9. Uluslararası Türkçe'nin Eğitimi ve Öğretimi Kurultayı

9. Uluslararası Türkçe'nin Eğitimi ve Öğretimi Kurultayı

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Korkmaz:- "Bugün sosyal medya yazışmalarına bakarsanız dili resmen katlediyoruz. Kısa iletişim kuracağız derken dilimizin yok edildiği bir müddet sonra ortaya çıkacak"

BURDUR (AA) - Burdur'da, 9. Uluslararası Türkçe'nin Eğitimi ve Öğretimi Kurultayı başladı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin (MAKÜ) kuruluşunun 10'uncu yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kurultaya, yurt içi ve dışından 200'e yakın öğretim üyesi katıldı.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Veteriner Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen kurultayda yaptığı konuşmada, bütün duyguların dille ifade edildiğini belirterek "Bu coğrafyada özgürce belli konuları tartışabiliyorsak ve bir arada yaşama bilinci içerisinde varsak bunu Türkçe'ye borçluyuz. Milleti millet yapan dildir. Bizi biz yapan da dildir. Dilimiz olmadıktan sonra tarihimizi ve kültürümüzü nasıl öğreneceğiz." dedi.

Türk yurdu denildiğinde akıllara Türk dilinin konuşulduğu coğrafya geldiğini anlatan Korkmaz, içinde yaşanılan coğrafya ve kültürün değişiminin, dilleri de çok yakından etkilediğini vurguladı.

Prof. Dr. Korkmaz, dil konusundaki vurdumduymazlığın birçok örneği olduğunu ifade ederek "Bugün sosyal medya yazışmalarına bakarsanız dili resmen katlediyoruz. Kısa iletişim kuracağız derken dilimizin yok edildiği bir müddet sonra ortaya çıkacak. Sosyal ve kültürel değişimde ortaya çıkan sonuçları hemen fark etmemiz mümkün değil. Bunların sonuçlarını 50 yıl sonra görebiliriz." diye konuştu.

- "Alanın bilimsel ve sosyal gelişimine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz"

Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sibel Karakelle de her yıl düzenlenen kurultayın yüksek bilimsel niteliği ve mesleki gelişimi destekleyici yönüyle akademik değer taşıdığını söyledi. Kurultayda Türkçe'nin eğitim ve öğretimine emek veren tüm meslektaşların bir araya geldiğine işaret eden Karakelle, alanın bilimsel ve sosyal gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan önemli bir etkinlik olduğunu bildirdi.

Kurultay Düzenleme Kurulu Başkanı Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Ülper, kurultayın amacının Türkçe ile ilgili araştırmaların bilimsel bir zeminde kalmasını sağlamak ve daha ileriye taşıyabilmek olduğunu kaydetti.

Kurultay, 8 Ekim'de sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :