AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

10 Ekim 2015

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Ankara'da patlama

- Ankara'da “Emek, barış, demokrasi” mitinginin yapılacağı tren garı kavşağında iki ayrı patlama meydana geldi. 

- Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, patlamada toplam 86 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Müezzinoğlu "Olay yerinde kaybettiğimiz vaka sayısı 62. Ağır yaralı olarak gelip de kaybettiğimiz vaka sayısı 24. Ayaktan gelenler dışında şu anda hastanede 186 hastamız tedavi görüyor, 28'i yoğun bakımda, 18'i ameliyathanede tedavi ortamında" dedi.

- Sağlık Bakanlığı, Ankara'daki patlamanın ardından tüm acil ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini, şu ana kadar toplam 56 ambulansın olay yerinde görev yaptığını, 10 ambulansın ise sürekli olay yerinde bekletilerek, olabilecek diğer yaralı veya tıbbi acillere karşı tedbirler aldığını bildirdi.

- Patlama sonrası civardaki hastanelere hasta yakınları ve kan vermek isteyen vatandaşlar akın etti. Emniyet kaynakları, patlama sırasında miting toplanma alanında yaklaşık 14 bin kişinin olduğunu bildirdi.

- Garın bulunduğu bölgede meydana gelen patlama sonrası, alanda yeni bomba ihtimaline ilişkin anonslar yapıldı.

- Sağlık Bakanlığı, İletişim Merkezi SABIM 184 hattı aranarak, yaralıların hangi hastanede yattığı hakkında bilgi alınabileceğini bildirdi.

- RTÜK, Başbakanlık'ın, Ankara'da meydana gelen patlama hakkında geçici olarak yayın yasağı getirilmesine karar verdiğini bildirdi.

(10.32/15.49/12.30/12.36/12.44/12.45/15.27/15.43)

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ankara'da tren garının bulunduğu bölgede meydana gelen patlamaya ilişkin 5 savcının görevlendirildiği bildirildi.

(12.30)

 - İçişleri Bakanı Selami Altınok, Adalet Bakanı Kenan İpek ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başkentte meydana gelen patlama sonrası olay yerine gelerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkililerinden bilgi aldı.

(14.36)

2- Patlamaya tepkiler

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Birlik ve beraberliğimize, ülkemizin huzuruna kasteden bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyorum. Kaynağı, söylemi, amacı, adı ne olursa olsun, her türlü terör eyleminin ve terör örgütünün karşısındayız, hep birlikte de karşısında olmak mecburiyetindeyiz" dedi. 

- Erdoğan, Ankara'daki patlama dolayısıyla bugün İstanbul'daki programlarını iptal etti. 

(14.00/12.04)

- TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Şunu söyledik, terör zarar verebilir, terörün zarar verme potansiyeli var ama terörün kazanma şansı hiç yok. Hiçbir zaman da olmayacaktır" dedi.

(12.42)

- Ankara'da meydana gelen patlamaya ilişkin Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplantı yapıldı. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ankara'da sabah saatlerinde meydana gelen patlamanın ardından Başbakan Davutoğlu başkanlığında Başbakanlık Resmi Konut'ta gerçekleşen toplantı yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

- Başbakan Davutoğlu'nun Ankara'da meydana gelen patlama nedeniyle, seçim çalışmalarını  3 gün boyunca iptal ettiği bildirildi.

(14.18/12.14)

 - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Zaman birbirini suçlama değil, ortak hareket etme, yek vücut olma zamanıdır. Toplumu tahrik eden, terörün amacına hizmet eder" dedi.

(15.19)

 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'daki patlamaya ilişkin, "Hepimizin siyasi görüşü ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun, hepimizin terörü ortak lanetlemesi lazım" dedi.

(12.59)

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara'daki patlamayı "alçakça bir saldırı" olarak nitelendirerek, "Bütün Türkiye toplumunun bu tür saldırılar karşısında, barış ve özgürlük mücadelesinde kenetlenmesi gerekiyor" dedi. 

(13.40)

3- Ankara'daki patlamaya ilişkin dış dünyadan tepkiler geldi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonla görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, taziyelerini iletti.

 - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. 

- Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland,Ankara’da düzenlenen "bombalı saldırıyı" kınadı. 

- ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Moore ve AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Haber ile Pakistan Dışişleri Bakanlığı "bombalı saldırıyı" kınadı. 

- İspanyol hükümeti de patlamayla ilgili kınama ve başsağlığı mesajı yayınladı.

(14.32/13.47/15.08/13.26/13.51/13.14/15.25)

4- ABD Dışişleri Bakanlığı, AA Halep muhabiri Salih Mahmud Leyla’nın öldürülmesine ilişkin başsağlığı dileğinde bulundu.

(03.53)

5- Diyarbakır'da terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda 1 polis şehit edildi, 5 polis yaralandı.

(14.19)

6- Diyarbakır'daki terör saldırısında şehit olan polis memuru Salih Eroğlu için tören düzenlendi.

(12.30)

7- Diyarbakır'ın merkez Sur ve Yenişehir ilçelerindeki bazı mahallelerde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından terör örgütü PKK'ya yönelik geniş çaplı operasyon düzenlendi.

(07.27)

8-Terör örgütü DHKP-C'nin İstanbul sorumlusu olduğu öne sürülen S.M, eylem hazırlığındayken Eyüp'te yakalandı. 

-Ankara'da eylem hazırlığında oldukları belirlenen DHKP-C terör örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alınanların sayısı 16'ya yükseldi.

(10.00/03.14)

9 -Rusya'ya ait bir savaş uçağının, Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentinde Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) ait bir karargaha düzenlediği hava saldırısı sonucu 1 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı bildirildi.

(04.05)

10- Kudüs'te İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan Filistinli gencin hayatını kaybettiği bildirildi. 

(09.54)

11- Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve BM Genel Sekreteri'nden, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik şiddetine karşı önlem almasını istedi.

(03.57)

12- Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında devam eden olaylarda 131'i Filistinli, 13'ü İsrailli 144 kişinin yaralandığı bildirildi.

(01.05)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı