8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Uluslararası araştırmalara göre, kadınlar eğitim konusunda erkeklerden daha başarılı

ANKARA (AA) - Uluslararası kamuoyunda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü arifesinde kadınların mevcut durumu ve daha iyi koşullarda nasıl yaşayabileceğine ilişkin tartışmalar sürerken araştırmalar halihazırda kadınların pek çok konuda erkeklerden daha başarılı olduğunu ortaya koydu. 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler halinde yapılan, öğrencilerin kazandığı bilgi ve becerileri değerlendiren araştırma projesi “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı”na (PISA) göre, kadınlar eğitim konusunda erkeklerden 10 puan ilerde.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 65 ülkeyi kapsayan araştırma, 17 yaşındaki kızların yüzde 55’inin eğitime devam ettiğini, erkeklerde bu oranın yüzde 42'de kaldığını gösterdi. Araştırma ayrıca lisans ve yüksek lisans kaydı yaptıranların yüzde 57'sinin kız öğrenciler olduğunu ortaya koydu.

Farkın erkeklerin video oyunlarına ve kızların ise kitap okumaya daha fazla zaman ayırmasından kaynaklandığı belirtildi.

Araştırmaya göre, 2003'te erkek öğrenciler matematik dersinde daha başarılıyken 2012'de Türkiye, Rusya, Finlandiya, Çin ve İsveç'te kızlar arayı kapattı. Türkiye'de 2003'te okula geç kalan kız ve erkek öğrencilerin oranı aynıyken 2012'de de erkeklerin kızlardan daha fazla geciktiği vurgulandı.

- Fransa’da 35 yaşındaki doktorların yüzde 58’i kadın -

İspanya'da kısa süre önce yapılan bir araştırma da Çin’de 2050'de diplomalı kadınların oranının erkeklerden yüzde 40 fazla olabileceğini gösterdi.

Öte yandan son araştırmalar ABD’nin en büyük 147 eyaletinde kadınların erkeklerden ortalama yüzde 8 yüksek maaş aldığını, büyük Amerikan kuruluşların sahibinin 16'sının, Fransa’da da 35 yaşındaki doktorların yüzde 58’nin kadın olduğunu ortaya koydu. Kadınların daha çok tıp bilimiyle ilgilenmesiyle Fransa'daki kadın doktorların sayısının da 2022’ye kadar daha çok artabileceği vurgulandı.

- Ruanda'da milletvekillerinin yüzde 63'ü kadınlardan oluşuyor -

Ruanda’da 1994 yılındaki soykırımdan sonra kadın ve erkeklerin eşitliğini sağlayan birçok yasanın kabul edilmesinden sonra ülke bir ilke imza attı. Bugün ülkede milletvekillerin yüzde 63’ünü kadınlar oluşturuyor. Fransa’da kadın milletvekillerinin oranı yüzde 26.

ABD’nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) da kadınları istihdam etmenin bir avantaj olduğunu anladı. CIA’de görev yapanların yüzde 46’sı kadın.

Kaynak:Haber Kaynağı