7. Boğaziçi Zirvesi

7. Boğaziçi Zirvesi

Saudi Aramco Kıdemli Başkan Yardımcısı Ahmed Al Sadi:- "Dünyanın en büyük petrol rezervlerini yönetiyoruz. Suudi enerji sektörünü daha da büyütmek istiyoruz" - "Rafinaj kapasitemizi ise 2015 yılındaki günde 5,4 milyon varilden, 2030 yılında 10 milyon vari

İSTANBUL (AA) - Saudi Aramco Kıdemli Başkan Yardımcısı Ahmed Al Sadi, dünyanın en büyük petrol rezervlerini yönettiklerini belirterek, "Suudi enerji sektörünü daha da büyütmek istiyoruz. Rafinaj kapasitemizi ise 2015 yılındaki günde 5,4 milyon varilden, 2030 yılında 10 milyon varile çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Al Sadi, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen "Küresel Gelecek: İnsan Odaklı, Akıllı Ekonomi Temalı 7. Boğaziçi Zirvesi"nde enerji sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in, iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek için eylül ayında Türkiye'ye yaptığı ziyareti hatırlatan Sadi, "23. Dünya Enerji Kongresi'nde Suudi Arabistan Enerji, Endüstri ve Doğal Kaynaklar Bakanı Halid Al-Falih, optimal enerji geleceği için Suudi Arabistan'ın vizyonunu ortaya koydu. Bu ziyaret esnasında Saudi Aramco, Türk müteahhitleriyle bir mutabakat imzaladı. Bu da iki ülke arasındaki işbirliği açısından yeni bir dönem oldu." diye konuştu.

Sadi, Saudi Aramco'nun pazarlama ve dağıtım yatırımları ile alt yapıları sayesinde dünyanın en büyük ham madde ihracatçısı olma rolünü koruduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Dünyanın en büyük petrol rezervlerini yönetiyoruz. Şirketin günde 5,4 milyon varillik rafinaj kapasitesi bulunuyor. Bu da bizi dünyanın altıncı en büyük rafinerisi yapıyor. 2020 kurumsal stratejimiz, dünyanın lider entegre, enerji ve kimyasal şirketi olmaktır. Değer yaratımı konusunda hidrokarbon zincirinde maksimum şekilde bu konuya odaklanmak, krallığın ekonomisini sürdürülebilir şekilde büyütmek ve Suudi enerji sektörünü daha da büyütmek istiyoruz. Rafinaj kapasitemizi ise 2015 yılındaki günde 5,4 milyon varilden, 2030 yılında 10 milyon varile çıkarmayı hedefliyoruz. Bu 2030 yılı için tamamen Suudi vizyonuyla aynı yöndedir."

- 2030 vizyonu

Sadi, bu yılın nisan ayında Suudi Arabistan'ın 2030 vizyonlarını duyurduğunu, bunun sürdürülebilir ekonomik büyüme ve istihdam yaratmaya katkı sağlayacağını söyledi.

Bu vizyonu başarmak için krallığın 13 dönüştürücü programı uygulamaya aldığını aktaran Sadi, bunların ulusal dönüştürme programlarıyla da desteklendiğini ifade etti.

Sadi, bunların arasında global ortaklarla stratejik ortaklıklar kurmak, özel ve kamu sektörünün kuvvetlendirilmesi ve krallığın kamu yatırım fonlarının yapılandırılmasının bulunduğunu dile getirdi.

- "Patent portföyü 3 yılda yüzde 24 büyüdü"

Saudi Aramco'nun 2030 vizyonundaki rolüne de değinen Sadi, bunların "global liderlik, enerji ve kimyasal şirketi olmak, ülkelerinin kalkınmasını hızlandırmak" olduğunu vurguladı.

Global liderlik konusunu, endüstri lideri olmak amacıyla desteklediklerini belirten Sadi, son 3 yılda patent portföyünün yüzde 24 büyüdüğünü kaydetti.

Kimyasallarda enerjinin çeşitlenmesini destekleyeceklerini ve değer zincirlerinde karbon ayak izlerini azaltacaklarını dile getiren Sadi, Saudi Aramco'nun son dönemde Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da 9 global Ar-Ge merkezi kurduğunu da sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :