. Gerçekten zor bir durum. Ama Leyla kardeşimiz yaşanan bu talihsiz olayın mükafatını inşallah öbür dünyada alacaktır. Temennimiz Suriye'de bir an önce barış ortamı sağlanması ve sizlerin sağlıklı ve sıhhatli bir şekilde evlerinize dönmeniz. Bizler sizleri bir kardeşimiz ve misafirimiz olarak görüyoruz ve rahat etmeniz adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bunu sadece görev olarak değil Allah rızasını gözeterek yapıyoruz. Bu anlamda yaklaşım tarzımız 'ensar-muhacir' ilişkisi içerisindedir"

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren baba Mahmut Leyla ise AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı başta olmak üzere devlet yetkililerinin bir an olsun kendilerini yalnız bırakmadığını ifade ederek, "Bizim orada valimiz var ama halkla asla bir araya gelmez. İslam ile anılan bir ülkeyiz ancak İslam ne Suriye'de ne de Şam'da hiçbir yerde yoktur. Benim gördüğüm kadarıyla İslam en güzel Türkiye'de. Burada kardeşliği, hoşgörüyü ve paylaşmayı öğrendik. Türk halkına sonsuz teşekkür ediyorum" diye konuştu.

AA Halep muhabiri Salih Mahmud Leyla, Halep kırsalındaki Hıreytan ilçesinde bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda, dün yaşamını yitirdi. Saldırının meydana geldiği bölgedeki yerel kaynaklar bombalı eylemin terör örgütü DAEŞ tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. 

Temmuz ayında Halep'in Cemiyet ez-Zehra bölgesindeki çatışmaları izlerken yüzünden yaralanan Leyla, tedavi için Türkiye'ye getirilmişti.

Leyla görevi boyunca Suriye'nin kuzeyindeki çatışmalara ilişkin çok sayıda fotoğraf ve görüntü kaydetmiş, çatışma altında yaşayan halkın sıkıntılarına ilişkin raporlar sunmuştu. 

 Suriye iç savaşında çektiği çok sayıda fotoğraf dünyanın önde gelen basın yayın organlarınca yayınlanmış, en fazla beğenilen görseller kategorisinde yer almıştı. Leyla ayrıca geçen yıl Anadolu Ajansı'nda savaş muhabirliği eğitimi almıştı. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı