800 yıllık vakıf camisinde mukabele geleneği

800 yıllık vakıf camisinde mukabele geleneği

Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasında büyük katkıları olan Mevlana'nın talebesi Şeyh Süleyman Türkmani'nin 800 yıl önce yaptırdığı İmaret Camisi'nde mukabele geleneği yaşatılıyor- Din görevlisi Olgun: - "Süleyman Türkmani hazretleri, Kur'an-ı Keri

KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Anadolu'nun manevi mimarlarından Mevlana'nın talebesi Şeyh Süleyman Türkmani'nin yaklaşık 800 yıl önce Kırşehir'de yaptırdığı İmaret Camisi'nde mukabele geleneği sürdürülüyor.

Caminin din görevlileri Oğuzhan Kaya ve Ömer Olgun tarafından her gün sabah ve ikindi namazları öncesinde yapılan mukabeleye, cemaat yoğun ilgi gösteriyor.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Horasan'da 1214'de doğan Şeyh Süleyman Türkmani'nin dedesinin bir Türkmen beyi olduğunu söyledi.

Türkmen boyuyla Konya'ya gelen Süleyman Türkmani'nin burada Hazreti Mevlana'nın talebesi olduğunu anlatan Kaya, Mevlana'nın ölümünden sonra oğlu Sultan Veled'in, Mevlevilik tarikatını yayması için kendisini Kırşehir ve çevresine gönderdiğini dile getirdi.

Kaya, Türkmani'nin burada İslamiyet ve Türklüğün yaygınlaşması için vakıf çalışmaları yaptığını belirtti.

Şeyh Sülayman'ın, Karamanoğlu Mehmet Bey gibi Türkçeye çok önem vermesi nedeniyle etrafında "Türkmani" olarak tanındığını vurgulayan Kaya, şöyle konuştu:

"1239'da Süleyman Türkmani hazretleri Kırşehir'e geliyor. Burada İslamiyetin yayılması, Mevlevi tarikatının gelişmesi için çok güzel gayretlerde bulunuyor. 1276'da İmaret Camisi'ni yaptırıyor. Yolcular, öğrenciler, fakirlerin yatma, barınma ve yemek ihtiyaçlarının karşılanması için bir vakıf kurarak, cami etrafında aşevi inşa ettiriyor. Vakfa çok önem vermiş."

Caminin etrafının mezarlarla dolu olduğunu ifade eden Kaya, ramazan ayının manevi atmosferini burada yaşadıklarını söyledi.

Olgun da mukabele geleneğinin büyük ilgi gördüğünü vurgulayarak, "Süleyman Türkmani gibi bir evliyanın, Anadolu'nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşmasına vesile olan bir alimin türbesinin yanındaki camide görev yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum." dedi.

Türkmani'nin, cami ve etrafındaki vakıf eserlerini kurarken İslam'a hizmeti, yoksula, yolcuya ve öğrenciye destek vermeyi amaçladığını belirten Olgun, şunları kaydetti:

"Elimizden geldiğince vakıf insanı Süleyman Türkmani hazretlerinin vasiyetini gelecek nesillere anlatmaya çalışıyoruz. Mukabele geleneğini sürdürüyoruz. Cemaatimiz takip ediyor. Teravihlerimiz çok yoğun şekilde devam ediyor. Yaz Kur'an kursumuz bizim için ayrı nimet. Çocuklarımız camimizi doldurup taşırıyor. Süleyman Türkmani hazretleri, Kur'an-ı Kerim'e büyük önem verir. Biz de elimizden geldiğince onun mirasını ve vasiyetini yerine getirmeye çalışıyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :