9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Fas'ta sigarayı yaşam koçu yardımıyla bırakanlar çoğalıyor

RABAT (AA) - Fas'ta sigarayı bırakma merkezleriyle koordineli çalışan yaşam koçları, sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı oluyor.

Ülkede özellikle son yıllarda tanınan "sinir dili programlaması" (NLP) ve telkin ile sigarayı bıraktıran yöntem, ülkenin çeşitli kentlerinde faaliyet gösteren yaşam koçları veya uzman psikologlar tarafından uygulanıyor.

Başkent Rabat'ta bulunan sağlıklı yaşam merkezi sahibi yaşam koçu ve yapısal metabolik biyokimya uzmanı Dr. Tevfik Bamhaud, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada uzun yıllardır kullanılan telkin yoluyla sigarayı bırakma yönteminin Fas'ta son dönemde gelişim gösterdiğini belirtti.

Dr. Bamhaud, "Tiryakileri 2-3 haftalık bir süreç boyunca psikolojik destek ve NLP sistemi ile sigarayı bırakmaya ikna ediyoruz. Bu sistemin başarı oranı yüzde 80 olduğu için sigara bırakmak isteyenler tarafından yoğun olarak tercih ediliyor." dedi.

İlaçsız ikna yönteminin sigarayı bırakmak için başvurulan diğer yollara göre daha sağlıklı olduğunu ifade eden Dr. Bamhaud, "Bize başvuran tiryakileri öncelikle sigarayı bırakabileceklerine inandırıyoruz. Kendisine inanan ve sigarayı bırakabileceğine ikna olan müşterimize kişiye özel program hazırlıyoruz. Program süresince sigara içmeyeceğini taahhüt eden tiryakiler programın sonunda büyük bir mesafe katederek sigarayı bırakıyorlar." diye konuştu.

- Fas genelinde 70 sigarayı bırakma merkezi var

Fas genelinde "Lalla Selma Kanseri Önleme ve Tedavi Vakfı" kapsamında faaliyet gösteren 70 sigarayı bırakma merkezi bulunuyor. Sigarayı bırakmak için bu merkezlere başvuran tiryakiler, yaşam koçu NLP uzmanlarına veya bu konuda uzman psikologlara yönlendiriliyor.

Vakfın verilerine göre, sistem genelde genç sigara tiryakileri tarafından tercih ediliyor. Birkaç hafta süren tedavi süreci sonunda yaklaşık yüzde 80 başarı sağlanıyor ve tiryakilerin büyük bölümü sigaradan kurtuluyor.

Sağlık Bakanlığı araştırmalarına göre, Fas'ta sigara tiryakileri nüfusun yüzde 18'ini oluştururken, sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerin oranı yüzde 40'ı geçiyor. Yılda ortalama 15 milyar adet sigara içilen ülkede, kansere yakalanan erkeklerin yüzde 31'i, kadınların ise yüzde 3,3'ü sigara tiryakilerinden oluşuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :