7. Uluslarası Doğalgaz Kongre ve Fuarı

7. Uluslarası Doğalgaz Kongre ve Fuarı

GAZBİR Başkanı Arslan:- "(Doğalgaz kullanımında) Sıcaklığın 3 derece düşürülmesi yüzde 20 seviyesinde bir tasarruf demektir. Enerjinin verimli kullanılması adına bunu çok önemsiyoruz"- "Türkiye'deki doğalgaz kullanım oranını yüzde 80'in üzerine çıkarmak i

İSTANBUL (AA) - Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz kullanımında tasarruf kampanyası başlattıklarını belirterek, "Sıcaklığın 3 derece düşürülmesi yüzde 20 seviyesinde bir tasarruf demektir. Enerjinin verimli kullanılması adına bunu çok önemsiyoruz." dedi.

Arslan, 7. Uluslarası Doğalgaz Kongre ve Fuarı'nda (INGAS 2017) yaptığı konuşmada, Türkiye'de gelecek iki yıl içinde 222 ilçenin daha doğalgaz dağıtım ağına gireceğini ve bu ilçelerin merkeze ortalama 30 kilometre mesafede olduğu düşünüldüğünde, büyük bir yatırım yapılacağını söyledi.

Bu yatırım kapsamında 200'e yakın şehir giriş istasyonunun kurulacağını dile getiren Arslan, "Dünya ölçeğinde bugüne kadar bu büyüklükte ve sürede bir proje daha yapılmamıştır. Türkiye büyük bir hamle yapıyor. Buradaki temel amaç vatandaşa konforu götürmek ve sürdürülebilir bir ülke için uğraşmak, sanayicimize de rekabet edilebilir bir enerjiyi götürebilmek." ifadelerini kullandı.

Arslan, Türkiye'nin 116 bin kilometre uzunluğundaki doğalgaz dağıtım şebekesininin dünyayı üç kez, Türkiye'yi 11 kez dolaşabilecek uzunluğa sahip olduğunu ve şu anda 45 milyon insanın doğalgaz kullandığını aktardı.

Türkiye'deki doğalgaz kullanım oranını yüzde 80'in üzerine çıkarmak istediklerini vurgulayan Arslan, 15 yılda gelişen teknoloji, yalıtım yatırımları ve bilinçlendirme çalışmalarıyla birim konut tüketiminin yüzde 25 düştüğünü dile getirdi.

Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yürüttükleri "1 derece ile yüzde 6-7 tasarruf kampanyası" kapsamında doğalgazın daha verimli kullanılabileceğini ifade ederek, "Sıcaklığın 3 derece düşürülmesi yüzde 20 seviyesinde bir tasarruf demektir. Enerjinin verimli kullanılması adına bunu çok önemsiyoruz. Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi artık 50 milyar metreküpü buluyor. Doğalgaz kullanımıyla, 2016'da karbon salınımı 27,5 milyon ton azaldı. Bu miktarda bir karbon salınımını temizlemek için Kayseri büyüklüğünde bir alana 1,3 milyar ağaç dikmek gerekir." diye konuştu.

- Arz güvenliği en önemli konumuz"

Doğalgaz dağıtım sektörü kesintisiz ve hızlı hizmet için sürekli çalıştığını belirten Arslan, arz güvenliğinin kendileri için öncelikli konu olduğunu vurguladı.

Arslan, dağıtım şebekelerindeki arz güvenliğinin önündeki engellerden birinin altyapı kuruluşlarının doğalgaz boru hatlarına verdiği hasarlar olduğunun altını çizerek, "Bunların önüne geçemediğimiz sürece büyük sorunlar çıkacaktır. Bu konuda diğer kuruluşlardan destek istiyoruz." dedi.

- İGDAŞ'tan Mekke'ye "know-how" danışmanlığı

İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret AŞ (İGDAŞ) Genel Müdürü Mehmet Çevik de doğalgaz sektöründe İGDAŞ'ın bir okul konumunda bulunduğunu söyledi.

İGDAŞ'ın sektör paydaşlarıyla birikimlerini paylaşmak amacıyla danışmanlık hizmeti vermeye başladığını belirten Çevik, "Mekke'de doğalgaz dağıtımı için altyapı yatırımlarında danışmanlık hizmeti sunacağız. Bu konuda know-how ihracatımızla sektöre katkıda bulanacağız." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :