9. Contemporary Istanbul, 13-16 Kasım'da düzenlenecek

9. Contemporary Istanbul, 13-16 Kasım'da düzenlenecek

Çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul, 650 sanatçı, 3 bin eser, 22 ülkeden 95 çağdaş sanat galerisi ile beraber 75 binden fazla ziyaretçiyi İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve İstanbul Kongre Merkezi'nde buluşturacak

İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin ve bölgenin uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul, 650 sanatçı, 3 bin eser, 22 ülkeden 95 çağdaş sanat galerisi ile beraber 75 binden fazla ziyaretçiyi, 13-16 Kasım'da İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve İstanbul Kongre Merkezi'nde buluşturacak.

9. Contemporary Istanbul, Avrupa'dan, Balkanlar'dan, Ortadoğu'dan ve 2014 senesinin konuk ülkesi Çin'den çağdaş sanata kapılarını açacak.

Etkinlik, yeni medya bölümü Plugin ile çağdaş sanatın geleceğini, Türkiye'den ve dünyadan çağdaş sanatı keşfetmek için görüş sağlayacak. 

Sanatsal anlamda daha geniş bir alanı kapsamayı hedefleyen Plugin Istanbul Yeni Medya Bölümü'nde, sadece video sanatı değil, ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri, iç mekan mapping projeleri, robotik tasarımlar yer alacak.

Plugin Istanbul'un bu seneki katılımcı galerileri arasında Galerie Akıncı, Dam Gallery, Karima Celestin, URAStudio, Yellow Peril Gallery, Sedition, Kasa; sanatçılar arasında ise Zimoun, Simon Heijdens bulunuyor.

 

- Çin konuk edilecek

 

Contemporary Istanbul, her yıl, Türk çağdaş sanatının yanında "New Horizons-Yeni Ufuklar" bölümünde çevre ülkelere de ev sahipliği yaparak, İstanbul'u merkez haline getirmeyi amaçlıyor.

Bu yıl "Yeni Ufuklar" bölümünde, uluslararası sanat dünyasında önemli bir güç olmaya devam eden Çin, konuk edilecek. Çin'den galeriler, sanatçılar, küratörler, yayınlar, sanat kurumları ve koleksiyonerler ağırlanacak.

Çin video sanatı koleksiyonerliği 2010'dan beri yapan Dr. Michael I. Jacobs'ın gözünden Çin video sanatını görüleceği "Now You See" sergisi de bu kapsamda sanatseverlerle buluşacak.

 

- Öteki sanatın gerçekleri tartışmaya açılacak

 

CI Dialogues konferans programı bu yıl da güncel sanatın uluslararası fikir liderlerini tartışma ve konuşmalarla bir araya getirecek.

Plug-in Istanbul Yeni Medya Bölümü ve konuk ülke Çin'in de tartışmalar arasında yer alacağı konferans programının teması "The Other Art. Alternatives. Choices. Options" olacak.

Fuar alanında gerçekleşecek konferansta "Koleksiyonerliğin Geleceği", "Kar Amacı Gütmeyen Organizasyon ve Derneklerin Gücü" ve "Yarının Fuarı" gibi konular tartışılacak.

 

- Yeni küratöryel sergiler

 

Etkinlikte Contemporary Istanbul Program Direktörü Dr. Marcus Graf tarafından gerçekleştirilen iki etkileyici küratoral sergi de yer alacak. 

Bunlardan biri olan "CI Unstaged", Türk ve Çinli performans sanatçılarını fuar alanında farklı noktalarda çalışmalarını sergilemeye davet edecek. Sahne ya da odalara bağlı kalmadan sanatçılar performanslarıyla direkt fuara dahil olacak ve fuarın dinamik atmosferine katkı sağlayacak.

"CI 90 Minute Shows", her 90 dakikada bir, bir sanatçının solo şovunun kurulup, sunulup, tartışılıp, kaydedilip, başka bir sanatçının kurulumu için tekrar boş bir alan bırakılarak oluşturulan bir mekan-sergisi olacak. 

 

- Art Istanbul Sanat Haftası

 

Art Istanbul Sanat Haftası, 10-16 Kasım'da İstanbul'da yerleşik sanat kurumlarının, galerilerin, müzelerin ve kültür kurumlarının düzenlediği etkinlikleri ortak bir yapı içinde, Türkiye ve uluslararası alanda duyuracak. Art Istanbul Sanat Haftası, birçok kültürel aktivite, sanat etkinliği, çağdaş sanat sergileri, yeni kültürel sunular, tartışmalar ve eğitim programlarına erişim sağlayacak ve 2. Istanbul Tasarım Bienali ile aynı zamanda gerçekleşecek.

SALT, Istanbul Modern, İKSV ve Sakıp Sabancı Müzesi, Borusan Contemporary ve Masumiyet Müzesi'nin de içinde bulunduğu 40'tan fazla kurumu ve İstanbul'daki galerileri aynı çatı altında toplayacak.

 

- Glasstress 2015'te 10. Contemporary Istanbul'a getirilecek

 

Cam malzeme kullanılarak üretilmiş en iyi çağdaş sanat eserlerinden oluşan "Glasstress" sergisi, 2015 yılında 10. Contemporary Istanbul'a getirilecek. 

Sergi, 53. Venedik Sanat Bienali'nin resmi etkinliklerinden biri olarak 2009'da hayata geçirildi. Venedik Grand Canale üzerindeki tarihi Palazzo Cavalli-Franchetti, Institute of Sciences and Letters binasında gerçekleştirilen proje, 1950'li yıllardan günümüze kadar en önemli çağdaş sanatçılar üzerine odaklanıyor. Man Ray'den Rauschenberg'e ve Jan Fabre'den Mona Hatoum'a kadar birçok sanatçının eserleri projede yer alıyor. 

Contemporary Istanbul seçici kurulu tarafından seçilen Türk çağdaş sanatçıları, Glasstress Istanbul 2015'e dahil olacak. Seçilmiş sanatçılar Murano'daki Berengo Studio'da eserlerin üretimi için misafir edilecek.

Serginin katılımcıları arasında; Jaume Plensa, Vik Muniz, Jan Fabre, Seçkin Pirim, Javier Perez, Koen Vanmechelen, Jean Arp, Tracy Emin, Orlan, Erdağ Aksel, Murat Morova, Ardan Özmenoğlu bulunacak.

Kaynak:Haber Kaynağı