AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

1 Aralık 2015

ANKARA (AA) - Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  ABD Başkanı Barack Obama ile Paris'te bir saat görüştü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamanın satır başları şöyle:

- "Türkiye-Rusya arasındaki gelişmelerin değerlendirmesini yaptık. Buradaki derdimiz, bu işin diplomatik başlıklar, söylem içerisinde neticeye kavuşturulmasıdır. Zira bölgedeki gerilimler, bizleri de üzmektedir"
- "Derdimiz buradan zararla çıkmak değil, tam aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmaktır"
- "Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge DAİŞ'in olduğu bir bölge değil, tam tersine bizim soydaşlarımızın, akrabalarımızın olduğu bölgedir. Buranın sürekli bombalanması ve son 3 ay içerisinde burada 500'ü aşkın insanın, sivillerin son haftalarda öldürülüyor olması gerçekten dünya barışı adına üzücü gelişmelerdir"

(12.29) (Fotoğraflı-Görüntülü)

-  ABD Başkanı Barack Obama da Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili Türkiye'nin kendini savunma hakkını desteklediklerini bildirdi. Obama, "ABD, Türkiye'nin sınırlarını ve hava sahasını koruma hakkına sahip olduğunu her zaman bilmektedir ve desteklemektedir. Türkiye ile Rusya’nın gerilimi azaltmak için nasıl bir arada çalışabileceğini tartıştık" dedi.

(13.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk resmi yurt dışı ziyaretini, KKTC'ye gerçekleştiriyor. Davutoğlu, KKTC'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada özetle şu ifadeleri kullandı:

- "Bu müzakereler bir sonuca ulaşılabilmesi açısından bir son şans niteliği taşımaktadır. Artık herkesin elindeki bütün imkanları seferber ederek, Birleşmişler Milletler parametrelerini temel alan, adada siyasi eşitliği ve iki kesimliliği temin edecek bir çözüm yönünde ağırlığını koyması lazım"

- "(Diyarbakır'daki terör saldırısı) Kim bu cinayeti örtmeye çalışıyorsa çalışsın örtülemeyecek bir gerçek var. Bu cinayetin müsebbibi, olay yerine yakın 100 metre mesafede polislerimize alçakça saldıran PKK’dır"
- "Eğer gerçekten olayın aydınlatılması isteniyorsa niçin olay yerine giden Başsavcımız, olay inceleme ekibine hatta onlara eşlik eden baro temsilcilerine dönük olarak saldırılar yapılıyor. Eğer birileri bu olayın üstünün örtülmesini istiyorsa o birileri o saldırıları gerçekleştirenlerin arkasındaki odaklardır"

- "Türkiye'ye dönük asılsız ithamlarla 'Türkiye DEAŞ'ten petrol alıyormuş, arkasında şu varmış', bu tür ithamlarla Türk hava sahası ihlalini örtmek mümkün değil" 

(10.50-11.22-11.44) (Fotoğraflı-Görüntülü) 

3- NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  NATO Genel Merkezi'nde yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'nin savunmasını yıllardır desteklemekte olduğunu ve buna devam edeceğini belirterek, "NATO, son yıllarda Türkiye'deki hava savunmasını arttırdı. Bu toplantıda, Türkiye'nin savunma planlarını kuvvetlendirme konuları görüşülecek. Bu görüşmelerin geçen hafta yaşanan olayla ilgisi yok. Bu süreç, NATO'nun Türkiye'ye uzun dönemli taahhütleriyle ilgili. Bu süreç, birkaç yıldır devam ediyordu" dedi.

(14.01) 

4- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "ateşe adeta benzinle gittiğini" belirterek, "Putin yönetiminin Türkiye ile ilişkileri soğumaya alması, özür beklentisi, tazminat dayatması, sözde suçluların cezalandırılması talebi ve ekonomik yaptırımlara başvurması skandaldır" ifadesini kullandı.

(12.42) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sur ilçesindeki terör saldırısına ilişkin temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a geldi. Bozdağ, HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz ile saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin evine taziye ziyaretinde bulundu. Bozdağ, "Soruşturma gayet açık, net ve şeffaf şekilde bundan sonra da yürütülecektir. Herhangi bir gizlilik kararı alınmamıştır. Gizli, örtülmüş, saklanmış ve ihmal edilmiş olan herhangi bir şey söz konusu değildir" dedi.

(12.21-15.58) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, gazetede, MİT'e ait yardım tırlarının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara yer verdikleri gerekçesiyle tutuklanmasına yapılan itiraz reddedildi. Hakimliğin kararında, ''Basın Kanunu'nun 11. maddesinin cezai sorumluluğu düzenlediği ve gazetecilerin de haber yaparken içinde yaşadıkları ve vatandaşı oldukları devletin kanunlarına ve yargı kararlarına uymak zorunda bulundukları'' belirtildi.

(15.12)

7- Diyarbakır Valiliğinden, Sur ile Hazro ve Silvan ilçesi sınırında bulunan bazı bölgelerde düzenlenen operasyonlarda, 2 teröristin etkisiz hale getirildiği, 12 şüphelinin gözaltına alındığı, 7 tüfek, tabanca, 5 el bombası ile çok sayıda mühimmat ve örgütsel doküman ele geçirildiği bildirildi.

(11.29)

8- Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde iki katlı binada çıkan yangında 6 çocuk yaşamını yitirdi, 3 çocuk yaralandı. Yangının İlçe Müftülüğüne bağlı Kuran kursu binasında çıktığı belirtildi. Kursta, 16 ila 23 yaşlarındaki 15'i aşkın öğrencinin Kuran eğitimi aldığı öğrenildi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in talimatıyla yangınla ilgili iki müfettiş görevlendirildi.

(10.05-12.41-12.31) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, 17 hakim ve savcı hakkında inceleme başlattı. Haklarında inceleme başlatılan 12 hakim ve 5 savcının, Paralel Devlet Yapılanması'nın (PDY) amaçları doğrultusunda hareket ettikleri ileri sürüldü. Söz konusu isimler arasında MİT tırları soruşturması kapsamında tutuklanan savcılar Özcan Şişman, Süleyman Bağrıyanık, Aziz Takcı ile eski HSYK üyesi Hüseyin Serter'in de bulunduğu belirtildi.

(15.27)

 10- Paralel Devlet Yapılanması'na ilişkin yürütülen soruşturmalar ve açılan davalar nedeniyle yurt dışına kaçan şüphelilere, geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı tarihte 20 gün rapor olarak Hollanda'ya giden savcı Fikret Seçen de eklendi.

(15.52)

11- "Kadına Yönelik Şiddete Son: İlerlemenin Hızlandırılması" başlıklı Yüksek Düzeyli Küresel Birleşmiş Milletler (BM) Toplantısı, 9-10 Aralık'ta İstanbul'da düzenlenecek.

(12.11)

12- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Atatürk'e hakaret içerdiği için You Tube’a erişimi engelleyen Türkiye'yi haksız buldu ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

(13.32)

13- Organ yetmezliği nedeniyle 83 yaşında vefat eden Hasan Pulur'un cenazesi, İstanbul'da defnedildi.

(13.21) (Fotoğraflı-Görüntülü)

14- Cezayir'den İstanbul'a gelen ve Atatürk Havalimanı apronundan otobüsle dış hatlar yerine iç hatlar terminaline götürülen bazı yolcular, pasaport kontrolünden geçmeden yurda girdi. Pasaport kontrolü yapılmadan yurda giren yolcuların tespiti için inceleme başlatıldı. 40 yolcunun pasaport işlemleri daha sonra tamamlandı.

(10.22-14.15)

15- Şarkıcı Leman Sam'ın, geçen yıl Kurban Bayramı'nda kesilen hayvanlar için attığı bir tweet nedeniyle ''Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak'' suçundan yargılandığı davada, bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine hükmedildi.

(12.21)

16- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, kasım ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 düşüşle 11 milyar 437 milyon dolar oldu. Bu yılın 11 ayında ihracat yüzde 8,6 kayıpla 131 milyar 942 milyon dolara geriledi. Otomotiv endüstrisi, 1 milyar 920,6 milyon dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu. Kasım ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD şeklinde sıralandı.

(11.23-11.48)

17- Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu başladı

(09.47)

18- Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya borsasının hızlı düşüşü devam ederken, Borsa İstanbul'da kayıplar telafi ediliyor.

(14.48)

19- Rus ordusuna ait savaş uçakları, muhaliflerin Halep'in kuzeyinde PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD güçlerinin elinden aldığı köylere saldırdı. Şam Cephesinin basın sorumlusu Ebu Mahmud Naseer, Rus uçaklarının, PYD ve Ceyş es-Suvvar'a hava desteği verdiğini bildirdi.

(14.36)

 20- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, Rus savaş uçaklarının Suriye'de DAEŞ varlığının bulunmadığı yerler yerine muhalifleri vurduğunu belirterek, Rusya'nın DAEŞ'e yönelmesi gerektiğini kaydetti.

(00.47)

21- Rusya, Suriye'deki hava saldırılarını ılımlı muhalifler ve siviller yerine DAEŞ'e yöneltmesi noktasında Batı ülkeleri ve Türkiye'nin uzun süredir var olan uyarılarına karşılık vermemede ısrar ediyor.

(15.09) (GRAFİKLİ)

 22- Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, terör örgütü DAEŞ'in petrol ticaretiyle ilgili ellerinde olduğunu iddia ettiği bilgilerin ispat için kullanılmayacağı mesajını verdi.

(14.30)

23- Rus ve İsrailli üst düzey askeri yetkililerin Suriye konusunda oluşabilecek" hataları önlemek için" bir araya geleceği bildirildi.

(14.49)

24- Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, "Ramallah yönetiminin Gazze şeridine dönmesi ve Refah sınırını kontrol etmesi halinde Refah sınır kapısını sürekli olarak açacaklarını" açıkladı.

(13.19)

 25- BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Avrupa'ya bu yıl ulaşan her beş sığınmacıdan birinin çocuk olduğunu bildirdi.

(14.45)

26- Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş'ın Akhisar Belediyespor'a 2-0 yenildiği 13. haftada Trabzonspor'u aynı skorla mağlup eden Fenerbahçe, 8 hafta sonra tekrar liderlik koltuğuna oturdu. 

(10.34)

27- Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) takımlarından Mainz 05'te oynayan milli futbolcu Yunus Mallı, A Milli Futbol Takımı'nda forma giymenin kendisi için çok özel bir duygu olduğunu söyledi.

(12.35)

28- İngiltere Premier Lig ekiplerinden Manchester City, hisselerinin yüzde 13'ünü Çinli konsorsiyuma sattı.

(13.27)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı