8. Türkiye Yayıncılık Kurultayı başladı

8. Türkiye Yayıncılık Kurultayı başladı

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kocatürk:- "Oturumlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, yayıncılar, eğitimciler, dijital yayıncılık uzmanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basından dostlarımız da bizlerle birlikte olacak" - " İstanbul

İSTANBUL (AA) - Türkiye Yayıncılar Birliği ve İstanbul Bilgi Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "8. Türkiye Yayıncılık Kurultayı" başladı.

Beyoğlu'ndaki Yapı Kredi Kültür Sanat Loca'da başlayan kurultayın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, etkinliğin bu sekizincisini düzenlediklerini belirterek, "Önceki kurultaylarda işlenilen konulara baktığımızda gündemimizin pek de değişmediğini görüyoruz." diye konuştu.

"Oturumlarda Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, yayıncılar, eğitimciler, dijital yayıncılık uzmanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basından dostlarımız da bizlerle birlikte olacak." diyen Kocatürk, bu yıl kurultay formatında bazı değişiklikler yaptıklarını ifade etti.

Kocatürk, Hollanda Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri ve Hukuk Danışmanı Martijn David, Nielsen Uluslararası Kitap Araştırma Yöneticisi Andre Breedt, EDItEUR Yönetici Direktörü Graham Bell ve gazeteci-ekonomist Emin Çapa'nın konuşma yapacağını, kurultayın sonunda her yıl olduğu gibi özet sonuç ve kararları içeren bir bildirgeyi kamuoyuyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.

Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral da "16 sene önce Bilgi Üniversitesi'nde başladığımız bu gelenek artarak devam ediyor ve çok daha iyi bir sonuca doğru gidecek." dedi.

- "Yayıncılığın ne kadar önemli olduğunun farkındayım"

İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Koray Akay, hem bir sosyal bilimci hem de sadık bir kitap okuru olarak yayıncılığın ülke için öneminin farkında olduğunu anlattı.

Akay, yayın sektörünün ülkelerin geleceği açısından önemli bir rol oynadığına dikkati çekerek, "Yayın sektörünün iktisat ve gelişmeyle sınırlı bir etkisi yok, ülkelerin sosyal ve siyasi gelişimini de yakından ilgilendiren bir faaliyet. Avrupa'da aydınlanmanın ortaya çıkması daha sonra hukuk devleti ve demokrasi kavramlarının gelişmesi yayıncılık faaliyetleri sayesinde oldu." dedi.

Toplumu ilgilendiren her alanda, yayıncılık sektörünün etkin ve önemli bir rol oynadığını belirten Akay, "Yayıncılık sektörünün bir avuç idealist ve fedakar insan tarafından büyük riskler ve zorluklar karşısında mücadele edilerek ayakta tutulduğunu görüyoruz. İktisadi ve teknolojik koşullar değiştikçe sektörün önüne sadece fırsatlar değil aynı zamanda öngürülemeyen yeni zorluklar ve engeller de çıkıyor. Burada dile getirilecek görüşlerin ve alınacak kararların meyvelerini bir an önce toplayabilmemizi gönülden diliyorum." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından kurultayın ana fikrini ortaya attığı belirtilen Metin Celal Zeynioğlu'na plaket verildi.

Kitaplara ilgi duyan herkesin katılımına açık olan "8. Türkiye Yayıncılık Kurultayı"nda kitapta sabit fiyat sistemi, Türkiye'de okuma kültürünün yeri, dijitalleşmenin yayıncılığa yansımaları ve benzeri konular tartışılacak.

Yerli ve yabancı konukların katılacağı oturumlarla iki gün boyunca devam edecek kurultayın sonunda kararları içeren sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :