8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

ETUC Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Özcan:- "Kadınları hayatın her alanına katmadan, Türkiye'nin yarınlarını şekillendirmek mümkün olamaz. Kadınlar, mutlaka örgütlenmeli, toplumsal yaşamın her alanında yaşanılan eşitsizliğin kaynağını sorgulamalı ve kad

ANKARA (AA) - Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ETUC) Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı ve Öz İplik-İş Sendikası Kadın Komitesi Başkanı Pınar Özcan, kadınları hayatın her alanına katmadan Türkiye'nin yarınlarını şekillendirmenin mümkün olmayacağını belirterek, "Kadınlar, mutlaka örgütlenmeli, toplumsal yaşamın her alanında yaşanılan eşitsizliğin kaynağını sorgulamalı ve kaderlerini ellerine almalıdır." değerlendirmesinde bululundu.

Özcan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, 8 Mart'ın kadının eşitlik çabasının, adaletin, emeğin, alın terinin ve demokrasinin mücadele tarihi olduğunu ifade etti.

ABD'de 8 Mart 1857'de kadınların talepleri arasında bulunan daha kısa çalışma süresi ve daha iyi iş koşulları, eşit işe eşit ücret, insan onuruna yaraşır iş, çalışılan yerde cinsiyete dayalı şiddete son verilmesinin bugün de geçerliliğini koruduğunu aktaran Özcan, dünyadaki en fakir, eğitim almamış insanların büyük bir çoğunluğunun kadın olduğunu belirtti.

BM'nin araştırmasına göre dünyadaki işlerin yüzde 66'sının kadınlar tarafından yapıldığına işaret eden Özcan, "Türkiye'de her üç kadından biri, mutlaka tanıdığı birinin dayak, tecavüz ya da tacizine maruz kalıyor. Kadınlar bugün ülkemizde erkeklere göre yüzde 25-50 oranında daha az ücretle çalıştırılıyor. Kadınların karar alma mekanizmalarına katılım düzeyi oldukça düşük." değerlendirmesini yaptı.

Pınar Özcan, ülkelerin kalkınması için kadın gücüne ve aklına gereksinimi olduğunu vurgulayarak, "Kadınları hayatın her alanına katmadan, Türkiye'nin yarınlarını şekillendirmek mümkün olamaz. Kadınlar, mutlaka örgütlenmeli, toplumsal yaşamın her alanında yaşanılan eşitsizliğin kaynağını sorgulamalı ve kaderlerini ellerine almalıdır. Kendine güvenli bireyler olmalı, eğitime odaklanmalıdır. Eğitim almış bir kadın, iyi ve kültürlü bir eş, eğitici, yaratıcı bir annedir. Aynı zamanda ayakları üzerinde durabilen güçlü bir kadındır." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :