9. Avrasya İslam Şurası

9. Avrasya İslam Şurası

Görmez, şuraya katılan delegelerle Şehzade Camisinde cuma namazı kıldı

İSTANBUL (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, cuma namazını 9. Avrasya İslam Şurası katılımcılarıyla Şehzade Camisinde kıldı.

Görmez, 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişiminde bölgede şehit olanlar nedeniyle cuma namazını Şehzade Camisinde kılmayı istediklerini belirterek, şehadet mertebesine ulaşanlara dua ettiklerini dile getirdi.

İslam dininin tevhit ve vahdet üzerine inşa edildiğini, en büyük zulmün Allah'a şirk koşmak olduğunu vurgulayan Görmez, Allah'ın vahdaniyetini ikrar etmeyenin mümin olamayacağını anlattı.

Tevhitten sonra vahdaniyetin büyük önem taşıdığını aktaran Mehmet Görmez, İslam'ın ibadetleri, esasları, ilkeleri bir taraftan Allah'ın vahdaniyetini, tevhide imanı güçlendirirken bir taraftan da ırkları, renkleri ülkeleri coğrafyaları ne olursa olsun müminleri bir araya toplamak olduğunu söyledi.

Görmez, şöyle konuştu:

"Aziz kardeşlerim, tevhide karşı en büyük günah, en büyük zulüm, en büyük kötülük nasıl şirk, nasıl küfür ise vahdet ilkesine karşı en büyük günah, en büyük kötülük tefrikadır, ümmeti bölmektir, ümmeti parçalamaktır, parçalama teşebbüsünde bulunmaktır, nifaktır, fesattır, mefsedettir. Kin, öfke, nefret, ırkçılıktır, mezhepçiliktir. Bütün bunlar niçin çok büyük günah? Çünkü vahdeti yok ediyor. Vahdeti bozmak ümmeti yok ediyor, ümmeti helak ediyor. İşte onun için Suriye'de, Irak’ta kan akıyor, onun için Yemen’de, Libya’da kardeş kardeşi öldürüyor. Tevhit ve vahdet birbirinden ayrılmaz, tevhide iman edenler vahdet içinde olacak. Tevhide iman edenler asla tefrikaya düşmeyecekler, ihtilafa düşmeyecekler. İhtilaf ettiklerinde Allah’ın kitabını Resulullah Muhammed Mustafa’yı hakem kabul edecekler, müracaat edecekler. Birbirlerine zulüm etmeyecekler, birbirlerine sırtlarını çevirmeyecekler, birbirlerine haset etmeyecekler, ırklarını dinlerinin önüne geçirmeyecekler, ırkçılık yapmayacaklar, mezheplerini İslam'ın önüne geçirmeyecekler, mezhepçilik yapmayacaklar, bölgesini ümmete mensubiyetin önüne geçirmeyecekler, bölgecilik yapmayacaklar, cemaati, meşrebini, Muhammed Mustafa’ya ümmet olmanın önüne geçirmeyecekler. O zaman tefrika içinde olurlar, o zaman cemaatten ayrılırlar, ehlisünnet olmazlar, ehli cemaat olmazlar, ehli tefrika olurlar, batıla saparlar, ümmete kötülük yaparlar."

Vahdetini kaybeden ümmetin tevhidi de kaybedeceğini aktaran Görmez, "Tevhidi yeryüzünde ayakta tutacak en büyük ilke ümmetin vahdetidir, birlik ve beraberliktir, kardeşliktir." ifadelerini kullandı.

Cuma namazının ardından Görmez, 15 Temmuz şehitlerinin fotoğraflarının ve isimlerinin yer aldığı Büyükşehir Belediyesinin önüne geldi.

Şura katılımcıları adına Rusya Asya Bölge Müslümanları Merkezi Dini İdaresi Baş Müftüsü Şeyh Nafiullah Aşirov tarafından dua okundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :