8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Erzurum Valisi Azizoğlu:"Yakın coğrafyamızda yaşanan olayları, televizyon, gazete ve internet sayfalarından görüyoruz. En çok zulüm gören, sıkıntı yaşayan, oradaki kadınlar, çocuklar ve yaşlılardır" - Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen:- "Bizim medeniyeti

ERZURUM (AA) - Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, kadınların "Allah'ın emaneti" olduğunu belirterek, "Bizim medeniyetimiz insana saygıya dayanan ve insanın eşref-i mahlukat olduğunu bilen bir medeniyettir." dedi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Havuzbaşı Kent Meydanı'nda, Erzurum Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Programda konuşan Vali Azizoğlu, "Kadınlar bize Allah'ın emanetidir. Bizim medeniyetimiz insana saygıya dayanan ve insanın eşref-i mahlukat olduğunu bilen bir medeniyettir. Yakın coğrafyamızda yaşanan olayları, televizyon, gazete ve internet sayfalarından görüyoruz. En çok zulüm gören, sıkıntı yaşayan, oradaki kadınlar, çocuklar ve yaşlılardır. Savaş olur kadın eziyeti çeker, deprem olur, afet olur, bütün sıkıntısını kadınlar çeker, bu sebepten kadınlar bizim en kıymetlimiz. Bugün kadınlar günü diyoruz ama kadınlar, analarımız, evladımız, eşlerimiz hepsi başımızın tacı medeniyetimizin kurucuları ve yürütücüleridir." " diye konuştu.

Azizoğlu, tüm kadınların bu özel gününü kutlayarak, sözlerini, merhum şair Erdem Bayazıt'ın "Sana Bana Vatanıma Ülkemin İnsanlarına Dair" şiirindeki şu dizlerle tamamladı:

"Kadınlar bilirim ülkeme ait, yürekleri Akdeniz gibi geniş, soluğu Afrika gibi sıcak, göğüsleri Çukurova gibi mümbit. Dağ gibi otururlar evlerinde, limanlar gemileri nasıl beklerse öyle beklerler erkeklerini, yaslandın mı çınar gibidir onlar, sardın mı umut gibi."


- "Kadınlara bir gün değil, her gün hürmet etmek gerekiyor"

Erzurum Büyükşlehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de kadınlara bir gün değil, her gün hürmet etmek gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bizim medeniyetimizde kadınlara bir gün değil, 365 gün hürmette kusur etmemeliyiz. Sevgili peygamberimiz veda hutbesinde 'Ey insanlar kadınların haklarını gözetiniz ve bu hususta Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah'ın emaneti olarak aldınız ve namuslarını kendinize Allah'ın emriyle helal kıldınız. Sizin kadınlarda kadınların da sizde hakkı vardır' buyuruyor. Biz kendi değerlerimizi, kendi medeniyet anlayışımızı bir tarafa bırakıp, başkalarının vaatleriyle kadınlara hürmet edeceksek, yılda bir gün kadınlara hürmet ederiz."

Sekmen, kadınların her daim korunup kollanması gerektiğini vurgulayarak, kadına hürmet etmenin insanlık vazifesi olduğunu dile getirdi.

Kadına yapılan her türlü şiddeti kınadıklarını dile getiren Sekmen, "Zaman zaman kadınlara yönelik arzu etmediğimiz hadiselerle karşılaşıyoruz. Bunlar cahillikten kaynaklanıyor. Sorun varsa bu sorunlar kavgayla ve şiddetle değil, konuşarak, medenice çözülmeli. Kadınları dövmek, horlamak, toplum dışına itmek bize yakışmaz." dedi.

Şiir dinletisiyle devam eden programın sonunda, etkinlikler kapsamında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren kadınlara ödül verildi.

Ayrıca Erzurum Valisi Azizoğlu'nun eşi Nilgün Azizoğlu, bilimsel çalışmalarıyla tanınan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Bayrakçeken Yurtcan'a hediye verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :