9. Avrasya İslam Şurası

9. Avrasya İslam Şurası

Rusya Federasyonu Çuvaşistan Cumhuriyeti ve Moskova Merkez Bölgesi Müslümanları Dini İdare Başkanı Krganov:- "ABD ve onun yandaşı ülkelerin hakim olduğu BM gibi kuruluşlar, bugünün küresel sorunlarına makul çözümler üretemiyor" - Litvanya Müslümanları Din

İSTANBUL (AA) - Rusya Federasyonu Çuvaşistan Cumhuriyeti ve Moskova Merkez Bölgesi Müslümanları Dini İdare Başkanı Albir Krganov, "ABD ve onun yandaşı ülkelerin hakim olduğu Birleşmiş Milletler (BM) gibi kuruluşlar, bugünün küresel sorunlarına makul çözümler üretemiyor." dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığınca, "Avrasya'da İslam: Din İstismarına Karşı Birlik, Dayanışma ve Gelecek Perspektifi" temasıyla düzenlenen 9. Avrasya İslam Şurası'nın ikinci gün oturumlarına, Conrad Otel'de devam edildi.

Rusya Federasyonu Çuvaşistan Cumhuriyeti ve Moskova Merkez Bölgesi Müslümanları Dini İdare Başkanı Albir Krganov, "Yeni Medya ve Din İstismarı" konulu oturumda, sosyal medyanın günümüzde çok önemli bir etkisinin olduğunu söyledi.

DEAŞ gibi örgütlerin sosyal ağları, sosyal medyayı çok iyi kullandığını belirten Krganov, "Sosyal medyada, dinin sembollerini, ayetleri, hadisleri kendilerine göre çarpıkça yorumlayarak, çıkarları için kullanıyorlar. Özellikle gençlerin üzerinde propaganda yapıyorlar. DEAŞ’e kapılanların yüzde 80'i 25 yaş altı gençlerden oluşuyor. Batı dünyası da kitle iletişim araçlarını kullanarak provokasyon ve Müslümanlara karşı ayrımcılık yapıyor." diye konuştu.

Krganov, İslam dünyasının ortak tehditlere karşı birlikte koyması ve birleşmesi gerektiğini dile getirerek, "DEAŞ’in gerçek tehdidi ve verdiği zarar bilinenden çok daha fazla. Bu korkunç fikirleri önlemek için vakit kaybedemeyiz. ABD ve onun yandaşı ülkelerin hakim olduğu BM gibi kuruluşlar, bugünün küresel sorunlarına makul çözümler üretemiyor. Bizim derdimiz İslam’dır. Mezhepçiliği artık terk etmemiz lazım. Gülen hareketi denen örgütleri temizlemeliyiz. Onlarla mücadele ederken, onlardan kalan kurumların yerini benzer kurumların doldurmasını engellemeyiz." ifadesini kullandı.


- "Biz de sosyal medya oluşturmalıyız"

Litvanya Müslümanları Dini İdare Başkanı Ramazan Yakupoğlu da sosyal medyanın önemine değindi.

Tüm terör örgütlerinin sosyal medyayı kullandığını aktaran Yakupoğlu, şöyle devam etti:

"Terör örgütleri yeni elaman kazanmak için sosyal medya kullanıyor. Bu örgütlerde, teknolojiye oldukça hakim kişiler bulunuyor. Fitneye karşı mücadele etmeliyiz. Sosyal medya kuruluşlarının sahiplerinin hemen hepsi Müslüman olmayan kişilerden oluşuyor. Artık sadece bikinili bir foto ya da alkol reklamına karşı çıkmamalıyız. Bunlarla çok meşgul olduğumuz için daha büyük zararları görmezden geliyoruz. Bunu da yapalım ama biz de sosyal medya oluşturalım. Biz de insanları buralara çekelim. Müslümanlar olarak sosyal medyayı icat eden değil sadece kullananlar oluyoruz. Alternatifler oluşturmalıyız. Müslümanların ihtiyaçlarına karşılık gelecek, çocuklarımızın eğitildiği siteler kurmalıyız."

Oturumda, Kırgızistan Cumhuriyeti Din İşleri Devlet Komisyonu Müdürü Dr. Orozbek Moldaliyav, Moğolistan İslam Cemiyeti Başkanı Khuangan Musa ve Slovenya Müslümanları Müftüsü Dr. Nejat Grabus da konuşma, İstanbul Ticaret Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Çamdereli de sunum yaptı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :