"9. Uluslararası Helal ve Tayyib Ürünler Konferansı"

"9. Uluslararası Helal ve Tayyib Ürünler Konferansı"

Eski Kuveyt Petrol Bakanı El Umeyr:- "Helal üretimi bir sorumluluk olarak ele almalıyız, ticari bir kaygı olarak değil. Çünkü yediğimiz yiyecekleri temiz hale getirmek Allah'a karşı olan sorumluluğumuzdur"- GİMDES Başkanı Büyüközer:- "Zengin olmak için bu

İSTANBUL (AA) - Eski Kuveyt Petrol Bakanı Ali Salih El Umeyr, "Helal üretimi bir sorumluluk olarak ele almalıyız, ticari bir kaygı olarak değil. Çünkü yediğimiz yiyecekleri temiz hale getirmek Allah'a karşı olan sorumluluğumuzdur." dedi.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) ile Dünya Helal Vakfı tarafından düzenlenen "9. Uluslararası Helal ve Tayyib Ürünler Konferansı" Güneşli'deki bir otelde başladı.

Konferansta konuşan Eski Kuveyt Petrol Bakanı Ali Salih El Umeyr, Müslümanların helal gıda üretimi konusunda ortak bir anlayışa sahip olmadığını savunarak, organizasyonun bu açıdan önemli olduğunu söyledi.

Umeyr, "Helal üretimi bir sorumluluk olarak ele almalıyız, ticari bir kaygı olarak değil. Çünkü yediğimiz yiyecekleri temiz hale getirmek Allah'a karşı olan sorumluluğumuzdur. Peygamberin de 'yediği şey haramdır, dokunduğu şey haramdır. Allah nasıl onun duasını kabul etsin' sözü vardır. Yani yediğimiz şey bizim Allah ile geleceğimizi de tesis edecektir." ifadelerini kullandı.

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer ise helal gıda ile ilgili çalışmaların bilimsel ve rahmani bir anlayışla yapılması gerektiğini söyledi.

Düzenledikleri bu konferanslar çerçevesinde helal gıda ve tayyib ürünlerle ilgili tüm çalışmaları, dünyadaki Müslümanlara ileteceklerini belirten Büyüközer, "Zengin olmak için bugün burada toplanmadık, amacımız sadece ticaret yapmak para kazanmak değil, sevabını kazanacağımız büyük bir hizmete talip olmaktır." dedi.

Tarım-Orman Çalışanları Birliği Sendikası Genel Başkanı Günay Kaya da helal ve tayyib ürünlerin bütün hayatı kapsadığını, bu nedenle konferansın çok önemli olduğunu vurguladı.

Kaya, kainatın ruhunun hayat olduğunu dile getirerek, "Allah bu hayatı bir sır olarak elinde tutar. Bu bütün bitkilere, yaşama sirayet etmiştir. Bütün bilimlerin içinde bu sır vardır. Helal ve tayyib ürünler çok ilmi bir konudur, çok insani bir konudur, ekonmik açıdan bakarsanız da hem ulusal hem uluslararası piyasada çok ciddi ciro yapan iktisadi bir konudur. Ama bu tüm bunların ötesinde İslami bir konudur." dedi.

Müslümanların her hareketini İslam'a uygun yapmaya çalıştığını vurgulayan Kaya, helal ve tayyib ürünlerin gıdadan, ilaca, kozmetikten, temizlik ürünlerine birçok alanda olduğunu anlattı.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur ise Türkiye'de helal gıda sektöründe 6 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu rakamın 10 yıl içinde 15-20 milyar dolar dolaylarına çıkabileceğini öngörüyoruz. Türkiye, bu pazarın liderleri konumunda bulunan Endonezya ve Suudi Arabistan'ı zaman içinde yakalayacaktır. Elbette her sektörde olduğu gibi, helal gıda sektörünün de sıkıntıları vardır. Biz inanıyoruz ki helal gıda sektörünün problemlerden biri olan mevzuat problemi çözüldüğünde, ülkemiz küresel helal pazarının önemli aktörlerinden biri olacaktır. Her alanda İslam coğrafyasının yükselen yıldızı olan Türkiye bu pazarda da hakkettiği yeri hiç kuşkusuz alacaktır."

İki gün sürecek konferansa, 44 ülkeden temsilci katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :