7. Boğaziçi Zirvesi

7. Boğaziçi Zirvesi

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Birdal:- "Uluslararası kuruluşların öngörülerine göre Türkiye, önümüzdeki beş yıllık dönemde havacılıkta yıllık yüzde 6'dan fazla büyüyerek Avrupa'da 1. ülke olacak"-"Havacılık sektöründe is

İSTANBUL (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, uluslararası kuruluşların öngörülerine göre Türkiye'nin önümüzdeki beş yıllık dönemde havacılıkta yıllık yüzde 6'dan fazla büyüyerek Avrupa'da 1. ülke olacağını söyledi.

Birdal, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nin son gününde gerçekleştirilen "Küresel Sivil Havacılıkta Son Gelişmeler" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, bakanlık olarak 14 yılda ulaşıma 304 milyar liralık yatırım yaptıklarını kaydetti.

Bu yatırımın 23 milyar lirasını havayolları altyapısı için kullandıkları bilgisini veren Birdal, kamu-özel iş birliğiyle başlattıkları yaklaşık 80 milyar liralık yatırımın 39 milyar liralık bölümünün de tamamlandığını dile getirdi.

Birdal, amaçlarının tarihi İpek Yolu'nun devamı olarak Asya'daki en rekabetçi, en kısa sürede ulaşılan ve en ucuz güzergahlardan biri olan "Orta Koridoru" Anadolu üzerinden oluşturmak olduğunu kaydetti.

Çin'den başlayarak Orta Asya ve Hazar bölgesini Türkiye üzerinden Avrupa'ya bağlayan bu koridorun, İntermodal taşımacılığın etkin kullanımı için önemli fırsatlar sunduğunu aktaran Birdal, "Kuzey ve güney koridorlarını tamamlayıcı olan Orta Koridoru, Orta Asya'da denize çıkışı olmayan ülkelerin sosyoekonomik kalkınmasına katkı sağlaması bakımından önemli olacak." diye konuştu.

Birdal, bu kapsamda Çin'den Londra'ya kesintisiz taşımacılık hattı sağlamak üzere büyük ölçekli altyapı yatırımlarını yapmayı sürdürdüklerini anımsatarak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bundan 150 yıl önce Sultan Abdülmecit tarafından hazırlatılan, ancak günün koşullarıyla imkansız olan, denizin altından İstanbul Boğazı'nı geçme rüyası Marmaray'ı 29 Ekim 2013'te hizmete vermiştik. O günden bugüne 170 milyona yakın insan Marmaray'ı kullanmış bulunuyor. İstanbul-İzmir Otoyolunun, İzmit Körfez geçişini oluşturan Osmangazi Köprüsünü 30 Haziran'da hizmete açmıştık. 26 Ağustos'ta ise İstanbul Boğazı üzerindeki 3'üncü gerdanlık olan Yavuz Sultan Selim Köprüsünü hizmete sunduk. Yine Boğazın altından çift katlı, lastik tekerlekli araçlar için inşa ettiğimiz Avrasya Tünelini 20 Aralık'ta açıyoruz. Yine kısa bir süre sonra açılışını yapacağımız önemli proje de, Bakü-Kars-Tiflis Demiryoludur. Bu hattın açılmasıyla tarihi İpek Yolu canlandırılacak, Londra'dan Pekin’e kadar kesintisiz demir yolu ulaşımı sağlanmış olacaktır. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile birlikte Türkiye'nin dört bir yanını birbirine bağlayan hızlı tren projelerimiz de devam ediyor."


- "Türk sivil havacılık sektörünün cirosu bugün 24 milyar dolara ulaştı"

Orhan Birdal, sadece mevcut projeleri tamamlamakla kalmadıklarını, yenilerinin de adımlarını attıklarını belirterek, "Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir otoyolunun bir parçası olan 1915 Çanakkale Köprüsü yeni projelerimizden biridir ve dünyada bir numara olacak." dedi.

Yaklaşık 5,5 milyar dolar maliyeti olan bu köprünün temelini 18 Mart, yani Çanakkale Zaferinin 101. yıl dönümünde atmayı planladıklarını aktaran Birdal, dev projelerin devam ettiğini, Kanal İstanbul'un dünyada eşine az rastlanır bir eser olacağını kaydetti.

Havacılık sektörü ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Birdal, aktif havalimanı sayısının 26'dan 55'e çıkartıldığını dile getirdi.

Türkiye'nin 182 milyonu aşan yolcu sayısıyla, iç ve dış hatlarda dünyanın en hızlı gelişme gösteren ülkelerinden biri haline geldiğine işaret eden Birdal, "Uçak trafiği, uçuş ağı ve sivil havacılıkla ilgili daha pek çok konuda ülkemizi dünya ülkeleri içinde ilk sıralara kadar yükselmiştir." ifadelerini kullandı.

Birdal, sözlerine şöyle devam etti:

"2003 yılından bu yana yolcu sayısında yüzde 426, uçak trafiğinde yüzde 243, kargo taşımacılığında yüzde 217 artış sağlayan Türk sivil havacılık sektörünün, cirosu bugün yaklaşık 24 milyar dolara ulaştı. İstihdam edilen personel sayısı ise 191 bini aştı. Dünya genelinde havacılık yılda ortalama yüzde 5 büyürken, Türkiye'de havacılık sektörü bu süreçte ortalama yüzde 10'nun üzerinde bir büyüme gösterdi. Ayrıca bu süreçte Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu'na (ICAO) üye 191 ülkenin 165'i ile de ikili havacılık anlaşması sağlamış bulunuyoruz. Bu durum Türkiye'yi hem küresel hem de bölgesel pazarlara erişimi mümkün kılan bir köprü konumuna taşıdı ve dünya ölçeğinde daha kalıcı bir yer edinmemize yol açtı. Bu sayede Türkiye bugün, yurt içinde ve yurt dışında toplam 336 uçuş noktasına sefer düzenleyen, dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden biri haline geldi. 2003 yılında hava taşımacılığında Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu ülkeleri arasında 30. sırada yer alan Türkiye, yaşanan tüm bu gelişmeler neticesinde bugün 10. sıraya yükselmiştir. Türkiye'nin havacılıkta kat ettiği mesafeler neticesinde dünya sivil havacılığının en üst düzey organı olan BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO'nun konsey üyeliğine seçildi."


- "Türkiye, sivil havacılıktaki en önemli dağıtım merkezlerinden biri olma potansiyeline sahip"


Birdal, Tük sivil havacılığının nereden nereye geldiğinin önemli olduğunu ama artık küresel gelişmelere göre bundan sonraki süreci de iyi okumaları ve ona göre adımlarını atmaları gerektiğini söyledi.

"Asya, Avrupa ve Afrika'nın bağlantı noktasında bulunan Türkiye, ülkeleri ve kıtaları birbirine bağlayan bir köprü olarak geleceğin sivil havacılıktaki en önemli dağıtım merkezlerinden biri olma potansiyeline sahip." diyen Birdal, bu nedenle yatırımları ve düzenlemeleri buna göre yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Birdal, uluslararası kuruluşların öngörülerine göre Türkiye'nin önümüzdeki beş yıllık dönemde havacılıkta yıllık yüzde 6'dan fazla büyüyerek Avrupa'da 1. ülke olacağını ifade etti.

Bu büyüme potansiyelinin dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul Yeni Havalimanı'nın 2018 yılı içinde hizmete açılması ile daha büyük bir ivme kazanacağına dikkati çeken Birdal, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ancak bizim için bu da yeterli değildir. Havacılık sektöründe istediğimiz gelişmeyi sağlamak için kendi uçağımızı üretmemiz gerektiğine inanıyorum. Dünyanın değişik uçak firmalarına parça üreten değil, kendi uçağını tüm parçaları dahil kendisi yapan ülke durumuna gelmeliyiz. Bu kapsamda bildiğiniz gibi Bakanlık olarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Kendi milli olanaklarımızla yapımını gerçekleştirdiğimiz ilk sertifikalı eğitim uçağımız HÜRKUŞ'u da hizmete vermiş bulunuyoruz. Bu da kendi milli hava araçlarını üretmek yolunda aldığımız mesafede bizleri gururlandırmaktadır.

Dün her şeyiyle dışa bağımlı olan Türkiye, bugün kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayan, hatta karşılamanın ötesinde üreten, ihraç eden, birçok alanda ilkleri gerçekleştiren bir ülke oldu. Türkiye'nin bu atılımlarının, ekonomisinin ve demokrasinin güçlenmesiyle beraber artan öz güveninin birilerini rahatsız ettiğini tabi ki görüyoruz. Bu rahatsızlığın çok farklı araçlar ve yöntemlerle dışa vurulduğunun da gayet iyi farkındayız. Ancak buradan sizlere mesajım şudur: Bu ülkenin kendisine güvenen, inanan, yatırım yapan hiç kimseyi, hiçbir kurumu mahcup etmediğinden, etmeyeceğinden emin olun. Ortaklıklarınızı buna göre planlayın, yatırımlarınızı buna göre yapın."

Bu arada Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan programındaki değişiklik nedeniyle zirveye katılamadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :