8. Saraybosna İş Forumu

8. Saraybosna İş Forumu

Bosna Hersek Yabancı Yatırımı Teşvik Ajansı Genel Sekreteri Becirovic:- "Yabancı yatırımcılara istedikleri her sektörde yatırım yapma fırsatı sunan hukuki çerçeveye sahibiz. Yerel ortak ihtiyacı duyulmadan yatırım yapma fırsatı sunuluyor"

SARAYBOSNA (AA) - Bölge ülkelerinin yanı sıra Körfez ülkeleri, Asya ve Avrupa'dan yatırımcıların katıldığı 8. Saraybosna İş Forumunun ikinci ve son gününde farklı konularda paneller düzenlendi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da düzenlenen "Orta/Batı Asya ve Güneydoğu Avrupa: İş İlişkilerini Nasıl Güçlendirmeli" konulu panelde konuşan Bosna Hersek Yabancı Yatırımı Teşvik Ajansı (FİPA) Genel Sekreteri Maida Becirovic, bölgedeki ülkelerin küçük pazarlar ve ekonomilere sahip olduğuna işaret ederek, bölgenin güçlenmesi için ortak çabaya ihtiyaç duyulduğunu ve tüm bölgenin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Bosna Hersek'in yabancı yatırımcılara sunduğu imkanlara değinen Becirovic, "Yabancı yatırımcılara istedikleri her sektörde yatırım yapma fırsatı sunan hukuki çerçeveye sahibiz. Yerel ortak ihtiyacı duyulmadan yatırım yapma fırsatı sunuluyor." dedi.

Aynı panelde konuşan Halkbank Sırbistan Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozkurt, Güneydoğu Avrupa'nın sahip olduğu konumu "Allah'ın lütfu" olarak nitelendirerek, bunun beraberinde çeşitli sorumluluklar da getirdiğini söyledi.

Bölgenin su, verimli tarım arazileri ve madenler gibi farklı potansiyellere sahip olduğunu kaydeden Bozkurt, "Ancak gerekli altyapıya sahip değiliz. Bürokrasiyle ilgili çeşitli sıkıntılar mevcut. Bunların çözülmesi gerekiyor." dedi.

Bozkurt, teknoloji, altyapı ve sermayenin yanı sıra istikrar, barış ve güvenlik sorunlarının çözülmesindeki eksikliğin de giderilmesi gerektiğini vurgulayarak, her yabancı yatırımcının en çok dikkat ettiği hususun güvenlik ve barış olduğuna işaret etti.


- "Geçmişte bulunduğumuz piyasalara geri dönmek istiyoruz"


"Doğu Asya ve Güneydoğu Avrupa: Mevcut Fırsatlar ve Gelecek Potansiyeli" konulu panelde konuşan Slovenya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İlişkiler Daire Başkanı Büyükelçi Franc But ise iş forumunun Avrupa, Asya ve diğer bölge ekonomilerinin buluşturulmasında, Avrupa'nın önde gelen iş forumları arasında olduğunu söyledi.

Slovenya'nın 2004 yılından beri AB üyesi olduğunu anımsatan But, "AB ile Güneydoğu Avrupa arasında önemli bir köprü konumunda olduğumuzu düşünüyorum." dedi.

Geçmişte parçası oldukları eski Yugoslavya'nın, Doğu Asya ülkelerinin önemli bir ortağı olduğuna işaret eden But, "Geçmişte bulunduğumuz piyasalara geri dönmek istiyoruz." diye konuştu.

Malezyalı milletvekili Noraini Ahmad da Bosna Hersek'in, dünyanın en hızlı gelişen endüstrilerinden biri olan helal endüstri olanaklarını değerlendirmesi gerektiğinin altını çizerek, Malezya'nın bu olanaklardan büyük ölçüde yararlandığını aktardı.

"Avrupa Perspektifi: Modernleşme ve AB ile Uyum Beklentileri" konulu panelde de konuşmacılar, ekonominin gelişimi için siyasi istikrarının gerekliliğine işaret ederek, Bosna Hersek'te eğitim sisteminin geliştirilmesinin yanı sıra uzman kadronun da eğitilmesi gerektiğini vurguladı.


- 8. Saraybosna İş Forumu sona erdi


Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın da "Global İletişim Ortağı" olduğu iki günlük iş forumu, panellerin ardından sona erdi.

BBI Genel Müdürü Amer Bukvic, kapanış konuşmasında, bu iş forumuna 30 ülkeden yaklaşık bin 700 kişi katıldığını söyledi.

İş forumu kapsamında 190 proje sunumu yapıldığını ve firmalar arası 370 toplantı gerçekleştiğini aktaran Bukvic, "Basın ile birlikte Bosna Hersek ve Balkanların imajını değiştirmeyi başardık. Balkanlardan olumsuz bağlamda söz ediliyordu. Şimdi ise Balkanları turizmde dünyanın en hızlı gelişen bölgesi olarak görüyoruz." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :