8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla program düzenlendi- AÜ Rektör Yardımcısı Yatkın:- "Kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve istismarın ortadan k

ERZURUM (AA) - Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma Merkezi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla program düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezi'ndeki program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Burada konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Nihat Yatkın, 8 Mart'ın Amerika'da haklarını arayan 129 kadın işçinin öldürüldüğü gün olduğunu hatırlattı.

Kadına yönelik şiddete vurgu yapan Yatkın, cumhuriyet döneminde kadınlara tanınan yasal hakların bugün genişletilerek devam ettiğini söyledi.

Yatkın, kadının toplum içindeki güvenliğine dikkati çekerek, "Gün geçtikçe artan taciz ve kadınlarımıza yapılan aşağılık muameleleri milli, manevi ve insani değerlerimiz gereği kınıyoruz. Bu sorunların giderilmesine yönelik alınan kararların da her zaman arkasında ve destekçisi olacağız." dedi.

Cinsiyet eşitliğinde kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesi için üniversite olarak çalışma yürüttüklerini ifade eden Yatkın, şöyle konuştu:

"Kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve istismarın ortadan kaldırılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni açarak şiddete ve tacize karşı politika belgesini yayınladık. Tüm fakülte ve yüksek okullarımızda toplumsal cinsiyetle ilgili dersleri müfredatımıza koyarak bu sorunların önlenmesi için güvenlik tedbirlerini aldık."

Üniversitede bin 505 kadın çalışan ve 34 bin 348 kız öğrencinin yer aldığını dile getiren Yatkın, yönetim olarak kız öğrencilerin sorunlarını gidermek için kadın çalışan sayısının artırıldığını sözlerine ekledi.

AÜ Kadın Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Reva Balcı Aktaş da Afrin'de görevli kadın askerlerin kadınlar gününü kutlayarak, şunları kaydetti:

"Bizler kadın ya da erkek olmanın değil insan olmanın ön planda tutulduğu ve kadınların başarılarının konuşulduğu bir dünyada yaşamak istiyoruz. Kadın hakları konusunda Türk kadını yerlerde sürünmeye değil, omuzlarda yükselmeyi bizlere sağlayan Mustafa Kemal Atatürk'e şükranlarımı sunuyorum. Özellikle evlatlarını, eşlerini, babalarını, kardeşlerini bu vatan uğruna şehit veren kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :