9. Avrasya İslam Şurası

9. Avrasya İslam Şurası

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (3)- "Irak ve Suriye'de terörle mücadele için bulunduklarını söyleyen ülkelerin çoğunun derdinin buralardaki insanlar olmadığını geçtiğimiz 6 yılda yitirilen yüz binlerce can, tahrip edilen koskoca bir tarihle acı bir şekilde hep bi

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye'de terörle mücadele için bulunduklarını söyleyen ülkelerin çoğunun derdinin, buralardaki insanlar olmadığının geçen 6 yılda yitirilen yüz binlerce can, tahrip edilen koskoca bir tarihle acı bir şekilde görüldüğünü belirterek, "Bu tablo karşısında azıcık vicdanı olan, mensubu bulunduğu dine hürmeti, topraklarındaki mazlumlara saygısı olan kimse Türkiye'ye destek olur, Türkiye'nin önünü açar." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9. Avrasya İslam Şurası'nda yaptığı konuşmada, Irak'taki gelişmeler karşısında Türkiye'nin ilgisiz kalamayacağını dile getirdi.

"Irak'a ırak kalamayız, seyirci kalamayız. Oradaki kardeşlerimizin çağrısına sağır kalamayız." diyen Erdoğan, hemen her gün vatandaşlarını PKK ve DEAŞ terörüne kurban veren bir ülke olarak buradaki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Suriye ve Irak yönetimlerinin Türkiye'ye yönelik "insaf sınırlarını aşan" itham ve ifadelerinin hiçbir makul tarafı bulunmadığını aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:

"Irak ve Suriye'de terörle mücadele için bulunduklarını söyleyen ülkelerin çoğunun derdinin buralardaki insanlar olmadığını geçtiğimiz 6 yılda yitirilen yüz binlerce can, tahrip edilen koskoca bir tarihle acı bir şekilde hep birlikte gördük. Bu tablo karşısında azıcık vicdanı olan, mensubu bulunduğu dine hürmeti, topraklarındaki mazlumlara saygısı olan kimse Türkiye'ye destek olur, Türkiye'nin önünü açar. Buradan bir kez daha ifade ediyorum, Türkiye'nin kimsenin bir karış toprağında gözü yoktur, egemenliğinde gözü yoktur. Bin yıldır beraber, kardeşçe yaşadığımız bu coğrafyada kaderimiz de kederimiz de ortaktır. Bizim kendi topraklarımızın güvenliğini sağlamak ve bölgedeki Müslümanların esenliğini istemek dışında bir gayemiz söz konusu değildir."

- "DEAŞ neyse FETÖ de aynıdır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan krizlerin İslam dünyasının yeni bir silkinişe ve uyanışa ihtiyacı olduğunu gösterdiğine işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Müslümanlar olarak sahih İslam geleneğinin etrafında bütünleşerek, kendimize yeni bir gelecek inşa etmeliyiz. Peygamberimizin vefatının ardından İslam dünyasında ortaya çıkan ve günümüze kadar gelen ihtilafları aşacak bin 400 yıllık birikimi en doğru şekilde değerlendirecek bir dirilişi hep birlikte başlatmalıyız. Yereli ihmal etmeden, geleneği yok saymadan, zamanın ruhunu ıskalamadan geleceğe yürüyebilmeliyiz. 'Birlikte rahmet ayrılıkta azap olduğu' emri doğrultusunda hareket etmekle mükellef olduğumuzu unutmamalıyız. Bunun yolu itikadi sapmalara karşı çelik gibi sert, yorum farklılıklarına karşı ise olabildiğince hoşgörülü olmaktan geçiyor. Teröre bulaşan her örgütün aynı zamanda itikadi bir sapma içinde olduğu da bir gerçektir. Haksız yere bir insanı öldürmeyi tüm insanlığı öldürmek olarak kabul eden bir dinin mensupları katliam yapmaz, katliam yapamaz. Başka kültürlerde bir kişinin ölümünü trajedi, 1 milyon kişinin ölümünü istatistik olarak görenler olabilir ama Müslüman için her bir masumun canı dünyaya bedeldir. Bizim için kendilerine tabi olmayan herkesi katleden DEAŞ neyse 15 Temmuz'da kendi halkının üzerine ateş açan FETÖ de benzer yöntemler kullanan herkes de aynıdır."

Müslüman toplumların kanaat önderlerinin, alimlerinin, ariflerinin, yöneticilerinin her türlü itikadi sapkınlığa karşı uyanık olması, harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede kesin bir tavır sergilemeyen, gayret göstermeyen herkes tarih önünde hesap vermekten daha ötesi meşruiyetini sorgulanır hale getirmekten kurtulamayacaktır. Cumhurbaşkanı olsan da kurtulamazsın, başbakan da olsan kurtulamazsın, ulema-i diniyeden de olsan kurtulamazsın, ne olursan ol kurtulamazsın. Öyleyse beraber çalışacağız. Dayanışma içinde çalışacağız. İnandığımız dinin emirleri neyse, bunun gereğini hep birlikte yerine getireceğiz. Farklı medeniyetlerin iç içe geçtiği Avrasya coğrafyası bu konuda öncü olmaya, yeni bir çığır açmaya çok elverişlidir. Şayet bu açılımı Avrasya'da başarırsak diğer coğrafyalarda işimiz çok daha kolay olacaktır. Doğu ile Batı'yı buluşturma tecrübesine sahip Osmanlı Devleti'nin varisi konumundaki Türkiye, Avrasya Müslümanlarının her meselesi gibi bu hususta da unutmayım, sizlerin yanında olacaktır. Bu şurada din istismarına karşı ortaya konacak güçlü duruş tüm Müslümanlara ümit verecek, yol gösterecektir. İnşallah bu şura İslam dünyasının FETÖ başta olmak üzere dinimizi istismarlarını yapan ve sapkınlıklarıyla Müslümanlara zarar veren tüm örgütlerden kurtulma sürecini başlatan bir milat olacaktır."

- "Stratejimiz bundan sonra bu olmayacaktır"

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde 241 kişinin şehit olduğunu, 2 bin 194 kişinin yaralanarak gazi olduğunu belirten Erdoğan, şehitlere rahmet, gazilere şifalar diledi.

Son üç gün içinde AK Parti Van Özalp İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Muştu ve AK Parti Diyarbakır Dicle İlçe Başkanı Deryan Aktert'in bölücü terör örgütü tarafından şehit edildiğini hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bunlara sorduğunuz zaman 'Bizim sivillerle işimiz yok' diyorlar. Daha şurada, 2013'te sokağa halkı çağırarak 53 kişinin ölümüne, Yasin Börü yavrumuzu -13-14 yaşında- 3. kattan onu atmak suretiyle, arabayla üzerinden geçmek suretiyle şehit edenler kimdi? Yine aynı örgüt mensuplarıydı. Şimdi de aynen bunları yapmaya çalışıyor. Değerli kardeşlerim, bugün buradan onu da anons ediyorum: Stratejimiz bundan sonra bu olmayacaktır. Terörle mücadelede içeride de stratejimiz bundan sonra bu olmayacaktır. Daha farklı bir stratejiyle terörle mücadelenin üzerine gideceğiz. Çünkü bu ülkede bu günahsız insanları, Kürt olmaktan başka günahı olmayan ama onların istemediği farklı bir siyasi partide görev yaptığı için öldürmeye teşebbüs edenler bunun bedelini çok ağır ödeyecektir. Buna asla müsaade edemeyiz. Eğer edersek biz bunun hesabını ödeyemeyiz. Onun için bundan sonraki süreç bu noktada da çok daha farklı olacaktır."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :