75 ALAMAYAN ÖĞRETMENLİĞE

75 ALAMAYAN ÖĞRETMENLİĞE

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni bir sistem deneyecek. Oluşturulan komisyonun değerlendirmesi sonucu en az 75 puan alan okul müdürü görevine devam edebilecek, diğerleri ise öğretmenliğe dönecek

Bakanlık yıllarca aynı okulda görev yapan ve verimliliği azalmış yöneticileri değiştirmek üzere harekete geçti. Bu kapsamda MEB, ilçe milli eğitim müdüründen öğrenci meclisi başkanına kadar 10 kişilik değerlendirme komisyonu kurarak müdürlere puan sistemi uygulama kararı alındı. İl içi rotasyonlar ve okul müdürlerine getirilen puanlama sitemini Eğitim Bir Sen Konya Şube Başkanı Latif Selvi gazetemize değerlendirdi.

ROTASYON EĞİTİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

“Rotasyon, mevzuatta o bölgede hizmeti tamamlamış okul müdürleri, il, ilçe müdürleri ya da kişilerin Bakanlık tarafından başka bölgelere aktarılmasıdır” diyen Selvi, “biz öğretmenlerin rotasyonuna 'eğitim-öğretimi olumsuz etkileyeceği' düşüncesiyle olumsuz baktık” ifadesini kullandı.

75 PUAN ALANLAR GÖREVLERİNE DEVAM EDECEK

Selvi,"Bir de dershane tartışmalarıyla ortaya çıkan ve torba kanunu ile gündeme gelen yöneticiler düzenlemesi olarak karşımıza çıkan okul müdürlüklerinde puanlama sistemi çalışmaları var. 4 yılını doldurmuş olan idarecilerimiz, 15 Temmuz-15 Ağustos itibariyle 75 puan alanlar görevlerine devam edebilecekler. Puanlama sisteminde inisiyatif kullanacak olanlar, Okul Aile Birliği Başkanı ve Yardımcısı, öğrenci temsilcisi, okulun en yaşlı ve en genç öğretmeni, İlçe milli Eğitim Müdürleri ve alanıyla ilgili müdürlüklerdir. Hepsi birbirinden bağımsız olarak puan verdiği için,  sonucu bakanlık harici kimse bilmiyor. Herkes internet üzerinden kendisine verilen şifre sayesinde siteme girip puanını verdi ve sistem geçen Cuma itibariyle kapandı" dedi.

SİSTEMİN SIKINTILI SONUÇLARI OLACAKTIR

Sendika olarak eğitim puzzlelerini eğitime katkı yapmayacak şekilde kullanmayı doğru bulmayız diyen Selvi, uygulama Türkiye genelinde sürpriz bir şekilde başladı. Puanları verirken henüz hazır olamayabilirler. Bunun sıkıntılı sonuçları olacaktır. Şeffaflık olarak da uygun değil. Elbette ki, sonuçları görmeden değerlendirmek doğru olmaz ama bütün bu saydığımız şeylere riayet edilmeliydi, aceleye getirildi dedi.

ARTIK KADRO HİZMETİ DÖNEMİ BİTTİ

Bu uygulamanın, aslında çok şeyi değiştirdiğini de ifade eden Latif Selvi, "Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamayla birlikte kadro hizmeti yerine görevsel, idari hizmeti getirmiştir. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan bir Erzurum örneği var. 10-15 kişilik bir ekip rotasyondan dolayı yargıya başvurmuşlar. Ne bir faaliyet yapıyorlar ne de görevlerini tam yapıyorlar. Böyle bir örnek önümüzde var dedi. Tabi bu anlamda da haksızlığa düştüğünü düşünen arkadaşlarımız olacaktır. Onları da yine değerlendireceğiz. Sonuçları görmeden bir şey demek çok doğru olmayabilir" diye konuştu.

BELİRSİZLİK İDARECİNİN MOTİVASYONUNU ETKİLER

"Belirsizliğin olmasının da eğitimi olumsuz yönde etkileyecektir" ifadesini kullanan Selvi, "belirsizlikten dolayı bir görev ihmali yapar mı? Olabilir. Yalnız şöyle bir durum var, biz öğretmen arkadaşlarımıza güveniyoruz. Bu tür ihmallerin olacağını sanmıyoruz. Yine bu belirsizlik idarecinin motivasyonunu etkileyebilir. Bu hafta içinde açıklanacaktır" dedi.

BAKANLIĞIN HAZIRLADIĞI GÖREV SÜRESİ RAPORU ŞU ŞEKİLDE

Bakanlığın hazırladığı Türkiye geneli okul yöneticilerinin görev süresi raporuda şu şekilde;

Okul müdürü: 899 müdür 26 yıl ve üzeri, bin 76 müdür 21-25 yıl arası, 2 bin 506 müdür 16-20 yıl arası, bin 749 müdür 11-15 yıl, 4 bin 620 müdür 6-10 yıl, 14 bin 874 müdür ise 0-5 yıl arasında aynı okulda görev yapıyor.

Müdür başyardımcısı: 27 müdür başyardımcısı 26 yıl ve üzeri, 76 baş yardımcı 21-25 yıl, 253 baş yardımcı 16-20 yıl, 641 baş yardımcı 11-15 yıl, bin 51 baş yardımcı 6-10 yıl, 3 bin 851 baş yardımcı ise 0-5 yıldır aynı okulda görevinin başında bulunuyor.

Müdür yardımcısı: 278 müdür yardımcısı 26 yıl ve üzeri, bin 18 yardımcı 21-25 yıldır, 2 bin 541 yardımcı 16-20 yıldır, 4 bin 765 yardımcı 11-15 yıldır, 5 bin 25 yardımcı 6-10 yıldır, 28 bin 223 yardımcı ise 0-5 yıldır aynı okulda görevde. M. Ali Elmacı-Memleket