AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

7 Şubat 2016

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, turizmle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, "Ülkemizin son 13 yılı, her alanda olduğu gibi turizm sektöründe de rekorların kırıldığı bir dönem olmuştur. 'Bacasız sanayi' tanımlaması ilk defa bizim dönemimizde ete kemiğe bürünmüş, turizm lider sektörlerimizden biri haline gelmiştir" ifadelerini kullandı.

(00.30)

2- Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatması

ABD Strateji Komutanlığı (USSTRATCOM), Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığını bildirdi.

Kuzey Kore televizyonu ise uzun menzilli füze ile uzaya uydu fırlattığını, bunun barışcıl bir uzay programı olduğunu duyurdu.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, olayı "tolere edilemeyecek derecede provokatif" olarak nitelendirdi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, "Halkımızın tam güvenliğini korumak için eyleme geçeceğiz" diye konuştu.

Diğer yandan Güney Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin BMGK kararlarına rağmen yeni bir uzun menzilli füze denemesi yapması üzerine acil toplanacak.

ABD Strateji Komutanlığı'nın (USSTRATCOM) Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığını bildirmesinin ardından 15 ülkeden oluşan BMGK üyeleri ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından acil toplantıya çağrıldı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, "Kuzey Kore’nin eylemleri bölgesel ve küresel güvenliğe tehdit teşkil etmeyi sürdürüyor" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Pyongyang'ın kendisine yapılan çağrıları dikkate almayarak, uluslararası hukuk kurallarını hiçe saydığını bir kez daha gösterdiğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, yazılı açıklamasında ''Bu ülke uluslararası toplumun uyarılarını hiçe saydığını bir kez daha gösterdi. Balistik füze denemesi sorumsuzca bir provakasyon. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararları gözardı edildi ve bölgenin güvenliği tekrar riske edildi'' ifadelerini kullandı.

(05.50/08.03/09.18/12.47/12.55/14.45)

3- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, gazeteci Hakan Çelik'in sunduğu CNN Türk'te yayımlanan "Hafta Sonu" programında, "Biz Suriye'nin, şu anda lime lime parçalanmış olan Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız. Hatta açıkça söyleyebiliriz ki belki bölgedeki güçler arasında sadece Türkiye, Suriye'nin bütünüyle bir arada kalmasını savunan ülkelerden birisidir. Yani orada bir bölge Nusayri bölgesi olsun, bir bölge Kürt bölgesi olsun, bir bölge Arap bölgesi olsun gibi bir ayrıma asla rıza göstermeyiz" dedi.

(12.37)

4- Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, HDP'nin bölgede önemli ölçüde halkın desteğini kaybetmeye başladığını belirterek, "Çünkü HDP, milletin temsil ettiği parti olmayı tercih etme yerine, PKK'nın bir siyasi uzantısı gibi hareket etme eğilimine girmiştir" dedi.
Elvan, Kanal 7'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.
"Terörle mücadelede son durum nedir?" sorusu üzerine Elvan, Silopi'deki harekatının tamamen sona erdiğini ve buranın terör örgütü mensuplarından tamamen arındırıldığını söyledi.

(11.44)

5- CHP Parti Meclisi, Meclis'te Atatürk resminin indirildiği iddialarıyla ilgili, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'yı "partiden kesin ihraç" istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk etti.

(14.55)

6- Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, dün Şırnak'ın Cizre ilçesinde devam eden operasyonda 10 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi, bölgedeki operasyonda etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısı 564'e yükseldi.

Öte yandan Diyarbakır Sur’daki operasyonda da 2 terörist etkisiz hale getirildi. Operasyonda etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısı 169'a ulaştı.

(13.25)

7- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2015 üretim yılına ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvuru süresinin uzatılması için düzenlemeye gidiyor.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa sunuldu.

ÇKS yönetmeliğinin ilgili maddesine göre, üretim yılına ilişkin çiftçi başvuruları üretim yılının 30 Haziran tarihinde sona eriyor. Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS’ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamıyor. Geçici düzenleme ile 2015 üretim yılına ilişkin başvurularını 30 Haziran 2015 tarihine kadar yapamayan çiftçiler, söz konusu üretim yılına ilişkin çiftçi kayıt başvurularını 29 Şubat 2016 tarihine kadar yapılabilecek.

(09.58)

8- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefonda görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede iki bakan, Suriye'deki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulundu.

(11.16)

9- TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Canik Belediyesince Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Yeni Anayasa" konulu konferansta, "Mevcut anayasa ruhunu teslim ettiği takdirde Türkiye’nin anayasayla ilgili sorunu çözülecektir" dedi.

(01.27)

10- MHP'nin mahkeme tepkisi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, partisinin adet ve teamülleri doğrultusunda ülkücü iradenin normal yollardan tecellisini beklemek yerine onu yargı erkinin vereceği karara mahkum etme teşebbüslerinin doğrudan ülkücü iradeyi hedef aldığını belirterek, bu girişimlerden bir sonuç çıkmayacağını, ülkücü iradenin, siyasi geleneklerine aykırı yöntemlerle onu zorlayanlara gereken dersi zamanı geldiğinde vereceğini bildirdi.

(11.08)

11- Eski bakanlardan Fehim Adak Ankara'da tedavi gördüğü özel hastanede sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

(12.08)

12- Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final maçında Fenerbahçe ile eşleşen Amed Sportif Faaliyetler’de Asbaşkan Nurullah Edemen, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ı Diyarbakır’da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyacaklarını söyledi.

(13.40)


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :