7. Boğaziçi Zirvesi

7. Boğaziçi Zirvesi

BAYKAR AŞ Teknik Müdürü Bayraktar:- "Bütçeden savunma sanayisine ayrılan pay azalmasına rağmen Türkiye, savunma sanayisinde yüzde 20 olan katkısını yüzde 55'e çıkarttı"

İSTANBUL (AA) - BAYKAR AŞ Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, "Bütçeden savunma sanayisine ayrılan pay azalmasına rağmen Türkiye, savunma sanayisinde yüzde 20 olan katkısını yüzde 55'e çıkarttı." dedi.

Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nde gerçekleştirilen "Suudi 2030 ve Türkiye 2023 vizyonları" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hedefleri hakkında bilgi verdi.

1990 yılı öncesinde savunma sanayisinde sadece hazır alım modelinin uygulandığını ifade eden Bayraktar, sözlerine şöyle devam etti:

"1990-2000 yıllarda 'Ortak üretim modeline girelim' denildi. Çünkü bazen en iyi teknolojiyi alamıyoruz. En gelişmişini asla alamıyorsunuz, karşı tarafta daha gelişmişi oluyor. 2000 yılından itibaren siyasetin ve ilgili bütün kurumların bu vizyona inanmasıyla kısmi tasarım ve milli özgün tasarım modelini öne çıktı. 'Kendimiz bu teknolojiyi geliştirmeliyiz' denilerek konulan vizyonuyla çıkan ürünleri görebiliyorsunuz. 2010 yılından itibaren ise 'tümüyle milli ve özgün olmalıdır' tasarım modeline geçildi."

Bayraktar, Türkiye'nin 2001 yılında bütçeden savunma sanayisine ayrılan payın yüzde 9, 2015 yılında ise yüzde 6 olduğuna dikkati çekerek, "Bütçeden savunma sanayisine ayrılan pay azalmasına rağmen Türkiye savunma sanayisinde yüzde 20 olan katkısını yüzde 55'e çıkarttı." diye konuştu.

"Teknolojiler milli olmazsa ne olur?" diye soran Bayraktar, şunları anlattı:

"Yurt dışından alabileceğimiz insansız hava aracını örnek vermek gerekirse, birincisi alamıyoruz. İkincisi aldığımızda bizi teknolojik olarak bağımlı hale getiriyor. Son sistem savunma sanayi ürünlerinin hepsinde elektronik yazılım var, eskisi gibi değil. Piyade tüfeğinde tetiği çektiğinizde tüfek ateşlemiyor. Arada bilgisayar var. O bilgisayar içindeki yazılıma siz hakim değilseniz onun ateşleyip ateşlemeyeceği belli değil. Yurt dışından insansız hava aracını getirdiniz, on binlerce saat yurt içinde kullandınız, günün birinde yurt dışına çıkması gerekti. O uçağın içinde uçuş bilgisayarın içinde sizin bilmediğiniz yazılım var. Milyonlarca yazılım içinde 3 satır var. Mesela diyor ki 'Türkiye'nin enlem ve boylamının dışına çıkarsan uçağı düşür.' Sizin bunu bilmeniz mümkün değil."

Bayraktar, BAYKAR AŞ'nin faaliyetleri hakkında da bilgi verdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :