7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı

Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yılmaz:

ANKARA (AA) - Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, bor madeni ile daha az enerji harcayan temizlik malzemeleri üzerine araştırmalar yaptıklarını belirterek, bor madeni ile ilgili yeniliklere açık olmak gerektiğini söyledi.

Yılmaz, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu ve Global Enerji Derneğince Congresium Ankara Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen 7. Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nın (EIF) açılışında, klasik cam sanayisinde bor kullanılmadığını, yaptıkları çalışmalarda yüzde 10 tasarruf sağlayan işlemler geliştirdiklerini söyledi.

Yılmaz, borla klasik deterjan ve temizlik malzemeleri üretiminde mevcut yapıyı değiştirecek tamamen bor madeni kullanılarak daha ucuz ve az enerji tüketen temizlik malzemeleri geliştirdiklerini anımsatarak, "Bor madeni ile ilgili yeniliklere açık olmak gerek" diye konuştu.

Çin Devlet Nükleer Enerji Teknolojileri Şirket Başkanı Wang Binghua da yaptığı konuşmada, "İpek Yolu'nun en doğusunda bulunan Çin'den, en batısında bulunan Türkiye'ye gelmekten ve bu bu kongrede yer almaktan çok mutluyum" dedi.

Nükleer enerjinin dünyada giderek daha da önemli bir role sahip olacağını dikkati çeken Wang, Uluslararası Atom Enerji Kurulu raporuna göre, 2030'a geldiğinde nükleer enerjinin diğer kaynaklara oranla yüzde 17 daha fazla artacağını söyledi.

Wang, Türkiye ve Çin arasındaki enerji işbirliğinin önümüzdeki dönemde üçüncü nesil nükleer enerji teknolojileri sayesinde daha da artacağını dikkati çekerek, "İpek Yolu'nun en doğusunda bulunan Çin'den, en batısında bulunan Türkiye'ye gelmekten ve bu bu kongrede yer almaktan çok mutluyum. Bundan sonra inanıyorum ki nükleer enerji alanında karşılıklı kazanımların artacağını ümit ediyoruz "diye konuştu.

Japonya'nın Fukişima felaketinden sonra nükleer enerji güvenliğine daha fazla önem verdiğine dikkati çeken Wang,  şu an dünyada üçüncü nesil nükleer enerji santrallerinin diğerlerine göre daha güvenilir, daha ekonomik ve daha çok tercih edilen santraller haline geldiğini dile getirdi.

Wang, dünyada artan enerji talebinin nükleer enerjiyle karşılanabileceğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Gelişmekte olan ülkeler elektriği karşılamak için genelde nükleer enerjiyi tercih etmeleriyle beraber çevre temizliği ve iklim değişikliğini göz önünde bulundurması gerekiyor. Çin'de devreye alınmış olan toplam 22 ünite bulunur 20 gigavat kadar elektrik üretir, şu an kurulan 26 ünite kurulum gücü 30 gigavattır. 2020 yılına gelindiğinde Çin'deki toplam nükleer kurulu gücü 58 gigavata ulaşacaktır.  Şu an toplam dört tane 3. nesil nükleer enerji devam etmektedir ve Çin ülke politikası olarak da bizi desteklemektedir. "

Kaynak:Haber Kaynağı