9. Saraybosna İş Forumu

9. Saraybosna İş Forumu

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Avdagiç:- "AB, vizyon vermekten ziyade sürekli Türkiye'yi eleştiren bir model getiriyor"

SARAYBOSNA (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Avrupa Birliği'nin (AB) Balkanlara vermeye çalıştığı vizyonu Türkiye için veremediğini belirterek, "AB, vizyon vermekten ziyade sürekli Türkiye'yi eleştiren bir model getiriyor." dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki parlamento binasında, Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu 9. Saraybosna İş Forumu (SBF), "Güneydoğu Avrupa Uluslararası Ağ Geçitleri ve Bağlantılar" başlıklı panelle devam etti.

Panelde konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Avdagiç, Türkiye'nin uzun süre önce AB ile Gümrük Birliği anlaşması imzaladığını hatırlatarak, Türkiye'nin Avrupa'daki kurumlarla iş birliği içinde olduğu için AB ile ilgili uyum çalışmaları konusunda oldukça mesafe kaydettiğini söyledi.

Türkiye'nin çok özel bir model olduğunu ancak AB'nin Balkanlara vermeye çalıştığı vizyonu Türkiye için veremediğini belirten Avdagiç, "Türkiye'deki insanlar, Türkiye'nin AB'ye gireceği konusundaki inançlarını kaybetmiş durumda. Çünkü AB, vizyon vermekten ziyade sürekli Türkiye'yi eleştiren bir model getiriyor." dedi.

Avdagiç, Türkiye'nin, ihracatını son 15 yılda 6 katına çıkarma başarısı elde ettiğini, ticaret hacmini de yaklaşık 7 kat arttırdığını ifade ederek, Türkiye'nin özellikle ticaretle ilgili konularda dijital altyapı alanına ciddi yatırım yaptığını söyledi.

AB'den ciddi şikayetleri olduğunu belirten Avdagiç, Türkiye'yi eleştiren bir bakış açısı getiren AB'nin, tarife dışı engelleri sonuna kadar Türkiye aleyhine kullandığını kaydetti.

Türkiye'nin Afrika'ya yönelik açılımlar yaptığını vurgulayan Avdagiç, "Türkiye, Afrika'ya ulaşım imkanları, finans imkanları sağladı. Diplomatik kanalları açtı. Afrika'da 40'a yakın ülkede büyükelçilik açtı. 40'a yakın ülkeye doğrudan uçak seferleri ve para transferi imkanını sağladı. Türkiye, şu an AB dışı pazarlarda bu politikaları ile büyük bir gelişme sağladı." şeklinde konuştu.


- "AB'yi Noel Baba gibi görmemek gerek"


Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesic de AB'nin, Balkan ülkelerinin bir kaderi olduğunu ifade ederek, her ülkenin, AB'nin istediği standartlar çerçevesinde kendi mekanizmalarını oluşturması ve AB'nin şartlarını benimsemesi, AB'ye girmeyi düşünen ülkelerin de üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini kaydetti.

Eski Letonya Cumhurbaşkanı Valdis Zatlers ise AB üyesi olmak isteyen ülkelere tavsiyelerde bulundu. Zatlers, AB vizyonunun sadece siyasilerin değil, halkın da vizyonu olması gerektiğini söyledi.

AB hakkında yalan bir rüyaya kapılmamak ve AB'yi "Noel Baba" gibi hediye veren biri gibi görmemek gerektiğini belirten Zatlers, "AB'ye üye olmak istiyorsanız seçici davranmamanız lazım. Burada hem istedikleriniz hem de istemediğiniz şartlar olacak." dedi.


- "AB'nin yaklaşımı daha hassas olmalı"


Forumun bu yılki özel konuğu olan Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, Batı Balkan ülkelerinin en yakın zamanda AB ve NATO üyesi olması temennisinde bulundu.

Pahor, Bosna Hersek'in, halkına AB standartlarını sunacak her şeye sahip olduğunu belirterek, Bosna Hersek'in karmaşık bir siyasi yapısı bulunduğunu, AB'nin Bosna Hersek'e yaklaşımının daha hassas olması gerektiğini ve Bosna Hersek'in, AB ile üyelik müzakerelerinde mutlaka sorunlarla karşılaşacağını söyledi.

Pahor, bölgesel iş birliğinin barış ve istikrarın sağlanmasında anahtar rol oynadığını vurgulayarak, Batı Balkan ülkelerinin Slovenya'nın en önemli ticaret ortakları olduğunu kaydetti.

Yarın da devam edecek forum kapsamında "Güneydoğu Avrupa için Hızlı Büyüme Fırsatı Olarak Turizm", "AB Tedarik Zinciri ve Batı Balkan Şirketleri Üzerindeki Etkisi", "Güneydoğu Avrupa'da Bilişimde Sermayeleşmek ve Dijital Ekonomi Eğilimleri" ve "Diğer Bölgeler İçin Ekonomik Kalkınma Modeli Olarak Dubai" başlıklı paneller düzenlenecek.

9. Saraybosna İş Forumu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :