7. Boğaziçi Zirvesi

7. Boğaziçi Zirvesi

THY Genel Müdürü Ekşi:- "2016 yılını bir geçiş yılı olarak düşünüyoruz. Global güvenlik sorunlarının yol açtığı bir yıl olarak düşünüyoruz. 2017 yılının çok daha iyi geçeceğini bekliyoruz. Nitekim ileriki rezervasyonlarda buna yönelik işaretleri görüyoruz

İSTANBUL (AA) - Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, 2016'yı bir geçiş yılı olarak düşündüklerini belirterek, "Global güvenlik sorunlarının yol açtığı bir yıl olarak düşünüyoruz. 2017 yılının çok daha iyi geçeceğini bekliyoruz. Nitekim ileriki rezervasyonlarda buna yönelik işaretleri görüyoruz. Türk sivil havacılığına inanın." dedi.

Ekşi, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nin son gününde gerçekleştirilen "Küresel Sivil Havacılıkta Son Gelişmeler" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Türk taşımacılarının dünyadaki pazar payının 2034'te yüzde 5'e ulaşmasını beklediklerini anlattı.

Dünyada yolcu sayısında yüzde 2,7 büyüme yaşanırken, bu rakamın Türkiye'de yüzde 6,3 olduğunu vurgulayan Ekşi, 2034'te bu rakamın 3 kat büyümesini beklediklerini dile getirdi.

Ekşi, şu an Türk havacılık sektörünün uçak sayısının 540 olduğu bilgisini verdi.

Bugün İstanbul'da günlük 20 binden fazla yolcunun İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan dış hatlara aktarıldığını anlatan Ekşi, yeni havalimanı ile bu rakamın daha da artacağını ifade etti.

Ekşi, İstanbul'un bölgesel aktarma merkezi haline geldiğine işaret ederek, İstanbul'un bağlantı kalitesi en yüksek beşinci şehir olduğunu ve 5 yılda bağlantı kalitesini en çok artıran şehir olduğunun altını çizdi.

Afrika'ya, Ortadoğu'ya en fazla çapraz bağlantı veren network sahibi havayolu şirketinin ise THY olduğunu vurgulayan Ekşi, Asya ve Pasifik'te ise ikinciliği paylaştıklarını dile getirdi.

- "Havacılık çok daha maliyet odaklı bir sektör haline geldi"

Bilal Ekşi, havacılığın çok daha maliyet odaklı bir sektör haline geldiğini söyledi.

Artık herkesin yakıt ve personel verimliliği, kapasitesini nasıl yöneteceği ve network operasyonlarının nasıl yapılacağı gibi konuları konuştuğunu belirten Ekşi, sektörün son 5 senede yakıtı yüzde 5 daha verimli kullanmaya çalıştığını ifade etti.

Ekşi, THY'nin de bu süreci yakından takip ettiğine ve maliyetlerini aşağıya çektiğine işaret ederek, "Örneğin uçuşlarımız yüzde 20 daha verimli yapılıyor. Bunun için 80'in üzerinde projeyi hayata geçirdik." diye konuştu.

Şirket olarak artık müşterilerine daha yoğun dokunmaya başladıklarını vurgulayan Ekşi, bu anlamda ölçüm çalışmalarında sürekli birinci olduklarını, bunu da Türk damak tadını tanıtarak yaptıklarını kaydetti.

Ekşi, Türk sivil havacılığının 2023 hedeflerine varacağının altını çizerek, "Burada hem vatandaşlarımızın, hem yatırımcıların THY'nin ve Türk havacılık sektörüne dair en ufak bir kuşkusunun olmaması gerekiyor. 2016 yılını bir geçiş yılı olarak düşünüyoruz. Global güvenlik sorunlarının yol açtığı bir yıl olarak düşünüyoruz. 2017 yılının çok daha iyi geçeceğini bekliyoruz. Nitekim ileriki rezervasyonlarda buna yönelik işaretleri görüyoruz. Türk sivil havacılığına inanın." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :