Aa Günün Başlıkları

Aa Günün Başlıkları

22 Mayıs 2015

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 13.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber ve ATV televizyonlarındaki ortak canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Ben seçimlere girerken gündeme partili Cumhurbaşkanlığını getirmiştim. Bu muhalefetin hiç işine gelmedi. 'Gelin partili cumhurbaşkanı sisteminin hep beraber hemen bir anayasa değişikliği ile getirelim.' Bu Türkiye'yi çok daha farklı kılacaktır. Türkiye'nin kalkınmasına yönelik çok ciddi imkanlar getirecektir. Türkiye'deki sıkıntı partili-partisiz olayından kaynaklanıyor."

"Biz bu ülkede mal güvenliğini sağlamakla görevliyiz, can güvenliğini sağlamakla görevliyiz. Bunu temin etmek için ne gerekiyorsa bunu yapacak kabiliyette, güçteyiz. Ordumuz, öbür tarafta emniyet teşkilatımız, öbür tarafta milletimiz böyle bir şeye asla prim vermeyecektir ve böyle bir adım atmaya yeltenecek olurlarsa da bunun bedelini, faturasını çok ağır öderler. Öyle ufak, tefek değil."  

"Ben güneydoğuda şu anda Adıyaman ile beraber 6 tane açılış törenine katıldım. Adıyaman hariç, diğerlerinde bir ürkeklik var. Bakıyorsunuz Batman'da bir ürkeklik var. Siirt'te hakeza öyle. Görüştüğümüz zaman diyorlar ki 'Hep tehdit altındayız'. Bu şekilde bir yaklaşım var ama kendileriyle görüştüğünüz zaman 'Barış' diyorlar. Ne barışı ya? Böyle bir barış olabilir mi?"

"Şu anda Amerika'nın değişik yerlerinde 160-170 tane okulları var. Bu okullar, Amerika tarafından da üstelik desteklenen, ücretleri bunlar tarafından verilen okullar. Bu okullarla Amerika, adeta bunları şu anda besliyor ve bu yapıyı orada güçlü kılıyor. Biz tabii, bu konuyla ilgili her türlü adımları attık ama biz, özgürlük çerçevesi içerisinde bu adımları atarken bunlar bu özgürlük anlayışımızı bizim suistimal ettiler. Çünkü biz, herkese aynı mesafede durduk. Bunları o şekilde doğrusu düşünmedik." 

 "Siz bana meydanları yasaklayamazsınız ki. Bunlar zaten şiir okudum, hapis verdiler. Şimdi Cumhurbaşkanı olduk, artık burada ihanet-i vataniyenin dışında suçumuz yok."

 (00.12/00.56/01.00/01.04/02.00)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fatih Projesi Tablet Dağıtım Töreni'nde yaptığı konuşmada,  2016'dan itibaren 4 yıl süreyle 10 milyon 600 bin tablet bilgisayarın öğrencilere teslim edileceğini bildirdi.

 (12.19)

3- Konya Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, Konya merkezli birçok ilde operasyon başlatıldı.

Soruşturma kapsamında, Bitlis'in Tatvan ilçesinde 1 polis memuru, Ankara'da aralarında bir iş adamının da bulunduğu 8 kişi, Tokat'ta 1, Antalya'da 1, Şanlıurfa'da 1 polis memuru gözaltına alındı.

Konya Valiliğinden, "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyeti üyesi ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 66 kişinin mahkeme kararıyla gözaltına alınmaları amacıyla 19 ilde operasyon başlatıldığı bildirildi.

Operasyonun, örgütün finansal yapısına yönelik olduğu öğrenildi.

(07.26/09.51/10.17/10.46/11.16/12.09/11.10/12.29)

4- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP'nin "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"ne ilişkin "G20 Dönem Başkanı olarak, her ülkedeki hangi proje nasıl yürüyor, hangi ekonomik program nasıl sonuç veriyor onu bilen biri olarak ben dinlediğimde anlamadım projeyi. Demek ki bu bir hayal" değerlendirmesinde bulundu.

(12.33)

5- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Türkiye Ekonomik Yükseliş Projesi"ne iktidardan gelen eleştirilere yönelik, "Bizim projemizi onlar hayal bile edemezler. Ben özel bir tartışmanın içine girmek istemiyorum. Onlar Türkiye'yi yalnızlaştırdılar, biz Türkiye'yi dünyanın merkezi haline getireceğiz. Aramızda dünya kadar fark var" dedi. 

(11.08)

6- Edirne'nin İpsala ilçesi Hamzadere Barajı inşaatında göçük meydana geldi. Göçük altında kalan 4 işçiden 1'i kurtarıldı, diğer işçileri kurtarma çalışmaları devam ediyor

 (12.48)

7- Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun katılacağı törenle resmi açılışı bugün yapılacak, Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz üzerine kurulan tek havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı'nda tarifeli seferler başladı.

(10.49) 

8- CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "tarafsızlıkla bağdaşmayan konuşmalarının hukuka aykırılığının tespit edilerek denetlenmesi için" Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) başvurduklarını bildirdi. 

(11.57)

9- HDP Adana ve Mersin bürolarına hafta başında düzenlenen bombalı saldırının S.Y. tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi. 

(01.53)

10- Mecidiyeköy-Kabataş metro inşaatında iş makinesinin altında kalan bir işçi yaşamını yitirdi.

(07.24)

11- Diyarbakır'da seçim öncesi bazı yerlere bombalı saldırı hazırlığı yapan terör örgütü mensubu 2 kişi yakalandı. 

(11.42)

12- ABD Başkanı Barack Obama, The Atlantic dergisine verdiği mülakatta, Irak'ta Ramadi kentinin DAEŞ'in eline geçmesini "taktiksel bir gerileme" olarak nitelerken, ABD'nin DAEŞ'e karşı yürütülen savaşı "kaybetmediğini" söyledi.

(01.38)

13- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Cambridge Üniversitesinin tam merkezinde bir kilise vardır. Şimdi yakınına bir cami inşa ediyoruz inşallah" dedi. 

(10.31)

14- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atanan Mehmet Akarca, mazbata ve cübbe giyme töreniyle göreve başladı.

(11.49)

15- Mamak'ta bir ortaokulda, öğrencinin kafasıyla tahtayı silerken çekilen görüntüleri basına yansıyan okul müdürü, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla açığa alındı. 

(12.28)

16- Avusturya'nın başkenti Viyana'da bu yıl 60'ıncısı düzenlenen 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nın ikinci yarı finali tamamlandı. Finale kalan ülkeler sırasıyla Litvanya, Polonya, Slovenya, İsveç, Norveç, Karadağ, Güney Kıbrıs, Azerbaycan, Letonya ve İsrail oldu.

 (01.29)

17- Terör örgütü El Kaide'nin öldürülen lideri Usame bin Ladin'in Pakistan'daki baskın sırasında evinde ele geçirilen belgeler, Ladin'in Arap Baharı sırasında takipçilerine talimatlarından karısına aşk mektubuna, hangi kitapları okuduğundan örgüte nasıl elemen seçtiğine ve hayatına dair bazı detayları ortaya koyuyor.

(01.18)

18- Galatasaray Futbol Takımı Yardımcı Antrenörü Yıldırım Uran, anjiyo oldu.

(00.23)

19- Karşıyaka Spor Kulübü'nde başkanlığa Ali Erten seçildi.

(02.55)

20- Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kayid es-Sibsi ile Beyaz Saray'da bir araya gelen ABD Başkanı Barack Obama, Tunus ile ülkesinin ilişkisini “NATO dışı ana müttefik” seviyesine yükseltme kararı alırken, bu ülkeye yönelik ekonomik ve güvenlik yardımı sözü de verdi.

(00.07)

 

Kaynak:Haber Kaynağı