7. Saraybosna İş Forumu

7. Saraybosna İş Forumu

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek:- "Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi için büyük bir potansiyel bulunuyor"- "Türkiye bu bölgeye önemli destekler sağladı, gelecekte de sağlamaya devam edecek"

SARAYBOSNA (AA) - Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi için büyük bir potansiyel bulunduğunu söyledi.

Şimşek, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bu yıl 7'ncisi düzenlenen Saraybosna İş Forumu'nun açılışında konuştu.

Türkiye'nin Bosna Hersek ile derin ve güçlü bağlantıları olduğuna işaret eden Şimşek, bu nedenle Bosna Hersek ve Balkanlar'da istikrarın Türkiye açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Şimşek, Türkiye'nin bu bölgeye önemli destekler sağladığını ve gelecekte de sağlamaya devam edeceğini dile getirerek, "Türkiye her zaman Bosna Hersek'in eylemlerine destek vermektedir." dedi.

Türkiye'nin Bosna Hersek'teki yatırımlarına da değinen Şimşek, Ziraat Bankası gibi Türkiye'nin en büyük bankalarından birinin de Bosna Hersek'te faaliyet gösterdiğini hatırlattı.

Şimşek, son ekonomik krize bakıldığında dünya borcunun büyüdüğüne dikkati çekerek, bu zor süreçte daha çok reformlara, şeffaflığa ve bölgesel entegrasyona ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Uzun yıllar süren durgunluktan sonra Avrupa Birliğinin (AB) yeniden canlanmasının iyi bir haber olduğunu söyleyen Şimşek, bu krizin sona ermesinin Balkanlar için de önemli olduğunu belirtti.

Şimşek, AB'nin genişleme sürecini durdurmaması gerektiğinin altını çizerek, "Tüm Balkanlar, Türkiye'de dahil, bu sürece dahil edilmeli. Bu, Avrupa ailesinin de çıkarınadır." görüşünü paylaştı.

Türkiye'nin AB ülkeleriyle ticaret hacminin 16,5 milyar dolar civarında olduğuna işaret eden Şimşek, Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki ticaretin geliştirilmesi için büyük bir potansiyelin bulunduğunu aktardı.

Şimşek, Bosna Hersek'in tüm Avrupa pazarları ve Çin yatırımları için üretim üssü olabileceğini vurgulayarak, "Bu nedenle Türkiye, Çin ve tüm Balkan ülkeleri arasında iş birliği için imkan bulunduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

İleriye dönük yapısal reformların önemine dikkati çeken Şimşek, "Üretimin arttırılması için dünyanın yatırımlara ihtiyacı var. Bu anlamda Türkiye çok önemli ve çizgisini de geliştirmekte." dedi.


- 7. Saraybosna İş Forumu


Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankası (IDB) tarafından düzenlenen ve AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu 7. Saraybosna İş Forumu'nun ilk gününde, "Bölgenin ekonomik koridorlarla birbirine bağlanması" ve "Dünya ile yeni bir ekonomik ağ" başlıklı paneller düzenlenecek.

İlk gün ayrıca "China +16" Bakanlar Paneli'nde de Balkanlar'ın sahip olduğu yatırım ve pazar potansiyeli Çin heyetine anlatılacak, Çin'in bölgedeki yatırım imkanları ele alınacak.

Forumun ikinci gününde ise "Bölgedeki enerji sektörü", "Altyapının kalkınması", "Tarım ve gıda", "Bölgesel ticaret koridorunun kalbi: Dubai", "Bölgede turizm sektörü", "Bölgede eğitim sektörü" ve "Jeopolitiğin yatırımlardaki etkisi" başlıklı paneller gerçekleştirilecek.

4-5 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek forumun sonunda, bölgedeki en başarılı girişimcilere Sarajevo Business Bridge (Saraybosna İş Köprüsü) Ödülü takdim edilecek. Ayrıca başarılı iş projeleri hazırlayan öğrenciler de çeşitli hediyelerle ödüllendirilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :