7. Yöresel Ürünler Fuarı

7. Yöresel Ürünler Fuarı

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:- "(Fuar) Başladığımızda 10-15 il vardı, geçen yıl 66 ile ulaştık, bu sene 70 oldu. Hedefimiz 81 ilin tamamı. Çünkü YÖREX bir Türkiye projesi. Anadolu'nun ruhu, kimliği ve tüm renkleri burada toplanıyor"- ATSO Başkanı Çetin:- "

ANTALYA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yıl 7'ncisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) giderek büyüdüğünü belirterek, "İlk başladığımızda 10-15 il vardı, geçen yıl 66 ile ulaştık, bu sene 70 oldu. Hedefimiz 81 ilin tamamı. Çünkü YÖREX bir Türkiye projesi. Anadolu'nun ruhu, kimliği ve tüm renkleri burada toplanıyor." dedi.

TOBB desteğinde Antalya Ticaret Borsası (ATB) organizasyonunda düzenlenen, YÖREX Antalya EXPO Center'da açıldı.

Açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dün ATSO otoparkında meydana gelen patlama nedeniyle oda çalışanlarına geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

YÖREX’e her sene muhakkak geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, her yıl fuarın daha da büyüdüğünü söyledi. Hisarcıklıoğlu, "İlk başladığımızda 10-15 il vardı, geçen yıl 66 ile ulaştık, bu sene 70 oldu. Hedefimiz 81 ilin tamamı. Çünkü YÖREX bir Türkiye projesi. Anadolu'nun ruhu, kimliği ve tüm renkleri burada toplanıyor." diye konuştu.

Fuarda Türkiye'nin dört bir tarafının birlik ve kardeşlik içinde yan yana yer aldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, fuara katkı koyan herkese teşekkür etti, böyle bir başarı hikayesi yazdıkları için oda ve borsa başkanlarıyla iftihar ettiğini söyledi.

YÖREX’in bir vizyon işi olduğunu, cesaret gerektiren bir girişim olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Burada kamu ve özel sektör el ele vermiş, birlikte müthiş bir başarı hikayesi yazmış. Devletimizin bu desteğiyle ülkemizi daha da zengin yapacağız. Zira bizim insanımız müteşebbis, bu topraklar müteşebbis yetiştirir. Onları destekleyip, motive edecek mekanizmalar lazım. Onların emeklerini, ürünlerini geliştirip pazara ulaştırmak lazım. Bakın müthiş bir hazinenin üstünde oturuyoruz ama paraya çeviremiyoruz. Hep söylüyorum. Hollanda laleyi bizden aldı, marka yaptı. Dünyanın lale merkezi oldu. Hollanda'nın yılda 1 milyar avro lale ihracatı var. Allah bize müthiş bir coğrafya vermiş. Her biri lale kadar değerli yüzlerce yöresel ürünümüz var ama bunları tanıtıp pazarlayamazsak kıymeti yok. Bakın artık insanlar, yerel ürünü, doğal ürünü tercih ediyor, bunlar için daha fazla para ödüyor. İşte YÖREX bize bu imkanı sunuyor. Hem milli değerlerimize sahip çıkıyoruz hem de yerel kalkınmaya büyük destek oluyoruz."

Coğrafi işaretli ürün sayısının giderek arttığını ve 189'a ulaştığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunun yetmediğini, bu sayının binli rakamlara ulaşması gerektiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretli ürün sayısının yurt dışında da artması gerektiğini dile getirerek, "AB'de şimdilik Aydın inciri ve Gaziantep baklavası tescilli. Sadece 2 ürün, bu ayıp da bize yeter." diye konuştu.

Fuara katılan tüm oda ve borsalarla Anadolu'nun müteşebbis insanlarıyla gurur duyduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bakıyorum burada 89 oda ve 35 borsa var. Şehirlerinin kalkınması için ellerini taşın altına koymuşlar. Allah'a çok şükür ülkemizde sizin gibi insanlar var. Hep birlikte yerel dinamikleri ve müteşebbisleri güçlendirip, Türkiye'yi zenginleştireceğiz." dedi.

Kadın girişimcilerle ayrıca iftihar ettiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, erkekler engel çıkarmadıkça kadınların başaramayacağı hiçbir işin olmadığını sözlerine ekledi.

- "Millet olma vasfımızı geleceğe taşıma"

Açılışta konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu dünyanın globalleştiği bir dönemde yerel değerler, yerel lezzetler, yerel kültürler korunamazsa, gelecek nesillere taşınamazsa millet olma özelliğinin kaybolacağını ifade etti.

Karaloğlu, "Onun için bugün burada yaptığımız sadece yöresel ürünlerimizi koruma, yerel geliri artırma değil, millet olma vasfımızı da geleceğe taşımadır. Onun için YÖREX'i düzenleyen, öncülük yapan, buna destek veren herkese teşekkür ediyorum." dedi.

- Türel'den seyyar fuar önerisi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Türkiye'nin tüm renklerinin, geleneklerinin ve kültürel zenginliğinin fuarda buluştuğunu söyledi.

Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1926 yılında Karadeniz gemisiyle bir seyahatin başladığını anımsatan Türel, "Bu gemiye Kütahya çinileri, Türk halıları, lokumlar, Bursa kumaşları, madenlerimizden örnekler, müzik aletleri, sanat eserleri konuldu. Cumhurbaşkanlığı orkestrası da bu gemide görevlendirildi ve gemi 12 ülkenin limanlarını gezdi. Seyyar gezinin bu sene 90'ıncı yılındayız. Artık Türkiye birçok ülkede fuarlara katılıyor, fakat belki 90 sene önce yaptığımız bu seyyar sergiyi de yavaş yavaş düşünmemiz gerekiyor. Bu konuda TOBB, TİM ve elbette turizm sektörü olarak ortak proje geliştirilebilir." dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin ise fuarda sadece yöresel ürünlerin sergilenmediğini, Edirne'den Hakkari'ye, ortak kültürel mirasın sergilendiğini söyledi. Çetin, "YÖREX, her yıl Türkiye'nin ayrılmaz bir bütün olduğunu gösteriyor. Eğer bu birliktelik ruhunu Türkiye'nin her tarafına taşıyabilirsek, bu ülkenin önünde hiçbir kuvvet duramaz." dedi.

Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Çetin, Türkiye'nin tek ilacının YÖREX'teki "kardeşlik ruhu" olduğunu ifade etti.

Dayanışma ruhunu başarıyla taşıyan yapılardan birinin de TOBB camiası olduğunu belirten Çetin, "Dün, ATSO'da talihsiz bir patlama yaşadık. 10 kadar arkadaşımız hafif yaralar aldılar ve gün içerisinde taburcu oldular. Akabinde Türkiye'nin dört bir yanından oda ve borsa başkanlarımız geçmiş olsun dileklerinde bulunmak üzere aradılar. Hepsine teker teker teşekkür ediyorum. Ülkemizin ihtiyacı olan işte bu dayanışma ruhudur." diye konuştu.

- 12 bin yıllık kültür sergileniyor

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, YÖREX'te Anadolu'nun 12 bin yıllık kültür birikiminin sergilendiğini söyledi.

Yöresel ürünlerin ekonomik değerine dikkati çeken Çandır, dünyada yaklaşık 100 milyar avro büyüklüğünde yöresel ürün pazarı bulunduğunu dile getirdi.

Açılışa, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve ATSO Başkanı Davut Çetin'in yanı sıra bazı milletvekilleri, belediye başkanları, oda ve borsa başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen fuarda 70 ilden 400 katılımcı yer alıyor. Zonguldak elpek bezinden Erzurum oltu taşına, Finike portakalından Devrek bastonuna, Hereke halısından Gaziantep baklavasına yüzlerce ürünün sergilendiği fuar, 30 Ekim 2016 tarihinde sona erecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :