66. Uluslararası Berlin Film Festivali

66. Uluslararası Berlin Film Festivali

Ukraynalı yönetmen Sentsov’un serbest bırakılması için gösteri düzenlendi

BERLİN (AA) - Almanya’nın başkenti Berlin’de, Rusya askeri mahkemesi tarafından geçen yıl 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Ukraynalı yönetmen Oleg Sentsov’un serbest bırakılması için protesto gösterisi düzenlendi.
66. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde Uluslararası Af Örgütünün, Avrupa Film Akademisi ve Almanya Film Akademisi ile birlikte CineStar sinemasında düzenlediği gösteriye, Alman oyuncular Meret Becker ve Katja Rieman da katıldı.
Ukrayna'daki Rusya taraftarı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasındaki savaşı anlatan Mantas Kvedaravicius’un "Mariupolis" filminin gösteriminden önce düzenlenen gösteride protestocular üzerinde "Oleg Sentsov için özgürlük" yazan pankartlar taşıdı.
Merk, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Sentsov’un askeri mahkemede yargılandığına işaret ederek, Ukraynalı yönetmenin serbest bırakılmasını istedi.
Sentsov’un şu an mahkumlar kampında bulunduğunu ve zorla çalıştırıldığını belirten Merk, Ukraynalı yönetmenin bu şekilde gündeme taşınması gerektiğini kaydetti.
Riemann da Ukrayna’nın özürlüğü için mücadele ettiği için Kırım’da tutuklanan Sentsov’un serbest bırakılması yönünde çaba sarf ettiklerini söyleyerek, "Sentsov bir yönetmen ancak siyasi filmler yapmıyordu" dedi.
Kırım’da düzenlenen gösterilere katıldığı sırada Rus gizli servisi tarafından tutuklanan Sentsov hakkında terör faaliyetlerine katıldığı gerekçesiyle dava açılmış, 25 Ağustos 2015’te de Rus askeri mahkemesi tarafından 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :