7. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali başladı

7. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali başladı

"Doğu Batı ile Buluşuyor" temalı festivalin açılış konserinde, Mozart'ın 239 yıldır gizli kalan konçertosu dünyada ilk kez Türkiye'de flüt sanatçısı Şefika Kutluer tarafından seslendirildi- Konser yarın Ankara'da Nazım Hikmet Konser Salonu'nda tekrarlanac

İSTANBUL (AA) - Wolfgang Amadeus Mozart'ın 239 yıldır gizli kalan konçertosu dünyada ilk kez Türkiye'de, devlet sanatçısı ve Avusturya Devlet Kültür Nişanı sahibi flüt sanatçısı Şefika Kutluer tarafından seslendirildi.

7. Uluslararası Şefika Kutluer Festivali'nin açılışı, gayrimenkul şirketi Nef'in sponsorluğunda Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde (PSM) gerçekleştirildi.

Mozart'ın 239 yıldır gizli kalan, bestecinin dostu ve hamisi flütist Johann Baptist Wendling'in konçertosu, dünyada ilk kez Türkiye'de Şefika Kutluer tarafından seslendirilirken, sanatçıya, şef Vinicius Kattah'ın yönetimindeki Avusturyalı Tutti Mozart Orkestrası eşlik etti.

Kutluer, konser öncesi yaptığı açıklamada, "Doğu Batı ile Buluşuyor" temalı festivalin yedi sene önce başladığını ve bugünlere gelmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

Bu festivali eşiyle birlikte "iki kişilik bir ordu" olarak gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kutluer, bu sene festivalin hem açılışını hem de 20 Aralık'taki kapanışını İstanbul'da gerçekleştireceklerini duyurdu.

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ise yine sponsor oldukları söz konusu eserin dünyadaki ilk kaydının yer aldığı albümün, şef Viniciua Kattah'ın yönetimindeki Tutti Mozart Orkestrası eşliğinde, Şefika Kutluer'in yorumu ile 2017 yılı başında tüm dünyada satışa sunulacağı bilgisini verdi.

Türkiye'yi doğru bir şekilde uluslararası arenada temsil etme fırsatını yakalamaktan mutluluk duyduklarını aktaran Timur, "Sponsorlukla ilgili düşüncemiz sporun yanı sıra müziğe ve sanata destek vermek. Ayrıca uluslararası imajımıza katkı sunmak. Nef Sanat ile sponsorluk anlamında farklı uygulamalarımız olacak." diye konuştu.

- Büyükelçiden Kutluer'e övgü

Mozart hakkında yaptıkları akademik çalışmalarla ünlenen Avusturyalı Tutti Mozart Orkestrası, Mozart'ın ve annesinin mektuplarında bahsettiği 239 yıldır hiç çalınmamış konçertoyu, İsveç'teki bir kütüphanede bularak tarihin karanlık raflarından gün ışığına çıkardı.

Nef, dünyada ilk defa İstanbul'da yapılan "ilk seslendirmenin" gerçekleştirildiği konserin yanı sıra dünya kültür mirası için çok değerli olan eserin yer alacağı albümün de destekçisi oldu.

Avusturya'nın Ankara Büyükelçisi Klaus Wölfer'in, Kutluer'in böyle bir ilke imza atmayı hak eden bir sanatçı olduğunu belirterek, Şefika Kutluer'in Avusturya kültürü adına da yaptıklarından büyük mutluluk duyduğunu ifade ettiği öğrenildi.

- Tekrarı yarın Ankara'da

Doğu ve Batı ülkelerinin özgün klasik ve geleneksel müzik örneklerine yer verilen festival kapsamında, aynı konser yarın Ankara'da Nazım Hikmet Konser Salonu'nda tekrarlanacak.

Ankara Nazım Hikmet Konser Salonu'nda 12 Aralık'ta Paris'ten gelecek önemli Fransız piyanist ve besteci, "Klavyenin Kralı" unvanlı Stephane Blet ile Kutluer, klasikten caza bir repertuvar sunacak.

TSK Armoni Mızıkası Orkestrası, 14 Aralık'ta Kutluer'e eşlik edecek. Türk Silahlı Kuvvetlerinin orkestrası eşliğinde, Cumhuriyetin 93. yılının kutlanacağı ve Atatürk ve silah arkadaşlarının anılacağı konserin geliri "Mehmetçik Vakfı"na bağışlanacak.

Festival, 19 Aralık Pazartesi akşamı sıra dışı bir konserle devam edecek. Şefika Kutluer ve Peter Breiner'in yönetimindeki Bilkent Yaylılar Orkestrası'nın John Lennon'un "Imagine"i ile başlayacak konserde, pop dünyasının klasikleşmiş eserleri, "Beatles" ve "Elvis Presley"in unutulmaz parçalarının Barok tarzda klasik müziğe Peter Breiner tarafından uyarlanmış düzenlemeleri, Peter Breiner yönetimindeki Bilkent Yaylılar Orkestrası eşliğinde seslendirilecek.

Festival, 20 Aralık'ta İstanbul'da Zorlu PSM Drama Sahnesi'nde aynı konserle tamamlanacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :