7. Boğaziçi Zirvesi

7. Boğaziçi Zirvesi

Katar'ın eski Enerji ve Sanayi Bakanı Al-Atiyyah:- "Petrol fiyatlarında gelecek 15 yıl 100 dolarların unutulması gerek. 65-70 dolarlar şu aşamada çok makul bir fiyat olur"

İSTANBUL (AA) - Katar'ın eski Enerji ve Sanayi Bakanı Abdullah Bin Hamad Al-Atiyyah, petrol fiyatlarında gelecek 15 yıl 100 dolarların unutulması gerektiğini belirterek, "65-70 dolarlar şu aşamada çok makul bir fiyat olur." dedi.

Al-Atiyyah, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nin son gününde, devam eden düşük petrol fiyatları altında OPEC'in ulusal bütçesini nasıl idame ettireceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Petrol fiyatı düşük olduğunda üreticinin her zaman kaygılandığını anlatan Al-Atiyyah, 2002 yılında fiyatlar 115 dolara çıktığında ise bu kez tüketicinin kaygılanmaya başladığını hatırlattı.

- "Petrol önemini koruyacak"

Petrolün stratejik emtialar arasında önemini sürdüreceğini aktaran Al-Atiyyah, "Dünya nüfusunun hemen hemen 3'te 1'i elektriği görmemiş durumda. Ulaşımda bu alan hemen elektriğe geçecek değil, benzin kullanmaya devam edecekler. Buna karşın, petrol fiyatlarında gelecek 15 yıl 100 dolarların unutulması gerek. 65-70 dolarlar şu aşamada çok makul bir fiyat olur." değerlendirmesinde bulundu.

Problemlerle başa çıkmak için yanlış yöntemler seçilirse sonucun maliyetli olacağını vurgulayan Al-Atiyyah, konuya ilişkin Exxon-Mobile'in üç yıl boyunca kaya gazını öngörememesini örnek verdi.

- "Kaygılı değilim"

Al-Atiyyah, petrolü çok sevdiğini ama gaza aşık olduğunu vurgulayarak, "Kendimiz için gazda yeni bir piyasa görüyoruz. 5 milyon tonluk bir anlaşma imzalıyoruz. Tayland, Kuveyt ile de anlaşma imzaladık. Enerji arzı için Dubai ile de imzalamıştık. Şimdi Dolphin'i genişletiyoruz. Dolphin kanalıyla boru hattıyla LPG satacağız. Kaygılı değilim. Biliyoruz ki dünyanın giderek daha fazla enerjiye ihtiyacı olacak. Yalnız gaz, petrol veya akaryakıtla yaşanmayacağı gibi yalnızca güneş ile de yaşanmaz." diye konuştu.

Al-Atiyyah, önceleri Afrika'da şimdi ise petrol ile ilgili Ortadoğu yaşanan savaşlara ve bölünmelere dikkati çekerek, asıl zorluğun bununla nasıl başa çıkılacağı olduğunu söyledi.

- "Sorun değişken petrol fiyatları"

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi Yardımcı Direktörü Carmine Difiglio ise petrol ihracatı yapan ülkelerde asıl sorunun, değişken petrol fiyatları olduğunu söyledi.

Difiglio, petrol fiyatlarının petrolün marjinal maliyetiyle değil, daha çok arama, üretim yatırımları ve dünyanın ekonomik gidişatındaki döngülerle bağlantılı olduğunu ifade etti.

Petrol fiyatlarında arz ve talep arasındaki esnekliğin kısa vadeli olduğuna işaret eden Difiglio, "İnsanlar petrol fiyatı artıyor diye araba kullanmaktan vazgeçmeyecek veya fiyat düştü diye daha fazla araba kullanmayacak." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :