"AA, darbenin engellenmesinde önemli rol üstlendi"

"AA, darbenin engellenmesinde önemli rol üstlendi"

SETA tarafından "15 Temmuz Darbe Girişiminde Medya" raporu yayınlandı- SETA Raporundan:- "Darbe teşebbüsünün engellenmesinin en başarılı ayaklarından birini Anadolu Ajansı üstlenmiştir"- "Anadolu Ajansı darbe girişimi süresince ulusal haber kanallarını be

İSTANBUL (AA) - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan "15 Temmuz Darbe Girişiminde Medya" raporunda, "Darbe teşebbüsünün engellenmesinin en başarılı ayaklarından birini Anadolu Ajansı üstlenmiştir. Yüzyıla yakın mazisiyle Cumhuriyet tarihinin en kritik kırılma noktalarına tanıklık etmiş olan Anadolu Ajansı, darbe girişimi süresince ulusal haber kanallarını beslemiştir." denildi.

SETA tarafından, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde, medyanın tutumunu ele alan bir rapor yayınlandı.

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sertaç Timur Demir tarafından hazırlanan raporda, özel başlık açılarak Anadolu Ajansı'nın (AA) darbe girişimi sırasında yaptığı mücadeleden söz edildi.

FETÖ’cü darbe girişiminin etkisiz hale getirilmesinde en büyük payın tartışmasız güvenlik güçleriyle birlikte üstün fedakarlık gösteren Türk toplumuna ait olduğunun belirtildiği raporda, gerek emniyet birimlerinin strateji geliştirmesinde ve gerekse halkın darbe karşıtı direnişinde medyanın hayati roller üstlendiği kaydedildi.

Anadolu Ajansı'ndan (AA) özellikle bahsedilen raporda, "Darbe teşebbüsünün engellenmesinin en başarılı ayaklarından birini Anadolu Ajansı üstlenmiştir. Yüzyıla yakın mazisiyle Cumhuriyet tarihinin en kritik kırılma noktalarına tanıklık etmiş olan Anadolu Ajansı, darbe girişimi süresince ulusal haber kanallarını beslemiştir." ifadelerine yer verildi.

Genelkurmay Başkanı ve diğer bir kısım generalin rehin alınması gibi sürecin en kışkırtıcı bilgilerinin de yine ilk kez Anadolu Ajansı tarafından duyurulduğunun hatırlatıldığı raporda, şu görüşler dile getirildi:

"Bu duyuru, FETÖ mensubu Albay Uğur Coşkun’un Whatsapp yazışmalarında da 'bir an evvel engellenmesi gereken' bir durum olarak ifade edilmiştir. Ajanstan kamuya hızla akan bu bilgiler sayesinde darbe girişiminin emir komuta zincirinin dışında yürütüldüğü fikri kısa sürede benimsenmiştir. Ajans bu hayati önemine istinaden darbeciler tarafından ele geçirilmeye çalışılmıştır."

"Doğru ve hızlı bilgi akışını temin eden Anadolu Ajansı özellikle darbe girişiminin başarısız olmasında ve sonrasında önemli çalışmalara imza atmıştır" denilen raporda, şu ifadeler yer aldı:

"Darbe girişimi gecesi yoğunlaşan olayları ifşa eden birçok görsel (fotoğraf ve video), nitelikli bir editöryanın ellerinde düzenli bir şekilde haberleştirilmiştir. Dağınık görüntülerin Anadolu Ajansı’nın kontrolünde derlenmesi, arşivlenmesi ve bir kısmının da kitaplaştırılması kısa süreli hafıza kadar 'toplumsal hafıza'nın da canlı kalması açısından yalın ancak önemli bir iş olmuştur. Diğer haber ajansları da zor şartlar altında oldukça özverili çalışmış ve farklı medya kuruluşlarına haber kaynaklığı yapmıştır. Anadolu Ajansı’na gelince, onun yaptığı ve bundan sonra da sürdürmesi gereken, elindeki güçlü imkanları kullanarak öncelikle bu darbe girişimi örnekliğinde yeni habercilik çözüm ve açılımlarına öncülük etmektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :