790 yıl önce Belh’ten başlayan yolculuğun öyküsü…

790 yıl önce Belh’ten başlayan yolculuğun öyküsü…

790 yıl önce Konya’ya göç ederek Konya’nın manevi mimarı olan Hz. Mevlâna ve ailesinin geliş günü olan 3 Mayıs 1228 tarihi bilimsel etkinliklerle kutlanıyor

03-05 Mayıs 2018 tarihlerinde yapılan “Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’yı Teşriflerinin 790. Yıldönümü” etkinliklerine Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü “Mevlâna’nın Yolundan: Mevlâ’ya Göçenler” isimli panelle katkıda bulunuyor.

Panel 4 Mayıs 2018 Cuma günü saat 10.30’da Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Yerleşkesi S. Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonu’nda gerçekleştirilecek. Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara’nın oturum başkanlığını yapacağı panelde Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dilaver Gürer, Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Temizel ile İran Simnan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hamid Reza Hassanzadeh Tavakolı Hz. Mevlâna ve ailesinin 790. yıl önce gerçekleştirdikleri yolculuğun günümüze kadar uzanan öyküsünü katılımcılarla paylaşacak.

resim99998.jpeg

790-yil-once-belh’ten-baslayan-yolculugun.jpg

REKTÖR ŞAHİN KONYALILARI DAVET ETTİ

Selçuk Üniversitesi’nin geçmişinden bu yana Hz. Mevlâna ve Mevlevîlik konusuna ayrı bir önem ve değer verdiğini ifade eden Rektör Şahin; geçmişte yapılan panel, kongre ve sempozyumlarla Hz. Mevlâna konusunun bilimsel bir ortama taşındığını ve yıllardır da yapılan bu güzel faaliyetlerle konunun daha da önem kazandığını belirtti.

Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’yı teşrifleriyle ilgili yapılan programlarda üniversite yönetimi olarak üzerlerine düşenleri yaptıklarını da belirten Rektör Şahin; günümüzde insanlığın içinde bulunduğu buhranın arasında dimdik ayakta kalabilmeyi başaran manevi değerlerimizin topluma kazandırılmasının çok önemli olduğunu ifade etti.  Hoşgörü şehri Konya’ya yapılan manevi yolculuğun neticesinde ortaya çıkan birlik ve beraberlik duygularının tüm dünyaya örnek olmasını ve yayılmasını arzu eden Rektör Şahin; düzenlenecek panelin bilim dünyası ve manevi değerlerimizin kaybolmaması adına katkılar sağlayacağını söyleyerek panele tüm akademisyenleri, öğrencileri ve Konya halkını davet etmiştir.

TEMİZEL: ANADOLU’DA HER ZAMAN BİRLİKTE YAŞAM VARDI

SÜ Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, ise yaptığı açıklamada bu yıl Hz. Mevlâna’nın ve ailesinin Selçuklunun payitahtı teşriflerinin 790. yıl dönümünü kutladıklarını söyledi.  Temizel yaptığı açıklamada, bundan 800 yıl önce Avrupa’nın daha ortaçağ karanlığını yaşarken Anadolu bilim, sanat ve edebiyatla insanların aydınlatıldığını hatırlattı.  Bugün de durumun farklı olmadığına değinen Temizel, “Bir tarafta yine kan, yine gözyaşı, yine inadına haksızlıklar, yine yurdunu, evini terk etmiş sığınmacı durumundaki masum insanlar ve diğer tarafta ise ateş hattında, ateş altında değil; atış hattında his yoksulu olarak seyirci kalanlar var. Hz. Mevlâna ve ailesini Belh’ten çıkıp uzun yollar kat ettikten sonra Karaman’a ve arkasından Konya’ya gelmesi İslâm kültür ve medeniyetinin yeni canlanmaya başladığı Anadolu coğrafyasında birlikte yaşama, hoşgörü, sevgi ve mutlu olma kültürünü ve birbirimizi sevme alışkanlığı kazanmamıza katkı sağlamıştır” şeklinde konuştu.

M. Ali Elmacı-Memleket

790-yil-once-belh’ten-baslayan.jpg