7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı

7. Uluslararası Doğalgaz Kongre ve Fuarı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez:- "220 yeni yerleşim birimine daha doğalgaz götüreceğiz. Bu yeni yerleşim birimlerinden kaplama giderlerinin yerel yönetimler tarafından karşılanması talebimiz oldu"- "Bu talebimiz olumlu karşılandı. Bö

İSTANBUL (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, Türkiye'de 220 yeni yerleşim birimine daha doğalgaz götürüleceğini belirterek, "Bu yeni yerleşim birimlerinden kaplama giderlerinin yerel yönetimler tarafından karşılanması talebi oldu. Bu talebimiz çok olumlu karşılandı. Böylece, doğalgaz götürebildiğimiz yerleşim birimi yüzde 25 daha arttı çünkü kaynaklarımız sınırlı." dedi.

Dönmez, 7. Uluslarası Doğalgaz Kongre ve Fuarı'nın (INGAS 2017) ikinci gününde yaptığı konuşmada, doğalgazın yaygınlaştırılması için dağıtım şirketlerinin çalıştığını, artık ilçelere ve belki de köylere kadar doğalgaz ulaştırılabileceğini ifade etti.

Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında, doğalgazın çok önemli yer tuttuğunu vurgulayan Dönmez, elektrik üretiminde doğalgazın payı düşerken konutlar ve sanayide doğalgaz kullanımının arttığına dikkati çekti.

Dönmez, doğalgazın yaygınlaşmasını sonuna kadar desteklediklerini belirterek, "Hükümet politikalarının doğalgaz ekonomik olduğu sürece başarılı olacağını da unutmamak lazım. Bu sebeple rekabetçi bir piyasa için kaynak ülke çeşitliliğini başarmamız çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de şu anda elektrik dağıtımında 21, doğalgaz dağıtımında ise 72 doğalgaz lisansı bulunduğunu anımsatan Dönmez, şöyle konuştu:

"Doğalgaz abone sayımız 13 milyon iken, elektrikte 38 milyon. Elektrikte ölçek ekonomisi ile verimli işletmecilik sağlanabilirken, doğalgazda çok daha parçalı bir yapıyı görüyoruz. Bu noktada sektörün ölçek ekonomisinin getirdiği verimliliği de değerlendirmesi önemlidir. 220 yeni yerleşim birimine daha doğalgaz götüreceğiz. Bu yeni yerleşim birimlerinden kaplama giderlerinin yerel yönetimler tarafından karşılanması talebimiz oldu. Bu talebimiz çok olumlu karşılandı. Böylece, doğalgaz götürebildiğimiz yerleşim birimi yüzde 25 daha arttı çünkü kaynaklarımız sınırlı."

- "Piyasayı alıcılar belirleyecek"

Türkiye'nin sisteme verilebilen doğalgaz kapasitesinin de giderek arttığını ifade eden Dönmez, şöyle devam etti:

"Geçmişte kış aylarında yaşadığımız sıkıntılı dönemleri bu kıştan itibaren yaşamamış olacağız. Elektrik Piyasaları İşletme AŞ'deki piyasa yapısı, yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz santrali (FSRU) altyapısı, depolama altyapısı ile biz bunları destekliyoruz. Tuz Gölü Yeraltı Depolama Tesisi'nde ilk fazı devreye aldık, kapasitesini 1,2 milyar metreküpten 5 milyar metreküpe çıkarıyoruz. Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi'nin kapasitesini de 2,5 milyar metreküpten 5 milyar metreküpe yükseltiyoruz. Bu altyapılar bizlere esneklik kazandıracak, bu da kaliteli, ekonomik, sürdürülebilir bir gaz arzı sağlayacaktır. En önemlisi seçim şansı tanıyacaktır. Tedarikçiler ve tüketiciler de böylece ciddi bir esnekliğe kavuşmuş olacak. Boru gazıyla yapılan anlaşmalar neredeyse katolik nikahı gibi..."

Aynı şekilde kömürde Çin kaynaklı yüksek fiyatların devam ettirilebilirliğinin de sorgulanması gerektiğini vurgulayan Dönmez, "Yenilenebilir kaynaklarda yakalanan fiyatlar ise tüm bir sistemi etkiliyor. Bu dengede, satıcı ülkelerin fiyat dikte ettirme imkanı bir süre zor olacak. Artık doğalgazda da satıcıların belirleyeceği bir piyasa yapısından alıcıların belirleyeceği bir pazara doğru ilerliyoruz." ifadelerini kullandı.

Dönmez, küresel gaz gelişmelerine bakıldığında 2021-2023’e kadar sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fazlasının devam edeceğini de sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :