84. İzmir Enternasyonal Fuarı

84. İzmir Enternasyonal Fuarı

Ekonomi Bakanı Zeybekci:- "Tüm kaynak ve imkanlarımızla, Büyükşehir Belediyemizin, İzmir'in tüm dinamiklerinin, sivil toplum kuruluşlarının içinde yer aldığı bir seferberlikle bu fuarımızı layık olduğu yere getireceğiz"- "Seneye Bakanlık olarak buradaki h

İZMİR (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) 84 yıllık bir tarihiyle "EXPO" niteliğinde olduğunu belirterek, fuarın "layık olduğu yere taşınması için seferberlik anlayışıyla çalışacaklarını" söyledi.

Bugün açılışı yapılacak 84. İEF öncesi Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülecek yabancı delegasyon görüşmeleri öncesi basın toplantısı düzenlendi.

İEF'nin Türkiye'nin tüm özetinin toplandığı bir fuar olduğunu, 84 yıldan bu yana uluslararası niteliğiyle "Akdeniz, Avrupa ve bölge coğrafyasının EXPO'su" niteliğinde olduğunu belirten Zeybekci, fuarın bu özelliğini ön plana çıkartarak uluslararası platformlarda daha fazla tanıtacaklarını ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bakanlık olarak İEF'nin uluslararası alanda tanınırlığı için gayret göstereceklerini anlatan Zeybekci, şöyle konuştu:

"İzmir Fuarı, 84 yıldan bu yana süren, dünyanın en eski fuarlarından birisi. Tüm kaynak ve imkanlarımızla, Büyükşehir Belediyemizin, İzmir'in tüm dinamiklerinin, sivil toplum kuruluşlarının, odaların içinde yer aldığı bir seferberlikle bu fuarımızı layık olduğu yere getireceğiz. Buraya katılımla ilgili Ekonomi Bakanlığının desteklerini en üst seviyeye çıkaracağız, katılan ülkelere desteklerimizi en üst seviyeye çıkaracağız ki fuarımız dilediğimiz yere gelsin.

Fuarın seneye inşallah farklı bir boyutta, çok daha fazla ülkenin katılımıyla düzenlenmesi için bugünden çalışmaya başlıyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak öncelikle serbest ticaret anlaşması, JETCO anlaşması yaptığımız ülkeleri buraya getirmek birinci önceliğimiz. Seneye bakanlık olarak buradaki hedefimiz 45-50 civarında ülkenin katıldığı uluslararası adına yakışır bir fuarı gerçekleştirmek." 

- "Kurtarıcılardan kurtulmak"

İzmir'in Ege'nin başkenti , Anadolu'nun çıkış, Asya'nın giriş kapısı olduğunu dile getiren Zeybekci, "İlk yapmamız gereken şeylerden bir tanesi kurtarıcılardan kurtulmak. İzmir'i kurtaracak olan İzmirliler'dir, Egeliler'dir, yani biziz. Kurtarmak derken yanlış anlaşılmasın; muasır medeniyet seviyesinin ilerisine götürmek, tarihteki parlak günlerine tekrar döndürmek anlamında söylüyorum. Ege'yi planlarken İzmir'i bölgenin başkenti olarak görmeliyiz" diye konuştu.

Hızlı tren projesiyle İzmir -Antalya arasının 2,5 saate ineceğini, bunun tüm bölgeyi değiştireceğini ayrıca yarım kalan Denizli Antalya otoyolunun tamamlanması için de sonbaharda adım atılacağını bildiren Zeybekci, İzmir'in turizm başkenti olmasını istediklerini, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu ile de konu hakkında görüşme yaptıklarını ve "İzmir dendiğinde gerisi teferruattır" anlayışıyla birlikte hareket etmeyi öncelikleri arasına koyacaklarını söyledi.

Bakan Zeybekci, İzmir'in içindeki 21 ayrı bölgede turizm koruma ve gelişim alanlarının bir an önce gerçekleşmesi, yerelde yapılan planların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanması girişimlerinin de takipçisi olacağını açıkladı.

Fuarda bu yıl Türkmenistan'ın partner ülke olmasının önemine vurgu yaparak Türkler için Türkmenistan'ın "atavatan" olduğunu dile getiren Zeybekci, Türkmenistan'ın ortak ülke konumunda fuara katılması konusunda destek veren Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ve ilgili bakanlara teşekkürlerini ilettiğini kaydetti.

Onur konuğu Eskişehir'i de katılımından dolayı kutlayan Zeybekci, ameliyat olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e de acil şifa dilediğini söyledi.

- Malta ile ortaklık anlaşması imzalandı

Toplantıda Bakan Zeybekci ve Malta Ekonomi, Yatırımlar ve Küçük İşletmeler Bakanı Christian Cardona arasında Türkiye-Malta Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu (JETCO) Kurucu Deklarasyonu imzalandı.

Bakan Zeybekci, Akdeniz'i ilgilendiren böyle bir anlaşmanın ya Malta'da ya da Akdeniz'deki ticaretin tarihi başkentlerinden olan İzmir'de düzenlenmesi gerektiğini düşündüklerini belirtti.

Türkiye'nin 19 ülkeyle JETCO anlaşması yaptığını, bunun 16'sının Avrupa ülkesi olduğunu kaydeden Zeybekci, bu mekanizmanın ülkeler arasında ekonomik ve ticari iş birliğini güçlendirmeyi amaçladığını vurguladı.

Fuarın bu yıl "partner ülkesi" olarak belirlenen Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dovran Orazmuradov ve "onur konuğu il" olarak belirlenen Eskişehir'den Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Emre Genç'in katıldığı toplantıya, 15'i bakan ve bakan yardımcısı düzeyinde 38 ülkeden resmi heyet katılım gösterdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı